Ola Rollén: ”Jag har lärt mig att inte bli ovän med de jag säger upp”

Han har sjungit "Let me entertain you" för tusentals personer vid en bolagspresentation – trots att han inte gillar att stå i centrum. Svenskt näringslivs ”golden boy” kliver nu ner från scenen efter 22 år som VD för Hexagon. För Afv berättar han om vägen från osäker tonåring till världskänd ledare och vad som format honom. "Du kan inte gå genom livet utan att det påverkar dig, då är du tondöv", säger Ola Rollén.
Ola Rollén: ”Jag har lärt mig att inte bli ovän med de jag säger upp” - Ola Rollén Hexagon
”Det har kostat jättemycket att bygga ett sånt här bolag, självklart. Det har kostat i form av försummad papparoll, att vara en dålig man för att man är bortrest när man hade behövt vara hemma och kompisrelationer”, säger Ola Rollén.

“Jag var verkligen inget naturligt chefsämne. Jag var otroligt osäker som tonåring och ville absolut inte bli chef. Jag tyckte inte om att bestämma och sticka ut”, säger Ola Rollén över Teams från sitt vita, avskalade Londonkontor.

Men trots att han inte gillade att bestämma så blev Ola Rollén, något motvilligt, en framgångsrik börs-VD. Han har tagit Hexagon från ett tonfisk- och mobilantennsföretag med ett börsvärde på 1,5 miljard kronor, till ett världsledande mätteknikbolag med ett börsvärde på 300 miljarder som har gett 10 000% avkastning till aktieägarna, när kursen stod som högst. Ola Rollén utsågs till Årets ledare av Affärsvärlden 2005 och står år efter år på Harvard Business Reviews lista över ”Best Performing CEO”.

“Jag gillar vitt, det är tidlöst”, säger Ola Rollén från sitt Londonkontor.

“Jag insåg nog att jag var en ledare utan titel när jag stod på scenen med mitt hårdrocksband och var den som fick ihop pengar till vårt demotape. Så jag lärde mig hur man övertygar istället för att använda makt. Nyckeln till bra ledarskap är att kunna övertyga folk om att det är kul.”

Ola Rollén

Yrke: Avgående VD för Hexagon
Ålder: 57
Bor: London
Utbildning: Civilekonom vid Stockholms universitet
Familj: Fru och tre vuxna barn
Innehav: Hexagonaktier för 56 Mkr och ett innehav värt 6 Mkr i 3D-bolaget Freemelt Holding, enligt databasen Holdings.
Kuriosa: Mäter sitt blodsocker för att optimera kosten, “Jag vill undvika sockerspikes och har upptäckt att gröt till frukost till exempel, det är inte alls bra för mig.”

GICK IN I VÄGGEN

Som 28-åring blev han divisionschef på stålbolaget Kanthal och som 31-åring befordrades han till VD för bolaget med tusentals anställda, vilket blev både en skola och en varningsklocka:

“Den bästa ledarskapsutbildningen, den fick jag på Kanthal. Jag hade en ledningsgrupp med folk i 40–50-årsåldern som inte tyckte att jag var torr bakom öronen. Jag ville bevisa mig för dem att jag var värd att leda och gjorde så många fel”, säger Rollén och fortsätter:

“Jag tog på mig allt skit, en gång åkte jag tur och retur till Australien på 36 timmar för att få skit av en kund som skällde som en galning. Så här efteråt fattar jag inte varför jag skulle göra det? Men jag skulle väl bevisa mig själv och det slutade med att jag gick in i väggen. Jag var på ett möte i USA och på en restaurang där så svimmade jag.”

Efter det så insåg Ola Rollén vikten av att delegera:

“Jag behövde faktiskt bli lite elak och säga, ‘Hörrödu – du har en miljonlön, varför tjänar du det? Jo, du är ansvarig för det här. Fixa det’.”

Tror du att folk blir lite rädda om du kallar in dem till möte? Du sägs vara brutalt rak och ärlig?

“Jomen, det är när det behövs. Jag tror inte folk är rädda för mig som människa, men jag tror att de är rädda för mig när de själva känner att de har gjort fel.”

