Nyhets-PM
Ratos i storaffär
* Investmentbolaget Ratos lägger, tillsammans med det brittiska företaget 3i ett bud värt 8,3 miljarder kronor på Atle. Både Ratos och 3i satsar, liksom Atle, på onoterade innehav och kommer att dela på dess företagsportfölj i proportionerna 40:60.
Företagsköp
* Konkurrensverket vill stoppa de svenska storbankernas köp av Postgirot. Som en följd av detta drar sig Posten ur affären och bjuder ut Postgirot till försäljning på nytt.
* Finländska kraftbolaget Fortum vill köpa Stockholms stads 50-procentiga andel av energibolaget Birka Energi, Sveriges största elleverantör. Fortum äger redan den andra hälften av bolaget.
* Aktiespararna råder sina medlemmar att avvakta med att acceptera amerikanska Sanminas bud på Segerström & Svensson. Anledningen är att budvärdet har rasat med 30 procent på grund av att Sanminas aktiekurs fallit. Sanmina förlänger budet från den 21 till den 27 februari.
* Electrolux köper för 2,5 miljarder kronor australiska vitvaruföretaget Emails division för hushållsmaskiner.
Övriga affärer
* Telia säljer större delen av sitt innehav i den brasilianska mobiloperatören Tess till konsortiet Telecom Americas. Affären ger Telia en reavinst på cirka två miljarder kronor. Försäljningen är ett led i Telias strävan att koncentrera sig på mobiltelefoni i Norden och mobilportaler i Europa och USA.
Övrigt
* Spray lägger ned sin riskkapitalverksamhet, Spray Ventures. Det är en följd av företagets strävan att renodla sin verksamhet.
* Bredbandsbolaget säger upp 140 anställda, 40 procent av personalen, och koncentrerar sig på nio städer i Skandinavien. Neddragningen är en följd av att en nyemission misslyckats.
Ekonomi & politik
* Tvärtemot de flesta prognoser försvagas kronan gentemot dollarn och euron och är nu nere på sin lägsta nivå sedan 1995. Orsaken är bland annat ogynnsamma kapitalflöden.
Personnytt
* Autolivs ordförande och entreprenören bakom bolaget, Gunnar Bark, avgår vid bolagsstämman. Han efterträds av Jay Stewart.
* NCC:s ordförande Hans Larsson lämnar bolaget efter bråk med huvudägaren Nordstjernan. Även VD Jan Sjöqvist avgår efter åtta år på posten. Han stannar dock kvar tills efterträdaren är utsedd.
* Marknadschefen för Ericssons krisdrabbade mobiltelefoner, Jan Ahrenbring, hoppar av. Han efterträds av holländaren Philip Vanhoutte, ansvarig för strategisk marknadsutveckling.
Internationell politik
* Den nye amerikanske finansministern Paul O’Neill signalerade i en intervju inför förra helgens G7-möte skepsis mot interventioner på finansiella marknader för att stabilisera världsekonomin.
* Amerikanske riksbankschefen Alan Greenspan tycker att utvecklingen i den amerikanska ekonomin stabiliserats den senaste månaden och tror därmed att risken för en djup konjunkturnedgång i USA är liten.
* Amerikanskt och brittiskt flyg har bombat i Irak. Målet var att slå ut radarsystem som, enligt de allierade, används för att slå ut flyg som patrullerar områden runt Bagdad, där det råder flygförbud.
* Chefen för EU-kommissionen, Romani Prodi, vill skapa ett forum för diskussion om EU:s framtida inriktning med representanter för parlamentet, de nationella regeringarna, kommissionen med flera.
* EU:s utredare med Alexandre Lamfalussy i spetsen har föreslagit omfattande reformer av de finansiella marknaderna: lagstiftningen ska begränsas, en ny värdepapperskommitté (European Securities Committee) ska utforma detaljer med mera. Regeringarna ska ta ställning till förslaget vid EU-toppmötet i mars i Stockholm.
* EMU-ländernas ledare kan komma att hålla egna toppmöten, enligt den belgiska finansministern som är chef för eurofinansministrarnas samarbete.
Internationellt näringsliv
* Teknikaktierna föll i slutet av förra veckan sedan kanadensiska telekombolaget Nortel halverat sin tillväxtprognos för i år och dataföretagen Hewlett Packard och Dell varnat för att de närmaste månaderna blir sämre än väntat. Det är priskrig på PC-marknaden. I Europa bidrog utförsäljningen av France Telecoms mobiloperatör Orange till kursfallet. Aktien föll under utförsäljningspriset under första dagens börshandel.
* Amerikanska musiksajten Napster, där användarna kan byta musikfiler gratis med varandra, kan komma att stängas sedan en amerikansk domstol sagt att den måste sluta förmedla material som den vet eller borde veta är skyddat av upphovsrättslagar. Den tyska mediejätten Bertelsmann, som engagerat sig i Napster, tar det hela med ro och pekar på att de båda företagen redan håller på att utveckla en betaltjänst, vilket skulle kunna lösa upphovsrättsfrågan.
* Tre toppchefer på Wall Street fick förra året löner, bonus med mera till ett värde av mer än 300 miljoner kronor vardera.
* Sydafrikanska gruvjätten Anglo American köper för 175 miljarder kronor de två tredjedelar av syster- och diamantgruvföretaget De Beers som Anglo inte redan äger. Därmed får familjen Oppenheimer total kontroll över bolaget. Korsägandet mellan de två bolagen har hämmat aktiekurserna.
* Flera höga chefer för internetportaler har slutar, bland annat de som haft hand om amerikanska Yahoos verksamhet i Europa, respektive Asien.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.