Ola Rollén gör VD-comeback – siktar mot börsen med miljardinnehav: ”Naturligt steg”

Investmentbolaget Greenbridges grundare Ola Rollén tar nu över rollen som VD inför en stundande börsnotering. Själv äger han cirka 20% av bolaget som en annan ägare värderar till 6,6 miljarder kronor. Rollén är dock förtegen om när IPO:n blir av. "Good try", svarar han kryptiskt till Affärsvärlden.
Ola Rollén gör VD-comeback – siktar mot börsen med miljardinnehav: ”Naturligt steg” - OLA ROLLÉN
Ola Rollén axlar nu VD-rollen i Greenbridge. Foto: Tomas Oneborg / TT / Divergent 3D-Technologies / Next Biometrics

Det privatägda investmentbolaget grundades av den tidigare Hexagon-chefen Ola Rollén och finansmannen Melker Schörling 2016.

“Greenbridge ska bli något stort det också en dag, får se hur lång tid det tar”, sa Ola Rollén i en intervju med Affärsvärlden i samband med att han lämnade VD-rollen på Hexagon i slutet av 2022.

Nu meddelar Greenbridge att de ändrar sin legala status från ett privat aktiebolag till ett publikt, vilket innebär att bolaget kan erbjuda aktier på öppna marknaden.

Ola Rollén utnämns till ny VD, efter att den tidigare VD:n Emanuel Lang hoppade av i april för att bli investeringschef på EQT-toppen Caspar Callerströms privata låda, Kramerica Industries.

Ny ordförande istället för Rollén blir Ulrik Østergaard, VD för det danska börsnoterade investmentbolaget UIE som äger nära 10% av Greenbridge.

Greenbridge reste tidigare i år en halv miljard i kapital och det har länge spekulerats om börsnotering. Bolagets talesperson Cecilia Rollén uppgav i mars till Dagens industri att målet var att notera bolaget på First North under fjärde kvartalet i år.

BRA FÖRSÖK

Ola Rollén är inte lika tydlig. På väg ombord på ett plan svarar han via mail till Affärsvärlden “Good try 🙂” på frågan om när bolaget ska noteras.

Att han tar steget från ordförande till VD är lättare att besvara.

“Det blev naturligt i och med att jag ändå var så operativ i Greenbridge.”

Har du saknat att vara hands-on sedan du lämnade VD-stolen på Hexagon?  

“Det är fantastiskt kul att få vara med i det operativa. Nu är ju detta ett investmentbolag så det ligger i sakens natur att det är ett mindre operativt jobb än VD-jobbet på ett rörelsedrivande bolag.”

OKÄNT MÅL

I intervjun med Affärsvärlden 2022 uppgav Rollén att Luxemburgbaserade Greedbridge var värt cirka 9 miljarder kronor. Vad det är värt idag uppger han inte då det är “privat ägande så ingen löpande värdering”.

Danska börsnoterade UIE, som äger 9,4% av bolaget, uppger i sin halvårsrapport 2024 att de värderar sin investering i Greenbridge till 61 miljoner dollar, motsvarande cirka 623 miljoner kronor. Det är en uppskruvning av värdet med 127 miljoner kronor sedan årsskiftet.

Enligt UIE:s siffror skulle det ge Greenbridge en bolagsvärdering om cirka 6,6 miljarder kronor idag.

Av detta äger Ola Rollén enligt egen uppgift cirka 20%, vilket skulle motsvara cirka 1,3 miljarder kronor. En betydligt större post än nuvarande innehavet i Hexagon på 68 miljoner kronor.

Greenbridges portfölj består idag av en rad techföretag. Divergent 3D-Technologies, Czinger Vehicles, noteringsaktuella Neo4j, Nstech, Epinova Tech, Next Biometrics och Complexio.

Så sent som i juli gjordes den senaste investeringen, i AI-bolaget Complexio.

Vart är du på väg idag förresten, är det nya förvärv på gång?

“Good try 2 🙂“, svarar Rollén innan planet lyfter.

 

Läs mer: Ola Rollén: ”Jag har lärt mig att inte bli ovän med de jag säger upp”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.