Nytt ras för Ericsson

På en händelserik måndag tog de positiva och negativa nyheterna ut varandra. Stockholmsbörsens Sax-index föll med måttliga 0,4 procent sedan USA-börsena börjat dagen i moll. Bakom den lugna ytan döljer sig både bud på Pharmacia, nytt Ericssonras och ett minirally i verkstadsindustrin.

Dagens stora nyhet, Pfizers 570-miljarders bud på Pharmacia exklusive Monsanto, togs emot väl av placerarna. När handelsstoppet i Pharmacia hävdes hissades aktien upp med 25 procent till 372,50 kronor.

En budpremie på 36 procent och att Pharmacias styrelse accepterat talar för att affären kommer att gå igenom. Läkemedelskonkurrenten Astra Zeneca var oförändrad på 344,50 kronor. Spekulationerna inför Ericssons halvårsrapport på fredag flyttar aktiekursen i stora amplituder på börsen. Veckan startade med en ny fet propp för aktien.

Avsändare var Lehman Brothers som inte tror att Ericsson kommer ett nå ett nollresultat förrän sista kvartalet 2003. VD Kurt Hellström har sagt att bolaget ska visa vinst någon gång under 2003 utan att specificera när.

Investmentbanken sänkte sin riktkurs från 23 till 15 kronor men behöll sin rekommendation att aktien kommer att gå ungefär som marknaden i övrigt. Aktien droppade 7 procent till 13,60 kronor. Nokia var ned 3 procent till 125 kronor. För lilla telekombolaget Allgon är det upp till bevis redan imorgon tisdag. Alla räknar med ett dystert kvartal som har kantats av uppskjutna 3G-ordrar, hård prispress och förseningar och nedskalning av den planerade uppgraderingen av China Unicoms nät.

Analytikerna enligt SMEs sammanställning tror att Allgon under andra kvartalet kommer att tvingas redovisa en förlust på 30 Mkr före skatt. Senaste beskedet från Allgon är att vändningen upp kommer i fjärde kvartalet. Allt färre tror dock på bolagets VD.

”Går man ett år tillbaka i tiden ser man att Jeff Bork undan för undan har fått äta upp vad han har lovat”, säger en analytiker till SME Direkt. På måndagen kostade en aktie 23,50 kronor, 6 procent ned jämfört med i fredags.

SKF-rapporten rullade igång ett litet verkstadsrally på börsen. Kullagertillverkaren steg med 4 procent till 232 kronor efter att i laga ordning presterat högre vinst än analytikerna i genomsnitt förväntat sig. En ljusare framtidsbild med produktionsökningar från och med fjärde kvartalet var ljuv musik i placerarnas plågade öron.

Positivismen smittade av sig på övriga verkstadsaktier. Atlas Copco, Autoliv, Electrolux och Scania är närmast på tur att visa de är av rätta virket.

På måndagen steg Atlas Copco med 1 procent till 196,50 kronor. Sandvik hängde på och klättrade också 1 procent till 217 kronor. Även låsföretaget Assa Abloy lyfte och kunde köpas för 109,50 kronor, 2 procent upp.

Klädkedjan Hennes & Mauritz presenterade klart godkända försäljningssiffror för juni. Marknaden var dock svårflirtad och lämnade aktien oförändrad på 176,50 kronor.

Transcom, Stenbecks expanderande callcenter har gjort ett förvärv. Det är tre fjärdedelar av spanska Gestel som köpts med option på resten. Köpet kommer att öka Transcoms omsättning med drygt 200 Mkr per år. Bra gjort tyckte placerarna och Transcom A steg med 11 procent till 12 kronor.

B-aktien lyfte 4 procent till 15,20 kronor. Jan Stenbeck hade en bra dag på börsen. Hans teleoperatör Tele2 klättrade med 1 procent till 184 kronor. Bland förlorarna fanns skogsaktierna. Stora Enso tappade 2 procent till 121 kronor. SCA förlorade lika mycket och kostade 307 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.