Oljefonden tar sikte på fastigheter i Asien

Norska oljefonden är redo att köpa "rejält" med fastigheter i Asien. Fonden står därmed inför sina första fastighetsköp i Asien i takt med att den bygger upp en portfölj av fastigheter i världens största städer. Det rapporterar Bloomberg.

Oljefonden siktar nu in sig på fastigheter i Singapore och Tokyo, säger Karsten Kallevig, chef för fastighetsinvesteringar.

“Tokyo är kanske den största marknaden i världen för fastigheter”, säger Kallevig i en intervju med nyhetsbyrån i fredags. “Vi kan investera rejält i Asien”, tillägger han.

Oljefonden förvaltar 870 miljoner dollar som byggts upp från Norges oljeintäkter, men har i dagsläget bara 2,2 procent av investeringarna i fastigheter. Fonden strävar nu efter att öka den andelen till 5 procent. Siktet är inställt på 10 till 15 städer globalt och fonden har redan köpt fastigheter i New York, Paris, London och Berlin.

“När vi säger Singapore och Tokyo, menar vi de bättre delarna. Min gissning är att kontorsfastigheter kommer vara huvudkomponenten, därför att det är det som är till salu i de bättre stadsdelarna. Det finns inte många shopping malls i centrala Tokyo eller centrala Singapore”, säger Karsten Kallevig.

Den japanska fastighetsmarknaden visar tecken på återhämtning. Vakanserna på kontor i Tokyo sjönk till 5,3 procent i februari, jämfört med 7 procent ett år tidigare. Tokyo-börsens REIT-index har också klättrat 28 procent det senaste året.

Singapore, en mindre marknad än New York, har sett en fastighetsboom de senaste året, med stöd av utländskt köpintresse. Kontorshyrorna i centrala Singapore steg med 14 procent förra året, den största ökningen i regionen, till följd av låga vakanser.

Oljefonden fick tillåtelse att börja investera i fastigheter 2010, efter att tidigare ha varit begränsade till aktier och obligationer. Fastigheter gav i fjol en avkastning på 10,4 procent, vilket var bättre än fondens totala avkastning på 7,6 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold