Oljevinst in i radiostyrning

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen tar hem ytterligare oljevinst och gör Avkastningsportföljen sällskap i en liten teknikförvärvare nära att ro hem en intressant affär.

Nordiska Värdeportföljen har tappat ytterligare lite mark mot index sedan senaste uppdateringen, där det gjordes en omviktning från oljevinnaren Spectrum mot fler aktier i rapportförloraren Pandora (20 procent av portföljen).

Totalavkastningen på portföljnivå är nu 14,3 procent sedan starten av Affärsvärlden Analys+ inspirationsportföljer den 15 december i fjol. Det är knappt 10 procentenheter bättre än Stockholmsbörsens OMXSGI index. Indexledningen var nära den dubbla så sent som vid förra månadsskiftet.

 

SLÄPPER OLJEKARTORNA FÖR DENNA GÅNG

I ljuset av fortsatt oljesvaghet och konjunkturfrågetecken globalt, men framförallt ställt mot snabb uppvärdering så väljer portföljen nu att ta hem vinsten på även resterande innehav i oljekartbolaget Spectrum.

700 Spectrum-aktier säljs för måndagens stängningskurs 55,40 norska kronor. På en NOK/SEK-kurs om 1,0733 ger det ett tillskott om 41 623 svenska kronor till kassan.

I svenska kronor blev vinsten på de stegvis inköpta och stegvis avyttrade Spectrum-aktierna 50–65 procent på mindre än ett halvår. Portföljen kommer att ha Spectrum på bevakningslistan framöver då bolagets affär har en inbyggd optionalitet som ännu inte värdesätts av börsen.

FÖLJER MED AVKASTNINGSPORTFÖLJEN PÅ FÖRVÄRVSRESA

Lite drygt halva kassan efter Spectrum-avyttringen återinvesteras omedelbart i ett av systerportföljen Avkastningsportföljens senaste case. Det handlar om Allgon, ett litet förvärvsbygge inom trådlös radio och sakernas internet (IoT) som hittills varit mest känt för sin historiska förlustsvit som Smarteq.

Allgon har just avtalat om förvärv av Tele Radio, ett bolag inom radiostyrning i industrin som är både större än övriga koncernen och betydligt mer lönsamt. Förvärvsmultipeln om 7–8 gånger ebitda ser attraktiv ut och osäkerhetsmomentet som kvarstår är huruvida Allgon kommer kunna obligationsfinansiera huvuddelen av köpeskillingen. Nordiska Värdeportföljen lutar åt ja på det senare, vilket skulle ge Allgon mycket bra hävstång för sina aktieägare på Tele Radios stadigt växande vinster.

Allgon erbjuder i dag möjligheten att köpa in sig i en låglönsam koncern som är lite för liten för sin kostnadskostym. Går Tele Radio-köpet igenom är oddsen goda att börsen inom närtid börjar se det här som ett IoT-case med tillväxtpotential, och då blir det helt andra värderingar på helheten. Denna asymmetri lockar Nordiska Värdeportföljen som köper 6 000 aktier i Allgon till måndagens stängningskurs på 7,92 kronor aktien. Det minskar kassan med 47 520 kronor. Allgon utgör därefter 4 procent av portföljen.

UPPHÄMTAD LÖNSAMHET PÅ GÅNG I NORGES MINI-SWECO

I norska teknikkonsultcaset Multiconsult (5 procent) bjöd senaste kvartalets rapport (1, 2) på tydlig stabilisering av lönsamheten. Justerat för påskeffekten så återhämtas den underliggande lönsamheten nu på koncernnivå samtidigt som dippen till problematiskt låg beläggningsgrad på den norska hemmamarknaden börjar vändas av åtgärder.

Denna stadigt växande och i grunden högavkastande och välpositionerade lilla kollega till Sweco och ÅF förblir mycket lågt värderad. Ev/ebit ser ut bli ensiffrigt redan 2019 då Multiconsults lönsamhet nu återställs genom lågt hängande besparingar och effektiviseringsåtgärder.

Nordiska Värdeportföljen 2018-05-28.JPGNordiska Värdeportföljen 2018-05-28 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.