Ökar i gamblingbolaget

Småbolagsportföljen tar en liten förlust i bryggeriaktien och ökar i gamblingbolaget som bör stå inför en turnaround 2019.
Ökar i gamblingbolaget - jeport3_binary_6899940.png

Småbolagsportföljen har tappat 1,1 procentenheter sedan förra veckan och summerar därmed ett tapp på 1,4 procentenheter relativt Stockholmsbörsens OMXSGI sedan starten i december förra året.

Anledningen stavas Kopparbergs Bryggeri vars rapport i förra veckan var en besvikelse. Vi hade förväntat oss en betydligt högre vinsttillväxt givet den supersommar som låg bakom oss vädermässigt samt ett positivt bidrag från det starkare brittiska pundet. Omsättningen ökade dock med endast 5,5 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående år, vilket var sämre än väntat.

Informationen i rapporten var som vanligt väldigt knapphändig, men justerat för valuta halkade tillväxttakten ner ännu lägre. Kanske skulle portföljen tagit mer fasta på en mening från årets första kvartalsrapport, där bolaget pekade på att volymen i Storbritannien låg på samma nivå jämfört med föregående år och att inga nyheter hade lanserats där. Risken har alltså ökat för att konkurrenter möjligen har flyttat fram positionerna och att Kopparbergs inte sprungit tillräckligt snabbt på sina nya marknader.

Sammantaget valde portföljen att kasta in handduken direkt och ta förlusten, givet bristen på andra triggers i närtid. Inhoppet i aktien för en månad sen var av mer spekulativ karaktär och vi ser bättre möjligheter i andra aktier den närmaste tiden. Småbolagsportföljen sålde därför 550 aktier på kursen 172,80 kronor motsvarande likviden 95 040 kronor.

Småbolagsportföljen har i stället ökat innehavet i norska spelleverantören och operatören Gaming Innovation Group, närmare bestämt 18 000 aktier på kursen 2,39 norska kronor, motsvarande 45 429 svenska kronor (NOK/SEK 1,056).

Aktien har tappat dramatiskt sedan i mars i år då aktien noterade 6,46 norska kronor och väldigt överdriven i våra ögon. Sämre sentiment för spelsektorn samt frågetecken kring bolagets stora och breda produktinvesteringar har pressat aktien. Vår syn är att bolaget står inför en betydande skördeperiod 2019 och att nyhetsflödet såväl kortsiktigt som på medellång sikt bör vara positivt. Kapitalmarknadsdagen den 6 december och listbytet till Stockholmsbörsen första kvartalet 2019 är några av milstolparna.

GIG har nu en förstklassig positionering mot USA-marknaden, inte minst genom avtalet med Hard Rock International, och en diger produktportfölj. I förra veckan meddelade GIG dessutom att det slutgiltiga avtalet med Hard Rock för GIG:s egenutvecklade sportbok är på plats. Det är ett så kallat omnikanals­avtal vilket innefattar såväl mobil, desktop som fysiska spelterminaler och kan innebära betydande intäkter på sikt.

Utvecklingen för sportspel i USA är rejält på tapeten efter att några delstater har öppnat upp för spel. Fler delstater lär följa. Det är med andra ord inte bara Kambi och Catena Media som har en väsentlig USA-potential bland de nordiska gamblingbolagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG