Oenighet bland analytiker om Ericsson

Efter Ericssons negativa uttalanden om utsikterna för tillväxt nästa år har en lång rad internationella storbanker på onsdagen dragit ned sina prognoser och riktkurser för aktien rejält. Handelsbanken väljer dock att gå mot strömmen och räknar med en hygglig utveckling för Ericsson nästa år.

Vid sin kapitalmarknadsdag i London under tisdagen levererade Ericssonledningen prognoser för nästa års tillväxt som tog analytikerkåren på sängen. Ericsson säger sig räkna med att marknaden för mobilsystem kommer att visa en tillväxt någonstans mellan 0 och 5 procent under 2002.

Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talade med under tisdagen låg förväntningarna före gårdagens kapitalmarknadsdag på en tillväxt för mobilsystemen kring 15 procent under 2002. Reaktionen blev därför kraftigt negativ för aktien som rasade 12 procent i Stockholm på tisdagen och fortsatte nedåt ytterligare 5 procent i USA under kvällen.

På onsdagsmorgonen har också de internationella storbankerna vädrat sitt missnöje genom att dra ned prognoser, rekommendationer och riktkurser för Ericsson.

Mäklarfirman JP Morgan har skrivit en analys med titeln: “Forget me till next year”, eller “glöm mig till nästa år” om Ericsson.

JP Morgan drar ned sin prognos för Ericssons vinst per aktie nästa år med drygt 30 procent till 54 öre från tidigare dryga 80 öre. Banken tar fasta på Ericssons lågt ställda förväntningar om tillväxten nästa år men konstaterar samtidigt att bolaget inte verkar ha några nya uppgifter till sitt förfogande när de lämnar sin prognos.

”Det här kan lika gärna röra sig om en ’låt oss dra ned förväntningarna medan det går dåligt’ neddragning, som en ’usch vad det ser mörkt ut nästa år’ neddragning”, skriver JP Morgan i sin snabbanalys efter gårdagens möte.

En som inte håller med JP Morgan om de dystra utsikterna för Ericssons vinstutveckling nästa år är Lars Söderfjell på Handelsbanken.

”Jag tolkar inte det Ericsson sade igår som ett försök att vägleda marknaden om tillväxtutsikterna för 2002 utan mer som ett konstaterande om att det inte kommer att komma en vändning i år och förmodligen inte heller tidigt nästa år. Ericsson tror fortfarande på en tillväxt i marknaden men är däremot osäkra på timingen”, säger han.

Handelsbanken håller som bäst på att se över prognoserna för Ericssons vinst per aktie 2002 efter gårdagens möte, men kan redan nu konstatera att det handlar om nivåer kring 2 kronor. Det är över genomsnittet för prognoserna och beror enligt Lars Söderfjell huvudsakligen på fyra saker.

”Till att börja med kommer engångskostnaderna att vara betydligt lägre nästa år än de varit i år. Det finns också tydliga indikationer om att kostnadsbesparingarna biter mycket bra inom Ericsson. Till det kommer också att Konsumentprodukter har ryckt upp sig ordentligt och inte ska behöva gå med förlust nästa år och att vi även räknar med en viss tillväxt för mobilsystemen där Ericsson även ska kunna ta lite ökade marknadsandelar”, säger han.

Med en vinstprognos för nästa år kring 2 kronor per aktie ser aktien billig ut vid dagens nivåer, anser Lars Söderfjell. Det tycker däremot inte JP Morgan som med sin vinstprognos kring 50 öre per aktie får ett p/e-tal för Ericsson på dryga 80 vilket är betydligt högre än konkurrenterna Nokia och Motorola. JP Morgans prognoser för deras vinster ger p/e-tal på 20 för Nokia och 40 för Motorola.

JP Morgan konstaterar att det inbyggt i dagens kurs ligger förväntningar om en tillväxt för Ericsson på drygt 20 procent om året de närmaste 10 åren, med marginaler på över 10 procent. Även om det stämmer överens med Ericssons egen målsättning så har de minst sagt dimmiga utsikterna ökat risken kraftigt i aktien, varnar banken.

”Om man antar en normalisering av riskpremien och att Ericsson kan komma upp i marginaler kring 10 procent räcker det med en hygglig tillväxt för att kunna räkna hem kurser kring 65 kronor för aktien. Om man dessutom antar en övertillväxt kommer man lätt upp i nivåer kring 150 kronor. Men läget är osäkert och kalkylen blir väldigt känslig för vilka antaganden man gör”, säger Lars Söderfjell.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.