Oemotståndlig fusionskraft

Europas företagsledningar törs inte låta bli att visa hurdjärva och offensiva de är.

Den europeiska fusionsvågen nådde nya höjder runt det senasteveckoslutet med tre jätteaffärer i finanssektorn (Generali/AGF,Zürich/BAT:s försäkringsbolag samt Nordbanken/Meritas), en ibyggmaterial (Lafarge/Redland) och en i förlagsbranschen (ReedElsevier/Wolters Kluwer).

Sex jätteaffärer och tre branscher. Den gemensamma nämnaren ärtron att en öppnare europeisk marknad och hårdare globalkonkurrens kräver större företagsenheter.

Företagsledningarna vill visa sig djärva och offensiva – men detfaktum att affärerna kommer i klungor tyder snarare på att detfinns gruppsykologi (för att inte säga rädsla) med i spelet. Ärden företagsledning som fruktar att komma på efterkälken mestoffensiv eller mest defensiv? De största affärerna sker iförsäkringsbranschen, efter ett år av surrande rykten.Framförallt var det när de helfranska banden mellan Axa och UAPknöts ifjol som gruppsykologin började verka. EntreprenörenClaude Bébear lyckades bygga ett franskt och internationelltförsäkringsbolag större än någon av de europeiska jättarna ochframförallt större än tyska Allianz, åtminstone räknat med snävaförsäkringsmått.

Vem skulle ta hand om franska försäkringsbolaget AGF, en lagommunsbit över börsen på drygt 40 mdr kr till exempel? De flestatrodde nog på tyska Allianz. En rad andra ledningar kundeförväntas svara på Bébéars utmaning, sådana som schweiziskaZürich, italienska Generali och holländska ING.

Det blir alltså Generali som slukar AGF. Tidigare hade Generaliband med Axa. Den italienska finansjätten, med säte i Triest, ärtraditionellt en av Europas stora försäkringskoncerner i klunganefter Allianz. Ledningen tänker alltså inte släppa kontakten medtäten.

Före fusionen låg schweiziska Zürich ungefär i jämnhöjd medGenerali, räknat på olika storleksmått som börsvärde, förvaltadefonder och premieintäkter. Ett annat bolag i samma storleksklassbrukar inte nämnas eftersom det ligger dolt i brittiskatobakskoncernen BAT. Men nu träder BAT fram med sinförsäkringsrörelse. Renodling är dagens melodi och det finnsingen anledning att blanda försäkringar med tobakshandel, som juallt mer ifrågasätts på etiska och straffrättsliga grunder. AttZürich går samman med BAT:s tre försäkringsbolag Eagle Star,Allied Dunbar och Farmers skapar en ny europeisk branschtvåa fören tid. Det är inte svårt att tippa vilka som kommer attfigurera i nästa jätteaffär. Det blir naturligtvis Allianz ellerING som lägger rabarber på någon av de medelstoraförsäkringsbolag som finns kvar för att ta ett eller två klivuppåt i ligan.

Fusionerna här hemma mellan S-E-Banken och Trygg-Hansa samtNordbanken och finska Meritas skall naturligtvis ses i sammaeuropeiska bild. Det gäller att bygga upp enheter som kan varamed och diskutera fusioner på lika villkor när det blir dags förEuropaaffärer, ABB-modellen snarare än Volvo-Renaultmodellenalltså.

I en värld där kapitalrörelserna är friare och pensionssystemenavregleras handlar fusionskriget om att bygga de störstaförvaltade fonderna. Gränserna mellan bank och försäkring suddasut.Från försäkringar till cement och tegel är steget långt, menäven här pågår sedan länge ett internationellt byggande lett avbolag som schweiziska Holderbank, franska Lafarge Coppée ochmexikanska Cemex. Relativt nykonstruerade nordiska Scancem ärett av de medelstora företagen.

Redland är framförallt i marknaden för takmaterial, meddelägande i tyska taktegeljätten Braas bl.a. Bolaget fick ifjolgå igenom ett rekonstruktionsprogram efter vinstförsämringar. Nuåker det in i en cementjätte som opererar i fem världsdelar medlokala monopolpositioner.

Den sista av veckans storaffärer, den mellan brittisk holländskaReed Elsevier och holländska Wolters Kluwer hör inte som deandra in i ett Europamönster, utan får kanske ses som sistasteget i en internationell finansiell fusionsprocess, i enbransch där stordriftsfördelar och synergier förefaller svåraatt skapa. Reed Elsevier säger sig, precis som Wolters Kluwer,vilja bygga starka marknadspositioner inom professionellinformation.

Troligen kommer dessa affärer att leda till en framtida kedja avavknoppningar. Allt kan ju inte vara kärnverksamhet i finanser,byggmaterial och förlag.Eller?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.