Hur agerar du då? ”Terminerar” du samarbetet bara och säger hejdå adjö?

“Det där är nåt du läst i början av Hexagonresan och då var precis allt vi hade och gjorde skit. Vi hade inte tid att utveckla relationer utan vi skulle sälja, och vi hade inte samma tålamod då. Vi har ett annat sorts ledarskap i det bolag vi byggt än det vi sålde.”

Hur har ditt ledarskap förändrats under de här 22 åren?

“När du är ung har du väldigt lite tålamod och förståelse för andra. Det man lär sig i livet är att sätta sig in i andras situation. Jag hade mycket mer energi då, men jag är mindre naiv nu och har kanske inte lika bråttom. Jag har tid att tänka efter mer, livet har skrapat av sig liksom. Du kan inte gå genom livet utan att det påverkar dig. Då är du tondöv.”

“Jag var verkligen inget chefsämne som ung”, säger Ola Rollén. Foto: Privat

Har du känt dig hänsynslös någon gång i dina beslut?

“Beslut måste man ta, men sen är det hur man genomför dem. Jag minns när jag jobbade i stålindustrin och sa upp tusentals människor i Avesta Sheffield, som nu heter Outokumpu. Vi kallade in dem i en teater uppe i Avesta och sa upp 500 personer åt gången. Det var så man gjorde på den tiden, men den människosynen känns ju otroligt förlegad nu”, säger Ola Rollén.

“Man får inte kompromissa med beslutet, men man kan vara mänsklig när man genomför det och faktiskt inse att det är människor på andra sidan. Jag kanske inte kunde det i början av min karriär, men jag har lärt mig att försöka att inte bli ovän med de människor jag säger upp”, fortsätter han.

LIVET ÄR DEN BÄSTA SKOLAN

Du har sagt att det bästa sättet att lära någon att simma är att kasta personen i sjön. Är du streetsmart och lär dig allteftersom?

“Absolut, det är jag. Och det är inte för att jag föraktar formella utbildningar, men du kan läsa och teoretisera och till slut måste du testa det i verkligheten. Då är livet den bästa skolan.”

Har du haft någon mentor?

“Nej, men jag har haft flera bra chefer som jag lärt mig mycket av och sen har det funnits chefer i min närhet som varit skitdåliga”, säger Ola Rollén och skrattar.

“Men det är klart att Melker Schörling har betytt mycket genom åren som människa. Han var en fantastisk person när han var aktiv i bolaget och väldigt duktig på att läsa människor.”

Ja, det var ju han som upptäckte dig och du tackade nej fyra gånger till hans erbjudande att bli VD för Hexagon innan du till sist sa ja. Vad var det han såg i dig?

“Jag var 34 när jag träffade honom och var upptagen av mig själv. Som ung är man egocentrisk tills man upptäcker att livet är ett lagspel. Melker måste väl ha sett att jag var nån form av oslipad diamant som man kunde göra något med.”

Jag får känslan av att du är en introvert som fått tvinga dig själv att bli extrovert, för att kunna stå på scenen och sjunga för tusentals kunder i Florida eller hålla en rapportpresentation som häktad och sen skämta om det på Twitter?

“Ja, det är jag, men man får inte ta sig själv på för stort allvar. Den värsta händelsen i mitt liv var såklart att bli gripen av polis och sitta häktad i nio dygn. Det är det värsta jag varit med om. Sen när jag kom ut så var det en hedgefond som ville blanka Hexagon och en av dess påhejare skrev på Twitter: Hur var Norge?

“Då har man valet att ignorera, svara surt eller svara nåt som visar att du är människa. Så jag svarade: Fängslande.

Ola Rollén åtalades misstänkt för insiderhandel i norska bolaget Next Biometrics 2016. Han frikändes från misstankar i norsk tingsrätt 2018 och slutligen i hovrätten 2019.

SORGLIGT ATT LÄMNA

Häromveckan gjorde du din 91:a och sista rapportpresentation för Hexagon. Hur kändes det?

“Jag har inte velat tänka efter, men det är klart att det är sorgligt. Alla de man jobbat med blir ju ens kompisar och att inte träffa dem dagligen gör lite ont, men vad är alternativet? Någon gång måste jag ju sluta.”

