Nyhets-PM

Veckans viktigaste händelser i korthet.

Pfizer knep Warner-Lambert

l Amerikanska Pfizer och Warner-Lambert går samman och bildar världens näst största läkemedelsbolag. Beskedet kom sedan Pfizer lyckats omintetgöra Warner-Lamberts tidigare uppgörelse med American Home Products genom att betala AHP nästan 16 miljarder kronor, det största beloppet som någonsin betalats för att avbryta en affär.

Övriga affärer

l Merita-Nordbanken börsnoterar, trots dålig marknad, sitt finländska fastighetsbolag Aleksia. Före börsintroduktionen tvingas MN-banken därför göra nedskrivningar i miljardklassen.

Ekonomi & politik

l Riksbanken höjer reporäntan med en halv procentenhet, vilket är mer än väntat. Efter höjningen är reporäntan 3,75 procent.

l Det blir ingen snabbhantering i riksdagen av frågan omTelias börsnotering. En majoritet i näringsutskottet bestående av s, v och mp säger nej till att riksdagen ger regeringen en s.k. fullmakt att börsnotera Telia.

Personnytt

l Karo Bio. Torben Jørgensen har utsetts till ny VD. Han efterträder Per-Olof Mårtensson, som blir ny styrelseordförande.

l Klippans VD Hans Helmfrid har slutat på egen begäran.

Internationell politik

l Både den amerikanska och den europeiska centralbanken har höjt räntan med 0,25 procentenheter. Den europeiska höjningen var avsedd att stärka euron som försvagats under en längre tid, den amerikanska att minska inflationsrisken i amerikanska ekonomin.

l Socialdemokraten Tarja Halonen blir Finlands första kvinnliga president sedan hon vunnit en knapp seger över centerpartisten Esko Aho med 51,6 procent av rösterna.

l Österrike har, trots protester från både EU och USA, släppt in högerextrema och invandrarfientliga frihetspartiet i regeringen i koalition med det konservativa folkpartiet. Frihetspartiet har bland annat fått finansministerposten. Partiledaren Jörg Haider blir dock inte minister.

l Tyska kristdemokratiska partiet CDU har medgett att det under tre decennier använt sig av hemliga konton och bankfack i Schweiz samt av landets säkerhetstjänst för att slussa miljontals D-mark till politiska partier i Spanien och Portugal.

l I USA gick det oväntat bra för republikanen John McCain i det viktiga primärvalet i staten New Hampshire inför presidentvalet i höst. Republikanske favoriten George W. Bush slickar såren.

l I Tyskland har chefsekonomer från åtta stora banker spått att ekonomin kommer att växa dubbelt så fort i år som i fjol, eller med 2,8 procent. Det är en något högre takt än vad regeringen tror.

l Biltillverkare inom EU kommer att drabbas av en extra kostnad på över 200 miljarder kronor sedan EU-parlamentet godkänt lagar som tvingar branschen att ta hand om skrotbilar och stå för huvuddelen av kostnaden. Direktivet ska träda i kraft år 2006.

Internationellt näringsliv

l Brittiska mobilteleoperatören Vodafone AirTouch lyckades till slut få tyska Mannesmann att gå med på att bli uppköpt för 1.488 miljarder kronor. Det nya bolaget blir världens största telekomföretag med mer än 42 miljoner kunder i 15 länder. Det blir också Europas största och världens fjärde största börsbolag.

l Guldpriset steg i slutet av förra veckan oväntat sedan Kanadas näst största guldproducent, Placer Dome, sagt att det skulle upphöra med terminsaffärer i väntan på högre guldpris.

l Franska byggmaterialgruppen Lafarge har lagt ett fientligt kontantbud på 47 miljarder kronor på brittiska Blue Circle Industries. Tillsammans skulle bolagen bli världens största cementtillverkare. Franska glas- och byggmaterialtillverkaren St Gobain köper den ledande brittiska byggrossisten Meyer International.

l Mediebolaget News Corporations huvudägare Rupert Murdoch har diskuterat samarbete inom internet med finländska mobiljätten Nokia.

l Holländska flygbolaget KLM ska minska antalet anställda med 3.000 sedan bolaget redovisat större förlust för räkenskapsårets tredje kvartal än motsvarande period föregående räkenskapsår. British Airways ska dra ned med 6.500 på tre år för att förbättra lönsamheten.

l Schweiziska flygbolaget Swissair köper 34 procent av TAP-Air Portugal och räddar därmed det statliga portugisiska flygbolaget ur en finansiell kris.

l Japans 17 största banker har de senaste åtta åren skrivit av dåliga lån på sammanlagt 4.065 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase