Nyvaknat intresse för bioteknik

Samtidigt som många bolag väntar med att söka sig till börsen räds inte flera bioteknikbolag det tuffa börsklimatet. I dag meddelade bioteknikbolaget Bioinvent att de har för avsikt att noteras på Stockholmsbörsen den 12 juni. Ytterligare fyra läkemedelsbolag väntas noteras i år.

”Nu verkar intresset större för tillväxtbolag som exempelvis bioteknikbolagen”, säger Annika Espander, läkemedelsanalytiker på Enskilda.

I år har det endast kommit in fem nya bolag till Stockholmsbörsen, och det innebär att börsintroduktionerna i år ligger nära bottennivåerna på mellan sex och sju börsbolag per år 1991 och 1992.

De bolag som kommit till börsen i år är Sensys, Dimension, Cellpoint, Metro och Studsvik. De som nu är på väg att noteras på börsen är bioteknikföretaget Medicarb vars teckningstid går ut i dag. Bioteknikföretaget Bioinvent med säte i Lund meddelade i dag att de har för avsikt at gå in på Stockholmsbörsens O-lista den 12 juni.

”Vår uppfattning är att vi har en bra produktportfölj och bra projekt. Företaget är moget för en börsnotering. Bioteknik är ett gynnsamt segment och intresset för våra sorters produkter är stort”, säger Sven Mathisen, VD för Bioinvent.

Han får medhåll av flera läkemedelsanalytiker.

”Intresset kring biotekniksektorn är just nu stort. Det beror på att det i Sverige finns många spännande bolag. Internationellt spås också bioteknikbolagen en ljus framtid, inte minst sedan besvikelsen är stor inom internetsektorn. Detta gör det lättare för den här sortens bolag att få in kapital via börsen”, säger en läkemedelsanalytiker.

Han räknar med att det kommer ytterligare börsintroduktioner inom healthcare-sektorn i år.

”Framtiden ser ljus ut för sektorn. Orsaken är att de stora läkemedelsbolagens forskningspipeliner inte räcker till. Därför krävs att de sluter externa samarbetsavtal, annars levererar de inte vad de lovat marknaden om en försäljningstillväxt på minst 10 procent per år. För att kunna leva upp till den målsättningen krävs att de sluter nya avtal med biotekniföretag för att ha tillräckligt många substanser i sin pipeline. Läkemedelsbolagen betalar numera bra och det gynnar sektorn som helhet. Det betyder ett större fokus på bioteknikbolag som är på väg till börsen. Om man har en sektor som man tror kommer ha en ljus framtid är det lättare att ta enskilda bolag till börsen”, säger läkemedelsanalytikern.

Annika Espander på Enskilda förklarar det faktum att flera bioteknikbolag nu söker sig till börsen med att det generellt är ett gynnsammare klimat på börsen än för bara några månader sedan.

”Återhämtningen på börsen var stark under april. Det finns en tilltro till att börsen bottnat och att den nu ska fortsätta stiga. Intresset för tillväxtbolagen dit bioteknikföretagen räknas är stort. Vi får mycket frågor både från institutioner och privatpersoner som vill investera i den här sektorn. Vi ser en ökad optimism för bolag inom biotekniksektorn”, säger hon.

Enligt Dagens Industri väntas fyra läkemedelsbolag från Göteborg i år komma till börsen. Vitrolife utvecklar näringsvätskor för provrörsbefruktning och har för avsikt att notera sig i juni. Novaseptic, Neoventa och Medintelligence väntas komma till börsen i höst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase