Odin Fonder-förvaltaren: ”Vi har ökat i Embracer”

Odin Fonder-förvaltaren Hans Christian Bratterud ligger tungt i några av börsens serieförvärvare. Nu berättar han om vilken risk det finns med detta. Han svarar också på frågan hur han agerat i Embracer-aktien efter ett möte i Karlstad med dataspelsbolagets VD Lars Wingefors.
Odin Fonder
Hans Christian Bratterud på Odin Fonder förvaltar både en småbolagsfond och en Sverigefond.

Odin Small Cap har rusat över 40% sedan årsskiftet. Det tar småbolagsfonden till förstaplatsen i Morningstars databas över svenska fonder inriktade på små och medelstora bolag. Så såg det åtminstone ut när Affärsvärlden på torsdagen intervjuade Hans Christian Bratterud.

Han är en av tre personer i förvaltarteamet bakom Odin Fonders småbolagsfond.

10 största interhaven i Odin Fonder Small cap

1) Sdiptech , 8,25%

2) Afry, 5,89%

3) NCAB, 5,26%

4) Troax, 4,88%

5) Bredband 2, 4,25%

6) Sectra, 3,86% 

7) Swedencare, 3,82%% 

8) OEM, 3,81%%

9) CTT Systems, 3,65%%

10) NP3 Fastigheter, 3,53%

Detta enligt den senaste månadsrapporten.

”Man är tacksam när det går bra på kort sikt, men vi fokuserar på väldigt lång sikt. Vi försöker hitta de allra bästa bolagen och äga dem länge. Sen vill vi inte betala överpriser. Men fokus ligger på att hitta bolag som vi vid investeringstillfället skulle vara bekväma med att äga i evigheter”, säger Bratterud.

Vad har varit er största bidragsgivare i år?

”Sdiptech. Det är vårt största innehav i Odin Small cap. Den har gått exceptionellt bra. De hade en del utmaningar efter noteringen – exempelvis en hisserviceverksamhet som gick sådär.”

Den sålde de, va?

”Ja, exakt. De sålde den dessutom till en högre multipel än vad de köpte ett elbilsladdningsbolag för. De har gjort några riktigt bra affärer.”

Affärer, ja. Hans Christian Bratterud säger att han äger ”jättemycket förvärvsbolag” i sina två fonder.

”Det har varit viktigt i båda portföljerna. Det viktiga där är att bolagen förvärvar något som är bra och som helst blir ännu bättre. Den stora risken är förstås att de köper något som sen blir sämre. Då spelar det inte så stor roll hur billigt de har köpt det.”

Hur ser du på serieförvärvarnas värdering?

”De är högt värderade. Framför allt är de högre värderade än vad de varit tidigare. Men det är väldigt lätt att man tänker att 10 gånger vinsten är billigt, att 30 gånger är dyrt. Och att 50 gånger är hejdlöst dyrt. 100 gånger vinster är idioti-priser. Jag har själv gjort felet otaliga gånger. Men ett riktigt, riktigt bra bolag är inte värt 10 gånger, 30 gånger eller 100 gånger. Det kan vara värt 1000 gånger.”

Ursäkta, vad sa du nu?

”Vi har gjort den baklängesövningen i ett antal bolag. Våra kollegor som förvaltar Odin Global har gjort det med. Google (som ägs av noterade Alphabet, reds.anm) är ett extremfall. Det var dyrt vid noteringen, men vi kom fram till att man kunde ha betalat en multipel på över 1200 gånger vinsten och ändå fått samma genomsnittliga avkastning som S&P500 under de efterföljande 15 åren. Självklart är Google ett extremfall. Men det är illustrativt för kraften som finns i riktigt bra bolag.”

“DET ÄR ATTRAKTIVA PRISER”

Hans Christian Bratterud citerar sin stora förebild Warren Buffett när han sedan lägger till att den amerikanske ikonen sagt att det är bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett okej pris än ett okej bolag till ett fantastiskt pris.

”Det blev ett sidospår. Men historiskt har serieförvärvarna varit alldeles för billiga. Många av dem har levererat en vinsttillväxt på 15% per år i 10-15-20 år. Gör du det är det värt ganska mycket. Om de 10-15 kommande åren blir lika bra som de senaste 10-15 så tycker jag fortfarande att det är attraktiva priser. Men med det sagt är det ingen självklarhet att det blir lika bra. Allt annat lika så blir det en lägre förväntad avkastning ju högre värdering du har.”

Hans Christian Bratterud på Odin Fonder..
Hans Christian Bratterud har köpt på sig mer aktier i Embracer när aktien backat.

I Sverigefonden äger han och hans kollega Jonathan Schönbäck bland annat Lifco, Indutrade, Addtech, Lagercrantz, Addlife och Embracer.

”Spontant skulle jag säga att över halva portföljen kan klassas som serieförvärvare.”

Du har gjort baklängesräkningar i en rad bolag – likt ditt exempel med Google. Men hur trygg är du med att ha mer än halva Sverigefonden i dyra serieförvärvare?

”På kort sikt är det en av de större riskerna, tror jag. Som grupp är de dyrare än vad de varit tidigare. Men på lång sikt handlar allt om hur bolagen fortsätter leverera. Då tycker vi fortfarande att man får väldigt hög kvalitet till… inte superbilliga priser – men knappast vansinniga priser heller.”

Troax är ett av era största innehav. Varför gillar du den aktien?

