Observers okända storägare

Den libanesiske investeraren Salah Osseiran och hans investmentbolag Fariford Holdings har blivit största ägare i informationsföretaget Observer, vid sidan av de institutionella ägarna. Fairford Holdings säger sig vara beredda på att ta plats antingen i nomineringskommitté eller styrelse i Observer.

– Vi är femte-sjätte största ägare i Oberver i dag. Samtidigt är de övriga storägarna olika typer av fondbolag och institutioner, så vi är ju de största synliga ägarna så att säga, säger Bengt A Dahl, ordförande i Fairford Holdings.

Investmentbolaget har det senaste halvåret köpt drygt 1,5 miljoner aktier i Observer. Aktieposten är värd drygt 50 miljoner och motsvarar 2 procent av kapitalet. Mest aktier har det amerikanska fondbolaget Fidelity med 10 procent, följt av Skandia Liv med 6 procent och SEB fonder med 5,4 procent, enligt SIS Ägarservice statistik per sista september.

Fariford Holdings är ett holdingbolag med en grupp svenska och utländska investeringar som ägs av den libanesiske investeraren Salah Osseiran och hans familj. Bolaget har sitt säte på Brittiska Jungfruöarna, men har en stor del av sina placeringar i Sverige. Den största helägda placeringen är i det onoterade industrifettbolaget Axel Christiernsson, som Fairford Holdings köpte från Axel Johnsson i mitten på 1990-talet. Enligt egna uppgifter har gruppen tillgångar på cirka 2 miljarder kronor.

Investeringen i Observer blir den andra på Stockholmsbörsen. Sedan tidigare är Fairford Holdings näst största ägare i köksföretaget Ballingslöv efter Stena-koncernen med sina 10 procent – en post som i dag är värd cirka 185 miljoner kronor.

– Vi har ju ett långsiktigt mål i Fairford holdings att gå in ett antal noterade bolag, för att väga upp våra investeringar i onoterat, säger Bengt A Dahl.

– Observer är med i den grupp av bolag som vi har följt en tid och tycker är mycket intressant. När bolaget bytte ledning för ett tag sedan och tog nya tag, tyckte vi det var ett bra tillfälle att gå in.

Fairford Holdings utesluter inte att bolaget kommer att engagera sig formellt i Observer.

– När vi går in i bolag, gör vi det för att vi tror att vi kan bidra med vår kunskap. Vi är ju faktiskt bara femte eller sjätte största ägare, så vi är ju blygsamma när det gäller tal om plats i nomineringskommitté eller styrelse. Men om vi skulle få frågan är vi beredda att ta det ansvaret. Samtidigt finns det ju andra sätt att bidra till bolaget än att sitta i styrelse och nomineringskommitté.

Det lär inte bli några större problem att få plats i åtminstone nomineringskommittén i Observer. Finansmannen Anders Böös är sedan en kort tid ordförande i bolaget. Hans aktiepost i Observer motsvara bara 0,7 procent av kapitalet och ingen annan större ägare har, såvitt Affärsvärlden kan se, direkt representation i styrelsen.

Som en jämförelse kan sägas att i Fairford Holdings andra börsinnehav Ballingslöv har Bengt A Dahl tagit plats i styrelsen. Den förre Storachefen Lars-Åke Helgesson, som sitter i styrelserna för flera av Fairfords Holdings andra bolag, är ordförande i Ballingslöv.

Enligt Bengt A Dahl finns det mycket att göra i Observer.

– Det här är ju en verksamhet som varit stor i USA under en längre tid, men som inte är fullt lika utvecklad i Europa, så där tror vi på stora utvecklingsmöjligheter för Observer. Samtidigt innebär den nya tekniken stora rationaliseringsmöjligheter för bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.