Nytt ras på Stockholmsbörsen

Stockholmbörsen har inlett fredagen med en rejäl nedgång. Nyheter relaterade till coronavirusets spridning och finansiella effekter har dominerat samtidigt som många småbolag kommit med rapporter. Defensiva bolag stod emot något bättre medan industribolag fyllde bottenplaceringarna.

Vid klockan 9.35 var OMXS30 ner 3,2 procent till nivån 1.667. På de europeiska börserna var utvecklingen liknande med lika stora nedgångar på såväl CAC40 i Paris som DAX i Frankfurt, som i Stockholm.

Det första fallet av coronasmitta har under natten upptäckts i Nigeria. Det är det första fallet på den afrikanska kontinenten söder om Sahara. På hemmaplan har ytterligare fall av smittade upptäckts i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Här är dock smittkällorna fortfarande kända.

Bland storbolagen syntes samma mönster som under gårdagen då defensiva aktier stod emot bättre samtidigt som industriaktier abonnerade på de lägre platserna i topplistan.

Värst drabbades Hexagon och SSAB som var ner över 4 procent. Getinge och Atlas Copco tillhörde undantaget i temat, där Getinge tillhörde förlorarna och Atlas Copco syntes i toppen med bolag som Astra Zeneca och Essity som bara var ner 2,0-2,5 procent.

Folkhälsomyndigheten i Polen har återkallat MTG:s tillstånd att ha publik på plats vid e-sport-eventet IEM Katowice som inleds på fredagen. Detta med anledning av coronaviruset. Aktien backande 5 procent.

Fredagen innebär slutet på rapportperioden då det är sista dagen att öppna böckerna för börsbolagen för det fjärde kvartalet, och många småbolag kommer med rapporter.

Bland det ytterst lilla antalet aktien på plus fanns rapporterande Xbrane Biopharma som steg närmare 7 procent. Utvecklaren av biosimilarer ökade förlusten och hade ingen omsättning i det fjärde kvartalet.

Medivir, som steg rejält för två dagar sedan på spekulationer om att bolagets substans simeprevir skulle kunna användas vid behandlingsstrategier mot corona. Förhoppningarna punkterades dock på torsdagen i en kommentar av bolagets vd och aktien vände ner. På fredagen har nedgången fortsatt och aktien backade 8,87 procent.

Det har varit förhållandevis lugnt på rekommendationsfronten. Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för fastighetsbolaget Balder till behåll från tidigare köp, och aktien var ner 4,8 procent.

Klockan 9.30 redovisade SCB svenska BNP-siffror, där BNP steg 0,2 procent under fjärde kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal 2018 steg BNP 0,8 procent. Enligt Infronts prognosenkät väntades Sveriges BNP ha ökat 0,2 procent under fjärde kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal 2018 väntades BNP ha ökat med 0,8 procent.

Kvar på makrofronten finns bland en rad europeiska länders inflationsutveckling förjanuari. Även från andra sidan Atlanten väntas en rad nya siffror, där bland annat handelsbalans, grossistlager och Chicago PMI väntas på eftermiddagen svensk tid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF