Nyvaknat intresse bland IT-anställda för facket
”Bara senaste veckan har rätt många från just Mind hört av sig, inte för att de fått konkreta uppsägningsförslag ännu men för att de undrar över vad som är en bra överenskommelse, vad de ska ställa för krav på eventuella avtal där de blir lösta från kontraktet mot ekonomisk”, säger Ramon Sachez-Lövy, ombudsman på Jusek som är en av de fackliga organisationer som nu märker av oron i IT-branschen. Intresset för att organisera sig fackligt har varit extremt lågt i den nya snabbväxande IT-företagen, men de senaste månaderna har många anställda tvingats se om sitt hus. På Jusek har man haft en stadig tillväxt runt 15 procent av medlemmar som är anställda på IT-företag, men de senaste tre månaderna har ökningstakten stigit markant.
”Idag ligger den runt 20 procent, och intresset i form av förfrågningar är mycket stort. Tidigare har de anställda i branschen inte riktigt tagit förlusterna på allvar, eftersom marknaden har skickat upp kurserna ändå vilket resulterat i en hype- och hipstämpel på företagen. Men nu när kurserna går i backen och börsen är orolig blir läget ett annat. Nu inser man på ett helt annat sätt att det kan drabba en personligen”, säger Ramon Sanchez-Löv. Även fackförbund som SIF, Grafiska Förbundets ”Mediefacket”, som har cirka 10 000 medlemmar som arbetar inom nya, digitala medier, och på Civilingenjörsförbundet, konstaterar man ett ökat intresse. ”Vi märkte av det redan i våras när WM-data gick ut och varnade för neddragningar på personalsidan. Sedan dess har många insett att det inte finns ett fungerande skyddsnät på alla nya tillväxtföretag som så länge betraktats som heta arbetsplatser”, säger Mikael Rosengren, ombudsman på CIF med ansvar för IT-branschen. ”Tyvärr tror jag att det här bara är början, vi kommer nog att få se mer i den här vägen under hösten. Det som sker är på många vis en naturlig sanering av branschen, men det är de anställda som drabbas. Värst är det ändå inte för våra medlemmar, i slutänden finns det alltid nya möjligheter för dem som har en gedigen utbildning. För de unga människor som kommit till de här företagen direkt efter skolan är detta dock ett bryskt uppvaknande.”
Och på IT-branschens största egna nätverk, sajten Yesitworks, där man bl a har en karriärrådgivningstjänst för sina 32 000 medlemmar, går telefonlinjerna varma.
”Antalet telefonsamtal och mail har ökat med säkert 70 procent”, säger affärsområdeschef Johan Segergren. ”De handlar om allt från avtals- och försäkringsfrågor till uppsägningstider och förmedling av nya jobb. Många anställda har t ex insett att det inte med absolut säkerhet är så att arbetsgivaren har försäkringar, betalar in ITP eller bistår med det ’skyddsnät’ som man alltid tidigare tagit för givet i företag i den gamla ekonomin.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.