”Ödmjukhet en styrka i Kina”
Sweden China Trade Council (SCTC) bildades 1980, strax efter att Kina börjat öppna sin ekonomi för mer marknadsekonomiska inslag. Det är en medlemsorganisation vars uppgift är att vara ett ledande oberoende nätverk som gör det enklare och mindre riskfyllt för svenska företag att göra affärer i Kina.
SCTC har hittills haft endast tre ordföranden, den förste var Tom Wachtmeister som innehade posten mellan 1980 och 2000. Han efterträddes av Bo Landin som var ordförande fram till år 2011 när han överlämnade klubban till Thomas Lagerqvist, senior rådgivare på advokatbyrån Mannheimer Swartling, som har arbetat i Kina och har mer än 25 års erfarenhet av Kinafrågor.
Hans första åtgärd som nytillträdd ordförande var att försöka hitta två ord som skulle definiera vad SCTC arbetar med.
– Jag trodde egentligen inte att det skulle vara möjligt, men så småningom lyckades vi och landade i ”independent intelligence”.
Vad detta betyder i praktiken är att SCTC som oberoende aktör har en hög integritet i kontakterna med såväl svenska som kinesiska myndigheter och regeringar. Medlemmarna får också information och kunskap om den ekonomiska utvecklingen i Kina, och vilka möjligheter det öppnar för affärer och handelsutbyte mellan länderna.
Och det är ingen tvekan om att behovet av oberoende underrättelser om Kina är stort. Det är inte helt enkelt att förstå hur Kina och det styrande kommunistpartiet fungerar.
– Frågar man vilken taxichaufför som helst i Shanghai om vilka fraktionerna är i partiet, och vilka som tillhör respektive fraktion, så kan han det på sina fem fingrar. I Sverige har vi oftast ingen susning om detta, och att inte ha den kunskapen gör att man riskerar att fatta fel beslut i affärskontakterna.
En återkommande milstolpe i det politiska livet i Kina är partikongressen. I oktober i år hölls den 19:e i ordningen men enligt Lagerqvist är det viktigt att se djupare än de plattitydmässiga anföranden som brukar prägla kongresserna.
– Det viktigaste som kom fram var signalerna kring två kommande 100-årsjubileer, dels 2021 då kommunistpartiet firar 100 år, dels 2049 som är 100-årsdagen för partiets maktövertagande i Kina. Här verkar det finnas en plan för hur man ska fortsätta vägen för att utrota fattigdomen i landet och inta tätplatsen i den globala ekonomin och i världsordningen.
Även om det är svårt att förstå det politiska systemet och makthierarkierna i Kina finns det goda möjligheter för svenska företag att göra bra affärer i landet, anser Thomas Lagerqvist. Han nämner bland annat det gotländska familjeföretaget Moving Floor som tillverkar självrengörande golv för djurhållning, och vars vice vd Katja Lindvall är styrelsemedlem i SCTC.
– Svenska företag anlägger ofta ett mer långsiktigt perspektiv. Den långsiktigheten och ödmjukheten är en styrka när det gäller att göra affärer i Kina, och med vår verksamhet hoppas vi kunna bidra till fler svenska framgångar i Kina.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.