”Det är tillräckligt tråkigt för att inte attrahera mängder av konkurrenter. Du har inga PE-fonder som plöjer in miljarder för att bygga en Troax-konkurrent. Det är ganska osexigt. Det är galler till tre huvudsakliga användningsområden. Det är i fabriker för att skydda robotar och framför allt människor från robotar. Det är i förråd – till exempel i bostadsrättsföreningar. Då är det billigare med galler än att bygga väggar. Och sen är det i lager och andra logistiklösningar. Det är en ganska enkel produkt men de tillverkar den i en sådan enorm skala och har en sådan effektivitet i produktionen. En majoritet av deras konkurrenter gör galler som svetsas ihop och görs halvmanuellt. Då får du ofta sämre kvalitet och en produkt som är tyngre och mycket dyrare. Det är ett jättefint bolag. Men återigen – det har blivit dyrare. Vi diskuterar fram och tillbaka hur stor vikten ska vara. Men hittills har det varit kanon att äga det.”

HAR KÖPT MER I EMBRACER

Vi lämnar småbolagsfonden en sekund. Embracer är ett stort innehav i Sverigefonden. Odin Fonder-förvaltaren säger att han lagt ganska mycket tid på att förstå varför dataspelsbolagets aktie tagit rejält med stryk den senaste tiden.

Hans Christian Bratterud

Yrke: Förvaltare på Odin Fonder sedan september 2020. Dessförinnan analytiker på samma fondbolag.
Bakgrund: Jobbade som värderingsspecialist på EY från 2011 till 2018. Är utbildad ekonom och jurist.
Förvaltar: Odin Small cap och Odin Sverige ihop med Jonathan Schönbäck.
Förvaltat kapital: Cirka 5 miljarder i småbolagsfonden och 22 miljarder i Sverigefonden.
Bästa egna investeringen:Att fria till min fru Petra är det bästa långsiktiga beslutet jag tagit men när det gäller privata aktieinvesteringar är nog Microsoft en av de bästa. Idag investerar jag bara i våra egna Odin-fonder, men aktier har varit mitt största intresse sedan länge innan jag började på Odin Fonder. Jag investerade en rätt stor del av min lilla privata portfölj i Microsoft i januari 2013 för 27 dollar per aktie. (…) De har lyckats ännu bättre med sina cloud-satsningar än jag hade trott, och som tur är har jag suttit kvar på aktierna. Nu kostar de cirka 247 dollar styck och mig veterligen har de dessutom gett hyfsade utdelningar varje kvartal.”
Sämsta egna investeringen: “Fossil Group köpte jag för 80 dollar per aktie i maj 2015. Aktien hade rasat 30% på kort tid eftersom de tappat lite omsättning men de var fortfarande mycket lönsamma och hade en lång historik med stark lönsam tillväxt. Jag gjorde en ganska omfattande analys innan men överskattade värdet i deras distributionskanaler och olika klockvarumärken (både egna och licensierade) och underskattade problemen med deras egna butiker. När det successivt blev tydligt att jag underskattat riskerna och problemen i verksamheten blev jag passiv eftersom jag tyckte att aktien blivit alldeles för billig. Först i maj 2019 sålde jag mina aktier för 12 dollar styck – en nedgång på 85 %. Enda trösten var att jag bara investerade en rätt liten andel av portföljen i Fossil (…), men det blev ändå ett dyrt misstag. Förhoppningsvis kommer jag aldrig vara lika sen med att rätta till ett misstag igen.”

”Bedömningen är fortfarande att det som försämrats i första hand är marknadssentimentet på börsen. Och att försöka förutspå det kortsiktiga börshumöret är inget vi försöker ägna oss åt. Vi fokuserar på den fundamentala utvecklingen. Om den går åt rätt håll tendera aktiekurserna att följa med på lång sikt”, säger förvaltaren och fortsätter:

”Jag tror att det finns 2-3 huvudanledningar till årets svaga sentiment. En är förra året. Globala gamingmarknaden hade en otrolig tillväxt för folk stannade hemma och det fanns inte så mycket annan underhållning. Den tillväxten kommer inte återupprepas i år. Men det är fortsatt lite tillväxt även i år och hela marknaden har blivit större. Samtidigt växer Embracer betydligt snabbare än marknaden – både genom förvärv men framförallt organiskt, vilket jag tror att många missar. Det finns tre miljarder gamers i världen ­- det är en stor del av jordens befolkning. Det är världens största underhållningsindustri och det är det av en anledning. Jag tror den kommer att fortsätta och bli större och jag tror att Embracer kommer fortsätta ta marknadsandelar.”

ODIN FONDER KÖPTE CTEK-AKTIER

Förutom tuffa jämförelsetal lyfter han fram förändringar som Apple och Facebook har gjort som påverkar hur dataspelsbolag generellt kan syssla med riktad marknadsföring. Detta har slagit mot mobilspelsbolag i synnerhet och andra bolag i sektorn i allmänhet. Embracer har runt 30% av sin omsättning från mobilspel efter en rad förvärv, berättar Hans Christian Bratterud.

Du låter väldigt positiv när du pratar om Embracer nu och du träffade Lars Wingefors i Karlstad för några veckor sedan. Har du köpt aktier med båda händerna när aktien fallit på slutet?

”Vi har köpt successivt under året. Det är väl det jag kan säga. Det finns dock inte utrymme för att köpa hur mycket som helst, eftersom det redan är en av våra största positioner i Sverigefonden.”

Vad är annars ditt senaste inköp i fonden?

”CTEK. Där deltog Odin Small cap i börsnoteringen.”

Körde du en klassisk teckna-sälj?

”Haha, nej. När vi hittar något som vi tycker är bra så vill äga det på riktigt lång sikt. Vi tecknade så mycket vi kände att vi kunde ta i noteringen. Sen fick vi inte full tilldelning.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase