Oljepriset ett lyft för börsen
Sedan slutet av september har priset på råolja fallit med över 30 procent. Det innebär lägre kostnader för många företag inom vitt skilda branscher. En generell kostnadsbesparing för de stora industriföretagen kommer från de minskade kostnaderna för el och gas som brukar följa i spåren av lägre oljepriser.
Insatsvaror blir också billigare i spåren av nedgången och särskilt stora blir effekterna för de företag som köper in mycket plast, gummi och asfalt. Oljepriset är nu så lågt att man på aktiemarknaden får börja ta dessa effekter med i beräkningen.
”Nu har priserna börjat etablera sig på en så låg nivå att det blivit en faktor att ta med i beräkningarna. Speciellt sedan utvecklingen där länder som Ryssland och Norge väljer att inte gå med på Opecs produktionssänkningar gör att man kan förvänta sig ännu lägre priser framöver”, säger en aktiestrateg.
Med sina stora utgifter för bränsle tillhör flygbolaget SAS de största vinnarna på det låga oljepriset.
”Med vår nuvarande prognos från senaste kvartalsrapporten väntas bränslekostnaden för i år uppgå till lite drygt 4 miljarder kronor. Om bränslepriserna håller sig på de här nivåerna kommer utfallet kanske avvika något åt det positiva hållet, men det är samtidigt så pass kort tid kvar på året att effekterna inte hinner bli så stora”, säger Sture Stölen, chef för investerarrelationer på SAS.
Priset för flygbränsle har faktiskt fallit mer än råoljepriset sedan halvårsskiftet. En bidragande orsak till det är den kapacitetsminskning som skett inom flyget efter alla olyckor och terrordåd som drabbat industrin. I Europa har kapaciteten dragits ned med 10-15 procent och i USA är neddragningen ännu större.
SAS köper ungefär hälften av sitt flygbränsle på spotmarknaden och resterande del på löpande 12-månaders kontrakt. Därför släpar effekten av de lägre priserna efter något, men Sture Stölen räknar med att bränslekostnaden kommer att minska ganska ordentligt nästa år om priserna stannar kvar på dagens nivåer en tid till.
”För nästa år har vi inte kvantifierat några belopp men det rör sig om åtskilliga miljoner kronor som vi kan spara på ett lägre bränslepris”, säger han.
Flygbolagen är storkonsumenter av bränsle som har en direkt koppling till priset på råolja. Andra bolag påverkas mindre direkt och ett sådant är Trelleborg som köper in stora mängder gummi och plast för sin tillverkning av däck och andra produkter.
”Det är cirka 1 miljard kronor av våra råvaruinköp som är sådana material som påverkas av oljepriset. Eftersom det är produkter köpta i mellanledet ser vi dock inte omedelbart effekterna av ett lägre oljepris, det finns en viss fördröjning”, säger informationschef Mikael Byström.
Nolato är en annan storköpare av plast på börsen, men där handlar det inte i särskilt stor utsträckning om plaster som följer råoljan i priser. VD Thomas Sjölin säger också att Nolato har konstruerat avtalen så att prisförändringarna jämnas ut mellan inköp och försäljning.
För ett bolag som Volvo innebär ett lägre oljepris även goda nyheter eftersom det gynnar bolagets kunder via lägre dieselpriser. Sänkta kostnader för transportbolagen kan på lite sikt bidra till att tina upp den djupfrysta marknaden i Nordamerika.
För bolag som ABB och Sandvik blir effekten snarast motsatt eftersom de har stora kunder i oljebolagen. Deras vilja att investera i nya anläggningar och utrustning lär avta i takt med att oljepriserna sjunker. Nettoeffekten för ABB och Sandvik blir ändå positiv av de sänkta priserna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.