OM: Hisnande förväntningar

OM:s satsning på Jiway ligger rätt i tiden, men förväntningarna på projektet är enorma och konkurrensen om börshandeln kommer att bli knivskarp.

OM-aktiens kursutveckling de senaste månaderna har varit häpnadsväckande. Nästan hela fjolåret var börsen avvaktande till aktien, men i december började kursen ta fart. Sedan dess har börsvärdet stigit från ca tio miljarder till för närvarande ca 35 miljarder, trots en rekyl i slutet av förra veckan.

I fjol var många, i likhet med Affärsvärlden, osäkra på konsekvenserna av att OM Stockholmsbörsen helt sonika ställde sig utanför diskussionerna om att skapa en alleuropeisk börs. Men utvecklingen har hittills givit OM-ledningen rätt och det har gått upp för aktiemarknaden att bolaget är mitt uppe i en mycket spännande utveckling.

Tre händelser har satt spår i den dramatiska kursuppgången. I december tog OM hem sin hittills största externa order på handelssystem, en affär värd 700 miljoner kronor. I januari publicerade bolaget ett överraskande starkt bokslut och i förra veckan presenterades planerna på Jiway, en gränsöverskridande elektronisk börs för mindre order. Grundarna hävdar att den kommer att revolutionera aktiehandeln. Satsningen är framsynt, men förväntningarna är enorma efter den kraftiga kursuppgången.

Uppstickaren

Jiway, där OM slagit sig ihop med investmentbanken Morgan Stanley Dean Witter, verkar att ha tagit konkurrenterna på sängen. Samtidigt som planerna på en alleuropeisk börs, med London och Frankfurt som nav, ser ut att ha hamnat i långbänk ger sig alltså uppstickaren OM in i kapplöpningen om att komma först med en fungerande gränslös handelsplats för aktier. Det är nog taktiskt riktigt. Att bolaget valt en enda samarbetspartner är klokt, eftersom det bör öka chanserna för att tempot ska kunna hållas uppe. Redan i september ska enligt planerna den nya börsen sjösättas med London som bas.

Egentligen finns det inget skäl för någon att bli överraskad. Jiway ligger i linje med den vision som OM-ledningen sedan länge talat om. Den har inte hymlat med sina ambitioner: Att göra OM Gruppen till en av Europas största börser inom några år. Lyckas Jiway ter sig målet inte lika avlägset längre.

Även om det självfallet inte finns några garantier för framgång, ser satsningen onekligen ut att ligga helt rätt i tiden.

E-handeln med aktier exploderar formligen och prognoserna talar om kraftigt ökande volymer med en betydande del av tillväxten i just den gräns-överskridande handeln.

Den tekniska utvecklingen, liksom avregleringen, globaliseringen och ändrade sparbeteenden i Europa, hotar de prestigefyllda före detta nationella börsmonopolen. Risken är uppenbar att handeln glider iväg till snabbfotade uppstickare som kan erbjuda kunderna – inte minst de privata placerarna – billigare och enklare lösningar, medan de gamla börserna får se sina marknadsandelar krympa.

Klart är att konkurrensen om börshandeln kommer att bli allt intensivare. Flera försök har gjorts och görs att skapa nya moderna elektroniska handelsplatser och det finns alla skäl att tro att Jiway kommer att få efterföljare.

Kanske är rent av utmaningen från den nya handelsplatsen vad som krävs för att få de åtta europeiska börser, som i över ett år diskuterat en gemensam plattform, att komma till skott. Gör de ingenting riskerar de att utvecklingen springer ifrån dem.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase