Oljepriset passerar 80 dollar efter Israel dödat Hamasledare

Brentoljan passerade 80 dollar per fat på onsdagen efter att Hamas politiska ledare blivit dödad, vilket ökar spänningarna i Mellanöstern.
Oljepriset passerar 80 dollar efter Israel dödat Hamasledare - Hamas Olja
"Spänningarna i Mellanöstern fortsätter och oljepriset stiger under natten och morgonen efter Israels attack i Beirut och dödandet av en av Hizbollahs ledare", skriver SEB i sitt morgonbrev.

Flera terminskontrakt har stigit drygt 2% och därmed passerat 80 dollar per fat efter nyheten om att Hamasledaren Ismail Haniyeh dödats i ett bombdåd mot hans bostad i Teheran, Iran.

“Jag tror att det faktum att mordet ägde rum på iransk mark har höjt insatserna och ökat risken för faktiska leveransstörningar, vilket förklarar uppgången i oljepriset”, skriver CNBC med hänvisning till en kommentar från Tamas Varga, oljeanalytiker på PVM Associates.

Mordet på Hamasledaren kommer tätt inpå gårdagens dödliga attack mot Hizbollah-toppen Fuad Shukr. De båda händelserna har spätt på oroligheterna i Mellanöstern, vilket kan leda till gensvar från Iran och Hizbollah. De ökade spänningarna tas även upp i ett morgonbrev från SEB.

“Sedan flera månader tillbaka har det funnits en oro för en eskalering i Libanon, vilket kommer att utlösa en vidare konflikt i regionen”, säger Utrikespolitiska intitutets Mellanösterexpert Rouzbeh Parsi till DN och forstätter:

“Hizbollah och Iran kommer att svara på det, på ett sätt som riskerar att inte vara så återhållsamt som alla har hoppats på. Det här är ingenting som går att ignorera”.

Osäkerhet kring svensk prissänkning av bensin

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har kommenterat händelseutvecklingen i Mellanöstern till Expressen:

“De allvarliga händelserna i Mellanöstern de senaste dygnen visar allvaret i UDs avrådan från alla resor till Libanon. Trots detta befinner sig tusentals svenskar där. De borde tvärtom redan ha lämnat Libanon. Vi upprepar tidigare varning: reser man till Libanon trots UDs tydliga avrådan kan man inte förvänta sig att få hjälp av Sverige i en nödsituation. Alltså: lämna landet nu. Följ även avrådan för resor till länder som Iran, Palestina och delar av Israel”, säger Ulf Kristersson .

Samtidigt som oljepriset stiger kom nyheten om sänkt pris på bensin och diesel i Sverige under dagen.

“De är snabbfotade och kan höja priserna om oljepriset fortsätter uppåt”, säger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank till Sveriges Radio.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.