Okänd aktör ny storägare i Dala Energi

Storbankerna JP Morgan och BNP Paribas har seglat upp som nya storägare i budaktuella Dala Energi. De tankade aktier när handeln i bolaget var exceptionellt hög.
Okänd aktör ny storägare i Dala Energi - luftledningarsiljansnaselnat-1024×768
Huvudtillgången i Dala Energi är elnät och fibernät i Siljanskommunerna.

I samband med Ellevios bud på Dala Energi som presenterades 2 april köpte någon stora volymer aktier i Dala Energi över marknaden. Bara dagen då budet presenterades omsattes 706 000 aktier vilket är mer än under de tolv tidigare månaderna sammanlagt. Aktierna köptes för 86 kr i snitt, strax under Ellevios bud om 90 kr.

I presentationen från Dala Energis bolagsstämma som hölls i Rättvik 24 maj finns en aktieägarförteckning från 30 april. Där har två nya storägare i Dala Energi dykt upp. Den ena nya storägaren är JP Morgan som ägde 1,9% av Dala Energis aktier och den andra är BNP Paribas som ägde 1,4%. Enligt uppgift till Afv företräddes inte de aktier som förvaras hos de utländska bankerna på Dala Energis bolagsstämma i maj.

En rimlig gissning hade varit att det var Ellevio som via de utländska bankerna köpt på sig aktier i marknaden. Det visade sig dock i samband med att utfallet av Ellevios bud att Ellevio inte hade köpt några aktier över marknaden. En annan rimlig gissning hade varit att Nordion som nu är i processen att köpa hälften av Dala Energis el- och fibernät var bolagets nya storägare. På fråga från Afv förnekar dock Nordions CFO Henrik Nebrelius att Nordion skulle köpt aktier i Dala Energi. 

På fredag hålls ett möte för de 20 största aktieägarna i Dala Energi som även kommer att livesändas på nätet. Sannolikt kommer mötet att handla om vägen framåt efter att affären med Nordion blivit klar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market