Bytesbalans
Ökat överskott i bytesbalansen
Det meddelar SCB.
Det är främst räntor och utdelningar som ingår i primärinkomsten som bidragit till det ökade överskottet i bytesbalansen.
Handelsbalansen gav ett överskott på 32 miljarder kronor. Överskottet minskade jämfört med motsvarande kvartal föregående år då det uppgick till 37 miljarder kronor. Varuimporten ökade mer än varuexporten vilket medförde en försvagning av handelsbalanser.
Tjänstebalansen gav ett överskott på 18 miljarder kronor och stärktes jämfört med motsvarande kvartal föregående år då överskottet uppgick till 16 miljarder kronor. Exporten ökade mer än importen.
“Bland tjänsteslagen ökade exporten av datatjänster medan importen av forsknings- och utvecklingstjänster ökade. Både exporten och importen av resor ökade. Störst överskott visade tele-, data- och informationstjänster samt nyttjande av immateriella tillgångar, medan resor visade störst underskott”, skriver SCB.
Den finansiella balansen gav ett kapitalutflöde på 88 miljarder kronor. Direktinvesteringar, portföljinvesteringar, finansiella derivat och valutareserven gav kapitalutflöden, medan övriga investeringar gav kapitalinflöde.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.