Om James Bond var en druva

Den är älskvärd, den är rik, den är mörk, delikat och jösses vad den smakar bra! När Cabernet är bra har den ingen utmanare. Om Sean Connery skulle vara en druva, skulle han absolut vara en Cabernet Sauvignon. Nobel, blid, kolossalt charmig och massivt lagringsduglig – Cabernet är avelshingsten av dignitet som höjer standarden på allt i sin närheten.

Faktum är att den är den noblaste av alla blå druvor; prinsen som alla typer av uppförande, smaker och begär jämförs med. Spendera en natt med en Shiraz och den försöker riva av dig brallorna, Chardonnayn kommer att böna dig om att ta av dem, champagnen kommer att fnittrande få av dem. Pinot Noir då? Tja min vän, den kan göra vad som helst med dig, det troliga är att dem försöker slicka av dig brallorna – men med Cabernet är det så enkelt att du inte kommer att komma ihåg vad som hände med dem. En dejt med en stor flaska Cabernet Sauvignon är som en -rendezvous med en kunglighet, i sovrumsmiljö.

Den har alltid varit ryggraden i alla de stora Bordeauxerna, då blandade med Cabernet Franc, Malbec, Merlot och Petit Verdot. Cabernet Sauvignon kommer väldigt nära vad man förväntar sig; djup, mörkrött vin med en smak som om man aldrig smakat vin – det är ett klassiskt rött vin, fylligt, rikt, runt och yppigt, sötfruktigt-men-samtidigt-finstämt-svartvinbärsaktigt och aningen koncentrerad björnbärskaraktär; det klär glasets insida purpurfärgat i sin ungdom, det är alkoholrikt utan att vara överdrivet; och när det är riktigt bra, så kan den spendera en avseende tid på ekfat(vanligtvis franska) utan att bli ekdominerat. Kort sagt det kan vara ett vin in perfectum!

Detta är när den är som bäst. Det här med eken kan, som med de flesta druvorna, med lätthet gå över styr. När den inte är i optimal mognad, kan den utveckla överdrivna toner av cayennepeppar och burksparris, till och med tomat och tomatbladskaraktärer. Likt då den är övermogen, kan den tappa sin Cabernetkaraktär och dra mer mot Shiraz; björnbärsmarelad; portvinslikt; chokladigt bitter frukt. Men Caberneten kan också lagras väl – den vanliga missuppfattningen är att alla viner blir bättre med ålder, Cabernet gör dock alltid sitt yttersta för att göra dig nöjd. Den kommer att utvecklas och förbättras längre än de flesta andra druvsorter på jämförlig samma kvalitets- och prisnivå (samt givetvis även riesling). När den lagras blir den elegant och mjuk och utvecklar rika, sötfruktiga tobaksaromer och läderlika drag som är lika undersköna som en smekning någon man håller kär..

Cabernet Sauvignon gör sig bäst på varma och torra jordar, oftast grus och sand som vi finner i de västra delarna av Bordeaux samt de lägre liggande vingårdarna nedanför platån och sluttningarna i Saint-Emilion. Cabernet skänker framförallt tanniner, struktur, parfym och en god lagringspotential till vinerna. I Australien hanterar man Cabernet på ett annat sätt än sin Shiraz, som produceras i budgetvarianter och löjeväckande dyra versioner. Man kan inte finna speciellt mycket viner på den billigare undre kvalitetsnivån och inte heller speciellt många super-premium varianter, men i mittsegmentet finns det enormt mycket viner i spannet 100 till 150 kronor. Cabernet är nästan oslagbar i detta mellansegment. Anledningen torde vara att den är trixigare att odla än säg Shiraz – Cabernet är en av de sista att mogna oavsett var den än växer. Den behöver mycket sol, men inte överdrivet mycket. Detta är anledningen till varför regioner som odlar bra Cabernet har blivit upphöjda världen över och investerare slåss om dem som galna. Superba exemplar är verkligen värda att söka efter – underbart sötfruktiga, finessrika och yppigt stiliga viner (någon uttryckte det träffande “they’ll finesse you, then screw you”).

Jag kommer med glädje ihåg caberneter som gjorde mig såld för alltid i slutet av åttiotalet. Jag kommer ihåg hur jag upptäckte dem en efter en. En glasklar skälvning av en St Estephe, den högdragna gåtan i en storslagen Pauillac, det raffinerade men egendomliga skogslandskapet i Toscana, den svaga men söta anstrykningen från de Spanska slätterna, den bakade salta och järnrika exotismen av Australien.

/Björnstierne Antonson
sommelier?wine writer?wine lover

Topplistan:

Stora stjärnan

Harlan Estate 2004

SB-NUMMER74429

SORTIMENTBeställningssortimentet

PRIS4195 kronor

PRODUCENTHarlan Estate

URSPRUNGNapa Valley, USA

VINETBill Harlan bestämde sig från början för att han skulle göra ett av världens bästa viner. Vingården planterades 1985. 1990 var den första årgången som såldes. Robert Parker anser att Harlan inte bara är det mest komplexa röda vinet i Kalifornien utan förmodligen även i hela världen. Jag är en stor fan! Andra stora kultviner från Kalifornien är: Araujo, Bryant Family, Caymus, Colgin Cellars, Dalla Valle Maya, Diamond Creek, Dominus Estate, Dunn Howell Mountain, Grace Family, Husic, Kistler, Jericho Canyon Vineyards, Marcassin, Screaming Eagle, Shafer Hillside Select, Sine Qua Non och Vineyard 29.

GASTRONOMIFrån The French Laundry i Yountville: ”SELLE D’AGNEAU RÔTIE ENTIÈRE”, Yukon Gold Potato, Fennel Bulb, Sweet Peppers, Arugula and ”Piment d’Espelette”

LAGRINGSPOTENTIAL15-20 år

Guldfynd

The Menzies Cabernet Sauvignon 2004

SB-NUMMER96253

SORTIMENTStandardsortimentet

PRIS269 kronor

PRODUCENTYalumba

URSPRUNGCoonawarra, Australien

VINETDruvorna kommer från vingården The Menzies i Coonawarra, det ”terra rossa-område”, som anses producera de bästa cabernet sauvignondruvorna i Australien. Terra Rossa anspelar på den röda jord som dominerar området.

GASTRONOMIFrån Eleonore’s Restaurant at Chateau Yering i Victoria: Roasted Yarra Valley Quail, foie gras farci, truffled linguini, sauce Périgord.

LAGRINGSPOTENTIAL5-10 år

För vinkännaren

Solaia Annata Diversa 2002

SB-NUMMER97830

SORTIMENTStandardsortimentet

PRIS599 kronor

PRODUCENTAntinori

URSPRUNGToscana, Italien

VINET90% cabernet sauvignon och 10% cabernet franc. En av de stora Super-Tuscan-vinerna som alltid levererar.

GASTRONOMIFrån Enoteca Pinchiorri i Florens: Rack of lamb flavoured with lard from Colonnata, and served with white bean and rosemary croquettes.

LAGRINGSPOTENTIAL5-15 år

Njut nu

Mas La Plana Cabernet Sauvignon 2003

SB-NUMMER97031

SORTIMENTStandardsortimentet

PRIS249 kronor

PRODUCENTTorres

URSPRUNGPenedes, Spanien

VINETLegendarisk vingårdsbetecknad Cabernet som slog igenom vid Vinoplympiaden i Paris 1970 då den spännde musklerna mot flertalet av de stora i Bordeaux.

GASTRONOMIFrån El Bulli i Cala Montjoi: civet of rabbit with hot apple jelly.

LAGRINGSPOTENTIAL10-15 år

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.