Oljepriserna rusar – men SAS har ingen hedge för bränslepriserna

Oljepriserna har rusat. Detta samtidigt som SAS inte har någon hedge för bränslepriserna.
SAS flyg
SAS-plan på Terminal 5 på Arlanda flygplats. Foto: Henrik Montgomery / TT

Oljepriserna har klättrat kraftigt efter Rysslands invasion av Ukraina. Såväl WTI-oljan som Brentoljan kostar nu en bra bit över 120 dollar fatet, enligt Finwire. De stigande oljepriserna påverkar en mängd bolag. Däribland SAS.

Det krisande flygbolaget brukar hedga mellan 40-80% av sina bränslepriser det kommande året. Men i den senaste kvartalsrapporten framgår det att SAS tillfälligt justerat sin policy. Undantaget gäller för räkenskapsåret 2022. De kommande 12 månaderna har bolaget hedgat 0% av sin bränsleförbrukning.

“Generellt sett så brukar vi hedga delar av den förväntade fuel-förbrukningen (dock relativt kortsiktigt). Senaste året, som du vet, så har ju omständigheterna och marknaden varit väldigt osäkra och svåra att förutsäga, vilket gör att vi har en tillfällig hedge-policy även nu in i 2022, där vi inte har någon jetfuel-hedge, och där vi då istället betalar marknadspriser för bränslet vi använder”, uppger Louise Bergström, vice president för investor relations på SAS, för Affärsvärlden.

Hur mycket högre kostnader SAS får när de inte hedgar priset jämfört med när de gör det, beror på hur mycket de flyger.

“Men det är inget vi spekulerar i eller kommunicerar externt”, uppger Bergström.

Under den andra halvan av februari släppte SAS sin senaste rapport. I samband med det lanserade bolaget också en ny plan för att sänka kostnaderna med 7,5 miljarder kronor per år. De skulle också ta in nya pengar. Det kan du läsa mer om i den här artikeln.

SAS planer på att dra in nytt kapital kräver en djupgående analys, sa näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson till Reuters när nyheten släpptes.

”Som en ansvarsfull ägare är det viktigt att göra en djupgående analys av innehållet av planen innan vi ger fler kommentarer”, sa Thorwaldsson.

På Afv:s sida Börsen idag hittar du utvecklingen för oljan och råvaror, förutom dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold