Oddsen är på Sveriges sida
De svenska prognosmakarna springer nästa omkull varandra för att hinna först med att skriva upp sina prognoser över den svenska tillväxten. Numera är det allt fler av bedömarna som tror på en BNP-tillväxt över tre procent under nästa år.
Dessutom väntar de flesta sig att tillväxten ska hålla i sig i alla fall över 2007. Det skulle i så fall bli fem år i rad som svensk ekonomi växer snabbare än vad som brukar betecknas som den möjliga trendmässiga tillväxten.
Visst finns det fog för optimismen. Det står redan klart att hushållen får rejäla inkomstökningar under nästa år och att fortsatt låga räntor väntas bestå, även om Riksbanken kanske höjer sin styrränta i några försiktiga steg under nästa år. Den offentliga sektorn tar också på sig spenderbyxorna inför valet och ökar sin konsumtion. Och investeringarna, i framför allt bostäder, ökar.
De allra senaste konjunktursignalerna har också varit starka. I sina senaste enkätundersökningar i näringsliv och bland hushåll presenterar Konjunkturinstitutet en stark framtidstro hos företagen. Först och främst i handeln och byggsektorn men även i den privata tjänstesektorn är det höga förväntningar om utvecklingen det närmaste halvåret.
I den konjunkturbarometer som presenterades i förra veckan pekade mungiporna uppåt också i exportindustrin som annars har varit den sektor som släpat efter under det här året. Skulle man göra en prognos enkom baserad på de här undersökningarna finns det inget som egentligen talar emot en ännu starkare tillväxt under nästa år, kanske uppemot fyra procents BNP-ökning.
Att hushållens optimism naggats något i kanten under senare tid ska nog också i högre grad skyllas på en del “krigsrubriker” gällande kommande räntehöjningar och de effekter som sådana kan ha på bostadspriserna än på realekonomiska fakta. Tvärtom borde ju hushållen se framtiden an med tillförsikt när det förutom låga räntor vankas skattesänkningar och det blir allt tydligare att det skett en ordentlig vändning uppåt på arbetsmarknaden.
På kort sikt är det svårt att se några direkta hot mot den svenska tillväxten. I ettårsperpektivet ska det till mycket dramatiska händelser för att dämpa den svenska tillväxten. Men utvidgas tidshorisonten finns det risk för att ekonomernas optimistiska kalkyler hamnar fel.
-Det främsta hotet är att det är en policydriven tillväxt och att det inte kommer att fortsätta efter 2006 när den ekonomiska politiken normaliseras, både vad gäller finans- och penningpolitik. Och att det inte lossnar när det gäller framtidstron hos företagen som gör att de inte investerar i tillräcklig omfattning, säger Håkan Frisén, prognoschef på SEB.
Inte heller Handelsbankens chefekonom Jan Häggström kan se några direkta hot mot den inhemska tillväxten under 2006. Utan han pekar på faktorer som ett kraftigt stigande oljepris eller ett större utbrott av fågelinfluensan som något som skulle kunna tvinga världsekonomin ner på knäna och därmed även påverka den svenska tillväxten negativt.
-För svensk del handlar det i första hand om faktorer på lite sikt, som att den ekonomiska politiken blir mer åtstramande efter valet eller risken för ett omslag på bostadsmarknaden när Riksbanken börjar höja räntan, säger han.
Det tycks vara säkrast att räkna med stark svensk tillväxt under nästa år. Den intressantaste frågan blir därmed hur det här kommer att påverka hur folk röstar i valet. Om tillväxten gynnar den sittande regeringen eller om den borgerliga alliansen lyckas hålla det försprång som partierna fram till nu haft i opinionen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.