Oljebolag
Oljebolaget som är Putins nästa måltavla
År 2003 fängslades affärsmannen Michail Chodorkovskij, på den tiden Rysslands rikaste man. De ryska myndigheterna anklagade honom för ekonomisk brottslighet och förstatligade hans oljebolag Yukos. Chodorkovskij dömdes senare för penningtvätt och stöld men benådades av president Putin i december 2013.
Året därefter gav en rysk domstol order om att konfiskera oligarken Vladimir Jevtusjenkovs majoritetspost i oljebolaget Bashneft. Jevtusjenkov anklagades för penningtvätt och sattes i husarrest. Strax före jul släpptes han fri. Bashneft förblir dock i ryska statens ägo.
Nu rapporterar Bloomberg att ryska staten med Putin i spetsen har siktet inställt på att överta ett nytt oljebolag. Den här gången handlar det om den sibiriska oljejätten OAO Surgutneftegas, enligt tre banktjänstemän med stor insyn i bolaget.
Surgutneftegas ägs av oligarken Vladimir Bogdanov som är god för 2,3 miljarder dollar, enligt Forbes. Oljejätten ska enligt Bloombergs beräkningar ha en kassa på 34 miljarder dollar, pengar som ryska staten nu vill lägga beslag på.
– Investerare är rädda att Surgutneftegas inte kan utnyttja pengarna eller att de någonsin kommer aktieägarna till godo, säger Alexis Branis, chefsinvesterare på Moskva-baserade Prosperity Capital Management, till Bloomberg.
Ett annat möjligt scenario är att Surgutneftegas köper en storpost i ett annat ryskt oljebolag: Rosneft. Staten har planerat en auktion av 19,5 procent i Rosneft och genom en sådan affär kan bolaget refinansiera sin skulder på 23,5 miljarder dollar. Det skulle också gynna hela den inhemska energisektorn varifrån merparten av intäkterna till den ryska statskassan kommer från.
Putins talesperson Dmitry Peskov vill inte kommentera uppgifterna eftersom ”bolaget är privatägt”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.