OM anklagas för spioneri

Avancerat företagsspioneri eller rent nys? Veckan före jul avgörs en av de största processerna i Sverige där ett företag anklagas för industrispionage. Börsbjässen OM är på de anklagades bänk. 300 miljoner kronor ligger i potten.

Meningen var aldrig att Sveriges kanske största process om misstänkt företagsspionage skulle hamna i offentlighetens ljus. Ett avtal om skiljenämndsförfarande inleddes redan 1994 men blåstes av. Fem år senare togs processen upp i Stockholms tingsrätt.

Finansföretaget OM är, genom dotterbolaget OM Technology, anklagat. Företagets advokat, Thorsten Leijonhielm, har svårt att förstå att processen nått så långt som den har gjort.

– Anklagelserna har inget med verkligheten att göra, sade han i sin slutplädering i rätten i förra veckan.

Till Curaçao
Finansmannen Dick Erdmann, projektledare och vd för en börs som var tänkt att placeras på nederländska finansön Curaçao, anlitade 1991 OM Technology för att projektera börsen. För OM var jobbet med Isec NV (International Security Exchange Curaçao), där den brasilianska börsen var tänkt som delägare, viktigt som en språngbräda in i Latinamerika. Flera stora börser i närområdet, bland annat i Caracas i Venezuela och i Mexico City, kunde bli aktuella som kunder.

Faxade hemligheter
Två år senare avbröts projektet sedan det uppdagats att den OM-utsände på Curaçao, som numer jobbar på Nordea, i strid med instruktionerna faxat hem stora mängder information till Stockholm. Svensken reste snabbt hem för att inte återvända mer, och lokal polis gjorde husrannsakan i hans bostad.

– Det var en informationsinhämtning av omfattande slag med paralleller till militära operationer, sade Isecs ombud i Sverige, advokat Stefan Bessman i rätten och anklagade en av OM-cheferna för att ha beord-rat upplägget.

Bessman och Isec ser OM:s agerande som spioneri. Den lokala lilla börsen ska rutinmässigt ha tappats på värdefull marknadsinformation, som OM skulle kunna ha nytta av på andra håll i Latinamerika. Eventuellt kunde informationen användas av OM för att konkurrera med just Isec, som hoppades expandera. Att spionaget verkligen skulle hållas hemligt för holländarna framgår av varningstexter på faxmeddelandena.

Miljonkostnader
Dick Erdmann tar uppenbarligen stämningen på allvar. Genom Isec har han redan fått tingsrätten att besluta om att OM ska lämna ut dokumentation genom ett så kallat editionsföreläggande. Han har satsat uppskattningsvis ett par miljoner kronor på att få rätt mot den svenska jätten.

Förlorar han lär han tvingas betala ytterligare någon miljon.

OM Technology avfärdar alla anklagelser och hävdar dessutom att en eventuell skada är preskriberad. De hemliga uppgifterna ses samtidigt som triviala och OM missbrukade dem i vart fall inte.

Men OM:s problem är inte bara att bolaget har skaffat sig en väldigt missnöjd kund i Västindien. Företagets anställda medger i förhör att de har brutit mot givna säkerhetsinstruktioner från kunder, vilket kan ge bolaget dåligt rykte.
Och i allra värsta fall: Går tingsrätten på Isecs linje i domen som kommer 19 december, väntar saftiga skadestånd. Bolaget har krävt ersättning på mellan 2,4 och 30 miljoner dollar, mellan 22 miljoner och 270 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG