Olje-vd:n som tar cykeln till jobbet

Malka Oil har precis fått in 250 miljoner kronor av stora institutionella placerare. Affärsvärlden passade på att göra ett besök hos vd:n Fredrik Svinhufvud.

Klockan är 10 på morgonen en torsdag i början på juli när Affärsvärlden kommer till Malka Oils huvudkontor på Östermalm.

Kontoret är beläget högst upp i ett hus på Kaptensgatan, beläget mellan Skeppargatan och Strandvägen. I samma hus har, bland annat, Piratförlaget sitt högkvarter.

Väl uppe i Malka Oils kontor, som bolaget delar med en kapitalförvaltare, är det svårt att förstå att man är i ett hus från sekelskiftet. Inredningen är modern med öppna ytor samt en stor terrass.

Oljebolagets jurist, en kvinna i 30-årsåldern, med såväl rysk- som svensk juridikexamen, hälsar välkommen och kallar på bolagets vd Fredrik Svinhufvud som förberett en presentation av bolaget i ett konferensrum.

Malka Oil har ett par dagar innan mötet släppt en pressrelease om att bolaget lyckats genomföra en riktad nyemission till svenska och internationella investerare som tillfört bolaget 250 miljoner kronor.

”Bland de nya aktieägarna märks svenska 2:a AP-fonden, Norska Statliga Pensionsfonden och norska Petroleumfonden. Totalt 50 miljoner aktier emitterades till en aktiekurs på 5 SEK, vilket representerar en rabatt på 6,5 procent jämfört med den volymvägda genomsnittskursen de senaste fem handelsdagarna”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fredrik Svinhufvud säger att de befintliga aktieägarna inte haft problem med att emissionen varit riktad utan stött beslutet trots att ägarandelen minskar. Emissionen motiveras med behovet att “säkerställa en fortsatt expansion för Malka Oil och skapa handlingsutrymme för att kunna tillvarata bolagets positiva möjligheter”. Bolagets vd pekar också på att rabatten är relativt begränsad.

Att norska investerare placerar kapital i ryska oljetillgångar tycker inte Fredrik Svinhufvud är något konstigt. Att det är en fjäder i hatten att få norska Statliga Pensionsfonden och Petroleumfonden att investera i bolaget vill han inte heller riktigt erkänna.

Han säger att Malka Oil inte gör skillnad mellan olika investerare men ansiktsuttrycket säger något annat.

Malka Oil sysslar med prospektering och produktion av olja. Bolaget fokuserar på ett enda 1800-kvadratkilometer stort licensblock som ligger i Tomsk-regionen i Sibirien. Runt Malkas licensblock verkar andra producerande olje- och gasbolag som Gazprom, Imperial, TNK BP och Rosneft.

Malka Oil siktar på utvinning från tre oljefält i blocket. Fredrik Svinhufvud säger att det skulle vara möjligt att borra ännu mer på fler ställen men sticker inte under stol med att det kostar stora belopp. Bedömningen är att nuvarande satsning är den som skapar bäst aktieägarvärde.

Bolaget investerar i en pipeline för att slippa att frakta olja med lastbilar, vilket är fallet i dag. Pipelinen är delvis byggd redan men en sträcka är ännu inte helt klar. Denna måste finnas på plats för att kunna börja bedriva en mer storskalig produktion.

I slutet av juli väntas en uppdaterad reservbedömning presenteras, gjord av en extern bedömare. Planen var att få denna bedömning klara i slutet av juni men försening har uppstått.

Bolagets egen bedömning av de utvinningsbara olje- och kondensatreserverna på de tre oljefälten de fokuserar på är 140-190 miljoner fat. I slutet av föregående år uppskattade statliga GKZ de utvinningsbara olje- och kondensatreserverna ”i kategorierna C1 och C2” i hela blocket till sammanlagt 97 miljoner fat.

I dagsläget pumpar bolaget upp 2 000 fat olja per dag. En siffra som förväntas öka till 6 000 fat i slutet av september och 8 000 fat vid årsskiftet.

Vid årsskiftet 2009 bedöms siffran uppgå till 12 000 fat. År 2012 förväntar sig bolaget att produktionen ska uppgå till 30 000 fat per dag. Prognosen är att break-even ska nås på månadsbasis under nästa pr.

Vad gäller det höga oljepriset vill Fredrik Svinhufvud inte uttala sig mer än att det är en knapp resurs, att efterfrågan är stor och att produktionen inte kan släcka oljetörsten. Prisstegring kommer då som ett brev på posten.

Fredrik Svinhufvud förklarar att han tycker att det är bra att priset på olja stiger. Det ska vara dyrt att slösa på dessa knappa resurser anser han, särskilt i och med de klimateffekter det för med sig.

Själv drar han sitt strå till stacken genom att ta cykeln till jobbet. Han har enbart bil när han är i sommarstugan i Skåne. Han förstår inte de som använder bensinslukande stadsjeepar inne i städer.

Trots paradoxen tycker han inte att det är en anomali att dels vara miljövän, dels vd i ett oljebolag. Han pekar på att oljan är så viktig för oss idag att det inte går att sluta använda den på kort sikt. I processen mot att hitta andra energislag krävs olja.

Däremot bör oljepriset vara högt för att främja innovationer samt straffa slösande, enligt Malka Oils vd. Han vill dock inte tala för mycket om eventuella lösningar då han inte är expert i ämnet även om han privat tycker det är intressant att diskutera och filosofera kring frågorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.