Nytt storbråk hotar påEricssons extrastämma

Carl Rosén och Christer Elmehagen.
Allt tyder på att Ericssons aktiesparplan för de anställda denna gång kommer att godkännas. Men kallelsen till extrastämman nu på torsdag den 28 juni innehåller en punkt som har skapat stor irritation bland Ericssons ägare. I praktiken betyder den att Ericssons styrelse kan driva igenom sin omdiskuterade aktiesparplan med enkel majoritet på stämman, i stället för 90 procents majoritet.
– Om den punkten blir aktuell så kommer vi att rösta nej. Om det här skulle bli praxis så minskar minoriteternas inflytande, och det tycker vi är ett högt pris att betala, säger Carl Rosén, chef för ägarstyrning på Andra AP-fonden med 0,7 procent av kapitalet och 0,4 procent av rösterna i Ericsson.
I korthet går aktiesparplanen, kallad LTV 2007, ut på att personalen ska belönas med Ericssonaktier. Kostnaden för programmet uppskattas till 857-1287 miljoner kronor, fördelat över åren 2007-2011.
För ett godkännande krävdes en majoritet på 90 procent på bolagsstämman. Men framför allt amerikanska fonder var emot förslaget, och endast 88,5 procent av stämmodeltagarna röstade för.
Ericsson kallade raskt till en extra bolagsstämma som ska hållas nu på torsdag den 28 juni. Stämmans enda fråga av vikt gäller LTV 2007.
Inför den extra stämman har Ericssons styrelse också varit i kontakt med företagets storägare, inklusive den ordinarie stämmans nej-röstare.
“Rådgivningsprocessen har varit konstruktiv”, skriver styrelsen med ordförande Michael Treschow i spetsen i kallelsen till extrastämman.
Men förutom att prata med storägarna har styrelsen också kommit på ett sätt att driva igenom sitt förslag, även om man inte får med sig 90 procent av stämmodeltagarna.
LTV 2007 förutsätter nämligen att Ericsson tillåts överlåta egna aktier till de anställda. Detta kräver 90 procents godkännande, allt enligt den så kallade Leolagen som kom till på 1980-talet som ett minoritetsskydd när företag överför egna aktier till de anställda.
Det nya på torsdagens extrastämma dyker upp på dagordningens Punkt 6.1.D:
“Styrelsen föreslår att extrastämman, för den händelse erforderlig majoritet ej kan uppnås under punkten 1.B och/eller 1.C ovan, fattar beslut om att säkra den finansiella exponeringen av LTV 2007 genom att bolaget ingår ett aktieswapavtal med tredje part, varvid tredje parten i eget namn skall förvärva och överlåta aktier i bolaget till sådana anställda som omfattas av Aktiesparplanen.”
Därmed behöver Ericsson inte emittera aktier för att kunna genomföra LTV 2007, och därmed behöver man inte 90 procents godkännande. För att godkänna punkten 6.1.D krävs endast enkel majoritet.
Andra AP-Fondens Carl Rosén ser punkten 1.D som ett “separat och helt onödigt förslag”, onödigt eftersom alltting nu tyder på att aktiesparplanen denna gång kommer att godkännas med 90 procents majoritet.
ISS, den rådgivare som samordnat amerikanska fonders agerande på Ericssons stämma, har redan flaggat för att de kommer att godkänna programmet. Men bara med 90 procents majoritet, och inte om punkten 1.D blir aktuell.
Även på AMF Pension, som med 1,6 procent av kapitalet och 1,1 procent av rösterna är en av Ericssons allra största ägare, är man djupt kritiska.
– Vår förhoppning är att det löser sig på det första sättet, säger AMF Pensions vd Christer Elmehagen.
– Tvingas Ericsson till den punkten så känner vi viss tveksamhet, för då blir det ett sätt att undgå Leolagens effekter, säger Christer Elmehagen.
Christer Elmehagen ser det som oroväckande om denna metod att driva igenom exempelvis incitamentprogram skulle växa i popularitet eftersom minoritetsskyddet försvinner. AMF Pension kommer därför att kräva en utförlig förklaring av Ericssons styrelse på extrastämman, om punkten 1.D blir aktuell.
Även om den blir aktuell kommer AMF Pension att rösta ja till programmet, men “under protest”. Orsaken är att det rör sig om ett treårigt aktiesparprogram, där de första två åren redan har godkänts av ordinarie bolagsstämmor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.