Ökad optimism i näringslivet

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin steg mer än väntat under juli. Även indikatorn för det totala näringslivet steg ordentligt.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin uppgick till 103,7 i juli. Det kan jämföras med reviderade 101,8 under månaden innan (preliminärt 101,3).

Analytikerna hade räknat med 101,2 enligt SIX News enkät. Spannet i förväntningarna sträckte sig mellan 97,5 till 103,0 med en median på 101,8.

“Av de tre delkomponenterna förbättrades två. Företagen är mindre negativa om storleken på färdigvarulagren än förra månaden och produktionsplanerna på tre månaders sikt har reviderats upp något. Samtidigt har industrins samlade bedömning av orderstockarnas storlek försämrats en aning jämfört med förra månaden”, skriver KI.

För det totala näringslivet var indikatorn 105,0, vilket kan jämföras med oreviderade 104,1 månaden innan.

Utfallet för byggnadsindustrin var 105,3 att jämföra med reviderade 102,3 månaden innan (preliminärt 101,9).

“Indikatorn uppgår till 105,3 vilket visar på ett starkare läge än normalt. Båda frågorna i indikatorn bidrog till uppgången. Byggföretagen är mindre negativa om orderstockarnas storlek än förra månaden och anställningsplanerna för kommande tre månader har reviderats upp”, skriver KI.

Konfidensindikatorn för detaljhandeln noterades vid 107,5, vilket kan jämföras med reviderade 109,8 månaden innan (preliminärt 110,3).

“Alla tre komponenter i indikatorn bidrog till nedgången. Företagen rapporterar om ett något svagare försäljningsutfall än förra månaden och förväntningarna på försäljningsutvecklingen framöver har reviderats ner något. Trots det ligger nettotalen för båda frågorna klart över det historiska genomsnittet. Även lageromdömena bidrar till nedgången i konfidensindikatorn, men endast med en marginell försämring från förra månaden”, skriver KI.

För privata tjänstenäringar var noteringen 103,5 vilket kan jämföras med oreviderade 102,5.

“Uppgången förklaras av att tjänsteföretagen är mer optimistiska om efterfrågeutvecklingen på tre månaders sikt. De två andra delkomponenterna försämrades något jämfört med förra månaden. Efterfrågan på företagens tjänster har förvisso ökat, men i något lägre utsträckning än förra månaden. Bedömningen av hur den egna verksamheten har utvecklats är marginellt sämre”, skriver KI.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET