Ollila; Stor osäkerhet om Europa

Det var under den tredje veckan i maj som Europa föll igenom och det blev stopp för Nokias försäljning av mobiltelefoner. Osäkerheten är dessutom stor kring hur kunderna ska agera när de kommer tillbaka efter semestrarna. Men i USA har det bottnat.

Det sa Nokias koncernchef och ordförande Jorma Ollila i samband med en telefonkonferens efter rapporten för det andra kvartalet.

”Försäljningen tappade fart i Tyskland under den tredje veckan i maj och det förändrade hela bilden. USA började backa under den andra veckan i december förra året och fram tills i maj höll Europa emot ganska bra. Men nu vet vi inte hur det kommer att se ut i Europa förrän i september när alla kommer tillbaka från solen och medelhavet”, sa Jorma Ollila.

”Men det känns som vi har tagit ordentligt med marknadsandelar i Europa”.

Jorma Ollila bekräftade samtidigt bilden av att det ser ljusare ut i USA, eller åtminstone inte sämre ut. Enligt Ollila har försäljningen i USA inte backat under de senaste två månaderna. Samtidigt konstaterade han att problemen i Argentina seglat upp som ett nytt frågetecken. Räddningen har istället varit Kina.

Jorma Ollila avfärdade eventuella spekulationer om att Nokia med sin sobra prispolitik nu kan börjar tappa marknadsandelar på mobiltelefonerna. Istället framhöll han betydelsen av att Nokia är ensam i branschen om att redovisa ett positivt kassaflöde.

”Alla andra säljer sina telefoner med förlustmarginaler. Det vill inte vi göra. Men jag ser absolut inte någon risk att Nokia tappar marknadsandelar. Målsättningen att nå en marknadsandel på 40 procent är fortfarande realistisk”, sa Jorma Ollila och påpekade att konkurrenterna inte kommer att kunna sälja sina telefoner med förlust hur länge som helst.

Nokia förbereder inte några drastiska grepp för att med sänkta kostnader hålla uppe rörelsemarginalen. Istället flaggar Ollila för en ökning av forskningsbudgeten.

”Vi kommer sannolikt att fortsätta att öka satsningen på forskning och utveckling, i absoluta tal och till och med anställa några ytterligare personer som kan arbeta med utvecklingen av GPRS och 3G.”

Under det andra kvartalet låg Nokias FoU-budget på 10,8 procent av försäljningen. Det är en ordentlig uppgång jämfört med tidigare. Under fjolåret låg FoO-budgeten på 8,5 procent. Varje procent utgör cirka 70 miljoner euro i ökade kostnader på kvartalet. En händelse som ser ut som en tanke är att ökningen därmed kan sägas motsvara effekten av den ändrade redovisningen av goodwill, som påverkar resultatet med cirka 70 miljoner euro per kvartal.

På systemsidan var Jorma Ollila påtagligt försiktig när det rör utvecklingen för Europa.

“Europa kommer att bli huvudfrågan under det andra, tredje och även under det fjärde kvartalet. Det är tydligt att mobiloperatörerna dragit ner nivån på sina investeringar”, sa Jorma Ollila.

Däremot vågade han spå att det skulle gå bättre under det andra halvåret nästa år jämfört med det första. Det är då leveranserna av de nya 3G-näten ska börja slå igenom.

”Även om marginalerna på de första 3G-kontrakten är lägre än de var under de första åren med GSM så kompenseras det av att volymen på 3G är mycket högre än den var på GSM”, sa Jorma Ollila.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight