”Oförtjänt i frysboxen”
Vid förra intervjun, i september 2016, hade du bland annat SEB och Danske Bank i portföljen. Hur tycker du att era bankinnehav har utvecklats sedan dess?
– Kursmässigt har det inte hänt så mycket med bankaktierna, det har varit lite upp och lite ned. Danske har dock stigit en del. Min förhoppning har varit att räntorna skulle börja röra sig uppåt, vilket skulle gynna bankernas resultatutveckling. Nu har inte räntorna rört sig speciellt mycket uppåt, men jag tycker ändå att bankerna förtjänar en plats i portföljen – verksamheterna går rätt bra, aktierna är rimligt värderade och erbjuder en bra direktavkastning.
Ett annat stort innehav är Volvo. Hur ser du på att kinesiska Geely klivit in som ny storägare?
– Jag har ännu inte någon bestämd uppfattning om vad det har för betydelse annat än att det kommit in en ny osäkerhetsfaktor. Resultatmässigt går Volvo jättebra, men det man ser nu är att aktiekursen planat ut och det tror jag delvis beror på osäkerhet om vad som är Geelys avsikt med ägandet.
Varför är Investor ditt största innehav?
– Det är ett bra basinnehav och Investor erbjuder en bra bukett med egna innehav. Vi har ökat en del i Investor under senare tid eftersom rabatten gått upp.
Vad har du gjort för andra justeringar av innehaven?
– Vi har minskat i de lite mer konjunkturkänsliga innehaven och ökat i till exempel Essity och Bravida. Ett relativt nytt innehav som också hör till de mer konjunkturokänsliga är Loomis. Vi har också tagit in Academedia som jag tycker har hamnat lite oförtjänt i frysboxen på grund av att man överdrivit den politiska risken i aktien. I och för sig har vi också ökat i Trelleborg, det är en konjunkturkänslig aktie men man får den till ett bra pris just nu.
Loomis – vad gillar du med den aktien?
– Tittar man på hur det ser ut i Sverige så minskar kontanthanteringen, men så är det inte i övriga Europa och USA där Loomis har verksamhet. På den här nivån ser aktien attraktivt värderad ut.
Är det något innehav som nyligen fått lämna portföljen?
– Gränges är ett innehav som vi sålt, både före och efter kapitalmarknadsdagen. Jag tycker inte riktigt att vinstutvecklingen varit den vi hoppats på, dessutom behövde vi sälja något eftersom vi tagit in en del nya innehav och vill ha det totala antalet relativt konstant. Då satt Gränges längst ut på grenen. Cloetta har också sålts då bolaget inte övertygat operationellt det senaste halvåret och värderingen är relativt hög.
Vad tycker du var de viktigaste signalerna i den senaste rapportperioden?
– Att det såg väldigt bra ut för de flesta bolag, att vi verkar ha en bred uppgång i ekonomin och att många företagsledningar är optimistiska om framtiden. Nu är det ju snart dags för nästa rapportperiod och då tror jag att vi får se lite mer försiktiga tongångar, bland annat på grund av osäkerheten krig det amerikanska förslaget om importtullar och risken att detta leder till ett globalt handelskrig.
Peter Nelson
Förvaltar: Quesada Sverige.
Förvaltat kapital: Cirka 600 miljoner kronor.
Utveckling: +2 procent senaste 12 månaderna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.