”Ökat mest i bankerna”

Rapportsäsongen har dragit i gång, och ett av dina portföljbolag – Investor – var ett av de första som rapporterade. Vad tyckte du om rapporten?

– Den var ganska neutral och innehöll inga större överraskningar. Utdelningen höjdes till 12 kronor och ska delas ut i två delar, ­vilket jag tycker är bra. Möjligen skulle bolaget ha kunnat höja utdelningen ännu mer, det har ju spekulerats en del om en ­engångsutdelning i Atlas Copco. I den ­negativa vågskålen har vi nedskrivningen på en miljard i Aleris, medan det är positivt att Mölnlycke fortsätter att förbättra lönsam­heten.

Vilka ommöbleringar har du gjort i portföljen under 2017?

– Sett över hela året har vi minskat på de cykliska innehaven som Sandvik och ­Atlas Copco. Det är främst av värderingsskäl. Höga värderingar på höga marginaler tycker jag ger en dålig risk-reward. Till det ska man lägga att makrosiffrorna nästan aldrig har sett så bra ut som nu med en synkroniserad tillväxt i världen. Dessutom är räntorna fortfarande extremt låga, så det är svårt att se vad som ska kunna ge ännu bättre förutsättningar för cykliska bolag.

Det är dock inte helt tomt på cykliska bolag i portföljen, och eftersom Volvo finns med måste jag fråga: Vad tycker du om Geely som ny storägare?

– Spännande, men jag har faktiskt ingen direkt åsikt. De verkar ha skött Volvo Cars bra i alla fall. På sikt kanske det öppnas nya möjligheter i Kina. Samtidigt är jag lite förvånad över hur media vinklar den här affären. Industrivärden är fortfarande huvud­ägare. Geely är bara en av övriga ­aktieägare – precis som vi. Möjligen är jag lite överraskad att kineserna går in så aggressivt på den här nivån. Volvo har gjort en fantastisk marginalresa och marknaden ser fortsatt bra ut – men hur mycket bättre kan det bli?

Om du har viktat ned i ­cykliskt, vad är det som har viktats upp?

– Storbankerna är den sektor som vi ökat mest i. Som konjunkturen ser ut så måste räntorna börja komma upp snart, vilket är positivt för bankerna. De större bankerna handlas till p/e-tal kring 12–14 och ger en direktavkastning på 5–7 procent, vilket jag tycker är attraktivt. Det är en rimligt värderad sektor med defensiva kvaliteter.

Ett av börsens sorgebarn under året är H&M. Hur har ni hanterat er position i bolaget?

– Från en undervikt har vi under förra året successivt ökat med start någon gång i februari då aktien kommit ner till attraktivare nivåer. Sedan kom ju de svaga försäljningssiffrorna för Q4 som en kalldusch för oss och alla andra, så med facit i hand var det kanske för tidigt att öka innehavet. Men jag är lite förbryllad över vad som egent­ligen hände under fjärde kvartalet. Det verkar inte särskilt troligt att bolaget såg en så pass kraftig effekt av ökad e-handel under ett enskilt kvartal. Vi har i alla fall inte sett samma mönster hos deras konkurrenter. Jag misstänker att det även kan handla om en mode-/sortimentsmiss. Givet att försäljningen stabiliseras och en svagare dollar ger ett visst marginalstöd ser aktien okej ut. Men det måste gå hand i hand med en större öppenhet och kommunikation kring bolagets strategi.

Man kan anta att det blir ett massivt intresse för deras kapital­marknadsdag i februari?

– Ja, H&M borde kanske ha hyrt Friends Arena.

När det gäller resten av rapportsäsongen, vad tycker du att man ska hålla utkik efter?

– Vad bolagen säger om prishöjningar framöver kommer att bli intressant. Dels är det viktigt för marginalen givet kostnads­utvecklingen, dels säger det en del om sentimentet huruvida kunderna accepterar prishöjningar.

Lars-Erik Lundgren

Förvaltar: Aktie-Ansvar Sverigefond.

Förvaltat kapital: Cirka 2,1 miljarder kronor.

Utveckling 2017: +8 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.