Kommer du att kunna stå i bakgrunden som styrelseordförande och bara släppa över rodret till nya VD:n Paolo Guglielmini?

“Absolut, det är ju inte bara över en natt. Jag har förberett det här i många år och hoppas innerligt att jag kan vara en normal styrelseordförande som bara kommer på möten. Jag vill absolut inte hänga mig kvar här. Det vore ju patetiskt.”

När du sålde av halva innehavet i Hexagon och startade investmentbolaget Greenbridge Partners 2015, var det starten på din exit och en livboj för att kunna kliva av?

“Det var det nog, även om jag inte hade analyserat det så väl. Jag vill ju fortsätta med business för det är så fantastiskt roligt. Greenbridge ska bli något stort det också en dag, får se hur lång tid det tar.”

ÖVERLEVA LÅGKONJUNKTUR FÖRST

Blir det börsnotering?

“Kanske det, men först ska vi gå igenom en lågkonjunktur, så nu får man fokusera på att överleva de närmaste åren. Kanske blir det läge runt 2025?”

Det finns inte mycket information om Greenbridge Partners då det är baserat i Luxemburg, men enligt Ola Rollén är det värt ungefär 9 miljarder kronor:

“Vi har fyra innehav idag: brasilianska Nstech som utvecklar mjukvara för landburna transporter, Neo4j som har sitt ursprung i Sverige och sen har vi Next Biometrics som var orsaken till hela mitt Norgeäventyr och ett mini-Ikea i Rumänien, som sticker ut lite”, säger han.

KOSTSAM RESA

Vad har åren på Hexagon kostat dig? Vad har du fått göra avkall på?

“Det har kostat jättemycket att bygga ett sånt här bolag – självklart. Det har kostat i form av försummad papparoll, att vara en dålig man för att man är bortrest när man hade behövt vara hemma, kompisrelationer… Det vore en lögn att säga att det inte kostat något. Det är det pris du betalar.”

“Nu skulle jag vilja stötta mina barn och se hur de tar sig vidare i nästa fas i livet. Och göra en massa roliga saker med familjen. Jag har ju alltid suttit på hotellrummet med någon kvartalsrapport när vi varit på semester. Nu vill jag vara med dem på stranden istället”, fortsätter Ola Rollén.

Du utsågs 2005 till Årets ledare av Affärsvärlden, vilken ledare tycker du själv borde prisas?

“Det finns en som borde fått priset och det är Daniel Ek, Spotifys VD, för det jobb han gjort med att bygga om hela musikbranschen. Det borde han prisats för.”

Någon kvinnlig ledare som sticker ut?

“Vi har ju en förmåga att ta kål på alla kvinnliga VD:ar, men nu ser det ut som att det håller på att hända något. De som är födda på 70-talet och framåt, där tror jag vi kommer att få se jättemånga duktiga kvinnliga chefer. På Hexagon har vi satt som mål att minst 30% av våra chefer ska vara kvinnor 2025. Just nu ligger vi på 27%.”

“Min mamma är en gammal jämställdhetskämpe som jobbade för Olof Palme på 70-talet. Hon blev portad på Dorchester Hotel för att hon hade byxor på sig. Så att det är fel att vi inte alla har samma chans har jag fått med mig med modersmjölken. Hon sa en gång: ‘Jag har stött på så många dåliga manliga chefer i min karriär, kvotera så vi får in lite dåliga kvinnliga chefer också‘. Då tänkte jag att hon kanske hade en poäng, har du en regel så börjar det hända saker. Vi kanske måste kvotera för att få till en ändring. Jag vill ju att min dotter ska ha samma chans som männen.”

INTE PENTAGON

Ola Rolléns dotter jobbar numera för Greenbridge Partners. När hon och hennes två bröder började i skolan i England för många år sen så misstogs faktiskt börs-VD:n för hemlig agent:

Titta där kommer han som jobbar på Pentagon, han är superhemlig, sa barnens klasskamrater. Jag kände mig som James Bond för en stund och vem vill inte göra det? Sen när de hörde att jag jobbade på Hexagon och inte Pentagon så var jag inte intressant längre”, avslutar Ola Rollén skrattande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.