Nytt stopp för Easee laddbox slår mot Distit

Efter en utredning meddelar Nkom att Easees dokumentation av laddboxarnas säkerhet håller inte måttet. Därmed väntar sannolikt säljstopp i hela EES, rapporterar Ny Teknik. Det påverkar börsnoterade DistIT negativt, vars dotterbolag Efuel lutar sig starkt mot Easees produkter.
Nytt stopp för Easee laddbox slår mot Distit - IK_Easee_0923-1800×1200
Foto: Pressbild

När svenska Elsäkerhetsverket i mars säljstoppade norska bolaget Easees laddboxar Home och Charge inledde även den norska myndigheten Nkom en undersökning. Ett beslut har nu fattats från Norges sida att inte protestera mot Elsäkerhetsverkets beslut.

Affärsvärldens varnade redan när säljstoppet i Sverige infördes att ett geografiskt omfattande förbud skulle bli ett dråpslag mot det svenska laddföretaget Efuel, som lutar sig starkt mot Easees produkter. Det i sin tur kan få konsekvenser för börsnoterade IT-leverantören DistIT, som förvärvade Efuel hösten 2021.

DistIT:s köp av Efeul är den i särklass största investering som bolaget gjort: 185 miljoner kronor betalades omedelbart, med avtal om ytterligare 140 miljoner i köpeskilling om Efuel uppnår 70 miljoner kronor i bruttoresultat på rullande 12-månadersbasis. Utan Easees laddare att sälja är 70 miljoner ett tufft resultatmål för Efuel, vars ställning redan tidigare ifrågasatts av Afv mot bakgrund av en svällande balansräkning och ett lövtunt eget kapital.

Sannolikt väntar förbud i hela EES

Det norska beslutet är därmed kritiskt för DistIT, och kan inom kort fastställas inom hela EES-området.

“Vi som myndighet hade verkligen hoppats att det skulle gå att dra en annan slutsats i det här fallet. Dessvärre är det så, att trots att Easee har fått gott om tid har de inte tillräckligt dokumenterat att Easee Home och Easee Charge uppfyller kraven. Easee har exempelvis inte dokumenterat säkerheten för produkten vid användning över tid och vid användning under olika klimatförhållanden. Vi anser också att säkerheten för lösningen för sammankoppling av reläerna inte är tillräckligt väl dokumenterad”, säger Nkoms avdelningsdirektör John-Eivind Velure i ett uttalande, citerat i tidningen Ny Teknik.

Easee har överklagat Elsäkerhetsverkets beslut till förvaltningsrätten i Karlstad, som ännu inte avgjort ärendet. Eftersom rättsprocessen inte är avslutad kommer Nkom ännu inte att utfärda något beslut till Easee.

Men om inget annat land inom EES motsätter sig Elsäkerhetsverkets beslut senast den 15 juni, och förvaltningsrätten i Sverige fastställer beslutet, är Easee skyldigt att följa upp beslutet inom hela EES. I praktiken innebär det försäljningsförbud i alla länder inom EES, inklusive Norge.

DistIT tror Easee tar ansvaret

Mot bakgrund av Efuels skakiga ekonomiska situation, bedömde Afv redan i mars att Sverige-stoppet för Easees produkter kan leda till finansiella problem för Efuel. Dels via kapital som är bundet i osäljbara lager, dels kundernas möjlighet att reklamera och kräva ersättning för numera oanvändbara ladd-boxar, vilket nu behandlas inom ramen för en åtgärdsplan. Enligt Konsumentverket är den lagstiftning tvingande som säger att försäljaren är ansvarig mot slutkund, i Efuels fall främst 2000 installatörer. Man kan varken föra över betalningsansvar till produktionsledet eller försena återbetalning till sina kunder på grund av förhandlingar med Easee.

Vid tidpunkten för det svenska stoppet slog DistIT:s ledning ifrån sig all oro om negativ påverkan på Efuel. VD Robert Rosenzweig ansåg att Easee har produktansvaret och förlitar sig på en uppgörelse med dem.

”Vi är i dialog med Easee och har pratat öppet om de olika scenariona. Jag vill inte gå ut exakt med vad, men det är vår bedömning. Vi hade minskat lagren i förberedelse inför ett eventuellt säljstopp”, sa han till Afv och uppgav att man låg i förhandlingar med Wallbox och Defa som nya leverantörer, vilka nu erbjuds av Efuel.

Då sa han också att det skulle bli lättare för Easee att ”hjälpa till” på den svenska sidan eftersom säljförbudet bara gäller i Sverige. Den möjligheten har nu krympt och skulle med ett EES-beslut försvinna helt.

Det norska stoppet innebär inga indikationer på att laddaren är farlig vid användning, understryker även DBS, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF