”Olagligt gynna kvinnor med avskrivet studielån”

Digitaliseringskommissionens förslag om att skriva av studielån i sex terminer för kvinnor på vissa högskoleutbildningar kan strida mot Diskrimineringslagen.

Kvinnor ska slippa sitt studielån i sex terminer på it-utbildningar, om de tar examen. Det är Digitaliseringskommissionens förslag till regeringen och det gäller högskoleutbildningar där andelen kvinnor är under 15 procent.

Men förslaget tycks strida mot lagen. Diskrimineringsombudsmannen, DO, påpekar för Ny Teknik att Diskrimineringslagen säger så här i andra kapitlet, paragraf 14, punkt två:

”Diskriminering är förbjuden i fråga om statligt studiestöd.”

DO lyfter också fram att det inte finns något undantag till paragrafen. Det borde betyda att förslaget kräver en lagändring för att bli genomförbart.

Även Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, hävdar i en debattartikel på Aftonbladet att förslaget bryter mot lagen:

”Regeringen bör omgående kasta det här förslaget i papperskorgen – det skulle nämligen leda till en omfattande och olaglig diskriminering om det genomfördes.”

Men enligt Digitaliseringskommssionens ordförande Jan Gulliksen, håller förslaget.

– Vår ambition är inte att föreslå något olagligt, men förslaget måste givetvis prövas fullt ut. Vår bedömning är att förslaget är fullt möjligt att genomföra, säger Digitaliseringskommissionens ordförande.

Enligt Digitaliseringskommissionens genomgång har andelen kvinnor på it-relaterade högskoleutbildningar ökat med bara 0,6 procentenheter per år sedan 2008.

– I den takten tar det åtskilliga decennier innan en acceptabel nivå nås för samhället, säger Jan Gulliksen.

Den nivån är enligt kommissionen 30 procent kvinnor och 70 procent män. Könsbalansen på högre it-utbildningar i Sverige 2014 var 23,3 procent. Kommissionens förslag kostar enligt dess beräkningar mellan 400 miljoner och drygt 1 miljard kronor att genomföra.

Ellinor Bjennbacke, näringspolitisk chef på IT- och Telekomföretagen, anser också att det är viktigt att lyfta obalansen kring kön.

– Förslaget är en frisk fläkt och ett gott försök. Jag uppskattar att de tänker utanför boxen.

Hon påpekar att en mängd försök har gjorts genom åren för att förändra situationen, men att inget hittills har fungerat.

– En viktig orsak är bristen på kvinnliga förebilder, säger Ellinor Bjennbacke.

Regeringen ska nu ta ställning till om Digitaliseringskommissionens förslag ska gå ut på remiss.

 

Du som är prenumerant på Digital Tekniks nyhetsbrev kan läsa en längre analys av förslaget och Digitaliseringskommissionens betänkande i brevet som når dig lite senare i dag, fredag.

Just nu går det att prenumerera gratis på Digital Teknik fram till nyår.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Archelon