Oljebolagen: Hoppet om det stora fyndet
Oljeprisraset på ungefär 40 procent från november 1997 har haftpositiva effekter på inflation och konjunktur, men givetvisbekymrat oljeproducenterna. Under den gångna helgen lyckadesnågra stora producenter, Saudiarabien, Mexico och Venezuela,komma överens om sänka sina egna utbud och verka för att minskadet totala utbudet med upp till två miljoner dollar fat per dag.Beskedet gav omedelbart ett prislyft på ett par dollar per fat,till 14-15 dollar per fat för Brentoljan. Men därifrån är detfortfarande en bra bit kvar till de 20 dollar per fat som oljankostade när raset började i november. Många marknadsbedömarehyser tvivel om att överenskommelsen om utbudsbegränsningarkommer att hålla. Får de tre länderna inte med sig tillräckligtmånga andra producenter i världen finns risk för nya prisras.Det finns flera förklaringar till raset hittills: Irak tillätsunder årets början exportera olja i utbyte mot mat. Denasiatiska efterfrågan dämpades på grund av valutakriserna där.Oljeförbrukningen blev också mindre än normalt på norrahalvklotet, som hade en mild vinter.
En annan faktor som talar emot en snabb höjning är attoljepriset bestäms av marginalkostnaderna för utvinning. Påsenare år har tekniken utvecklats snabbt. Det är avsevärtbilligare än tidigare att projektera och utvinna fyndigheter,särskilt genom ny undervattensteknik. Man talar omkostnadsreduktioner upp till 20-30 procent. ABB:s norska företagär till exempel specialist på sådana tekniker.
Den tredje faktorn som talar mot oljeprishöjningar inomöverskådlig tid är att den ryska oljeproduktionen åter börjatfungera. En väntad ökning i världskonsumtionen kan lätt sväljas.
BARA KORT SIKTMen tillgång och pris på olja på längre sikt är det ingen somvågar uttala sig om, i alla fall inte vid bedömningar avoljeföretagens resultatutsikter eller deras kurssättning. Nu ärkurssättning ett kapitel för sig. Det är uppenbart attfundamentala faktorer har underordnad betydelse förkurssättningen på de tre företagen på svensk börs, Forcenergy,Sands Petroleum (som döps om till Lundin Oil) samt TaurusPetroleum. Kurserna för dessa företag har varierat kraftigt, mende tycks knappast ha något samband med oljeprisets dramatiskafall. Sandsaktien har till exempel stigit med cirka 35 procentfrån sin bottennotering i oktober. Tauruskursen rasade fram tilldecember, men har sedan dess stigit med över 50 procent och ärnästan tillbaka på oktobernivån. Forcenergyaktien har fallitfrån en ganska hög nivå i oktober, cirka 110 kronor, men repatsig igen och är tillbaka på nästan samma nivå.
En orsak till dessa till synes irrationella värderingar kan varaatt olja inte är någon specialitet för svenska analytiker.Kurserna styrs i stället av rykten eller mer eller mindreoptimistiska uttalanden från bolagens representanter. Attoljebolag brukar ha svårgenomtränglig struktur och redovisninggör inte saken lättare.
Enklast är det att beskriva Taurus, som är ett rentprospekteringsföretag. Prospekteringen finansieras avtillskjutet kapital och avkastningen på detta. Likvida medel ärcirka 30 miljoner kronor för närvarande.
Kurssättningen baseras, som i allmänhet hosprospekteringsföretag, på de förhoppningar som placerare har omdet stora fyndet. Årets stora kursökning beror troligen på attplacerarna fäster stort hopp vid företagets provborrningar påKuba. Taurus behöver dock finna samarbetspartners, som deltar ifinansieringen av borrningarna, något som inte är lätt näroljepriserna är låga.
FORCENERGY TILL USAForcenergy är däremot ett producerande oljebolag, vars resultatstarkt påverkas av aktuella oljepriser. Naturligtvis finns hoppom det stora fyndet också här – alla bolag i branschen ägnar sigåt prospektering. Framöver blir dock kurssättningen inte längreen affär för svenska börsen. Det svenska noterade holdingbolagetForcenergy AB har i dagarna fusionerats med sitt största innehav,amerikanska Forcenergy Inc. Forcenergy Inc noterades sommaren1997 på New York Stock Exchange. Aktierna i Forcenergy AB blirutbytta till depåbevis i Forcenergy Inc på Stockholmsbörsen. HANDELN MED DESSA P!BÖRJAS DEN 31 MARS. P! NYSE HARForcenergykursen rasat med cirka 35 procent sedan november,vilket helt kan tillskrivas oljeprisfallet. Forcenergy Incomsatte förra året 284 miljoner dollar (cirka 2,2 miljarderkronor till dagskurs), men redovisade en förlust efter skatt på135 miljoner, vari inkluderas nedskrivningar på 200 miljonerdollar före skatt. Nedskrivningarna beror till största delen påde redovisningskrav som gäller för amerikanska oljebolag.Reserverna får upptas till det lägsta värdet avanskaffningskostnad och nuvärdet av nettointäkterna frånbevisade reserver. Oljeprisfallet har alltså sänkt nuvärdenaväsentligt. Prisfallet kommer också att minska det operativaresultatet för 1998, eftersom företaget i förhållandevis litenutsträckning värdesäkrar inkomsterna. Även om oljeprisernakommer upp igen kan man befara vinstfall i rörelsen. Sammaängslan bör man hysa för resultatutvecklingen i Sands Petroleum,som byter namn till Lundin Oil efter fusionen med kanadensiskaIPC i början på 1998. Adolf Lundin med familj äger cirka 40procent av aktierna.
Lundin Oil är också ett producerande företag. Förra året sågrörelsen ganska bra ut. Den sammanlagda koncernen omsatte 604miljoner kronor och redovisade en vinst före skatt på 155miljoner kronor, en vinst som dock reduceras till cirka 66miljoner kronor, om man drar bort reavinster och deproduktionsskatter, som kan hänföras till rörelsen.
LUNDIN JAGAR PLACERAREMen ängslan för resultatfall syns som sagt knappast ikursutvecklingen. Det stora fyndet lockar. Adolf Lundin,specialist på att ingjuta hopp hos placerare och få dem attställa upp med pengar till riskfyllda projekt, är på jakt efternya tillskott. På grund av de låga oljepriserna har hanmisslyckats få finansiella samarbetspartners till borrningar påFalklandsöarna, varför han i stället vänder sig till svenskaaktiemarknaden för att få ihop behövliga 300 miljoner kronor.Sands ägare inbjuds teckna i ett nytt bolag för ändamålet, Sodra.Och nu som förr kan det lyckas. Prospekt kommer den 23 mars.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.