Ödesrapport för börsens pulvriserade IT-konsulter
De senaste tre månaderna har IT-konsulterna slaktats på börsen allteftersom konjunkturläget försämrats och Ericsson varit framgångsrika i sina konsultneddragningar. Hittills är det bara internetkonsulten Cell Network respektive konkurrenten Icon som presenterat en starkare respektive svagare rapport än väntat.
Någon klar bild av hur illa det är ställt gav de inte och normalt är det inte förrän riktkarlarna och de stora IT-konsulterna Tietoenator och WM-data rapporterat som det går att dra slutsatser om den svenska och finska marknaden för IT-konsulttjänster.
Därför är Tietoenators rapport på onsdag extra intressant lösning inte bara för bolagets aktieägare utan även för konkurrenterna. Bolagets första kvartal var bättre än vad både placerare och analytiker hade räknat. Det starka resultatet förklarades med omstruktureringen av den svenska verksamheten och stark utveckling för den finska rörelsen.
Inför det andra kvartalet har analytikerna räknat med att bolaget lyckats behålla omsättningen på ungefär samma nivå som första kvartalet eller 282 miljoner euro. Detta trots att telekomföretagen med Ericsson i spetsen har dragit åt tumskruvarna ordentligt med nedskärningar och prissänkningar.
Men med en större andel längre kontrakt och outsourcing tros Tietoenators ha klarat sig bättre än genomsnittskonsulten i den svaga marknaden. Det skulle peka på att bolaget också har tagit markandsandelar.
Tietoenator är börsens största IT-konsult och har visat upp en stabil resultatnivå de senaste åren. Det andra kvartalet tros dock bolaget inte kunna hålla prispressen stången och analytikerna tror att resultatet före skatt tror sjunker från 35 miljoner euro exklusive reavinst det första kvartalet till 29 miljoner euro det andra.
Bolagets mål att på helåret öka försäljningen med 12 procent och överträffa det tidigare målet för rörelsemarginalen på 10 procent är det flera analytiker som misstror. De räknar även med att ledningen i rapporten kommer att tona ned dem.
Tietoenator har en längre tid haft förvärvsambitioner utan att något större har hänt.
”Nu orkar vi lyfta blicken utåt. Vi fokuserar på små förvärv inom specifikt bank, finans, telekom och eventuellt på skogsindustrin. Vi diskuterar ett antal större förvärv men mer kan jag inte kommentera”, sade informationschef Eric Österberg i samband med förra rapporten.
Ledningens makliga förvärvstakt har spelat den i händerna. Medan de tänkt och diskuterat har värderingarna av IT-konsulterna kommit ned betydligt. Bara sedan maj månad har IT-konsulternas samlade börsvärde på Stockholmsbörsen sjunkit från 62 till 34 miljarder kronor. Dagens värdering motsvarar ett pris på runt 80 öre per omsättningskrona räknat på en rullande årsomsättning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.