Nyhets-PM

Fusion ger ny bankjätte

* Föreningssparbanken och SEB vill gå samman och bilda Nordens näst största bank med 35.000 anställda och ett förvaltat kapital på 1.300 miljarder kronor. SEB-chefen Lars Thunell blir VD och FS-bankens VD Birgitta Johansson-Hedberg hans ställföreträdare i den nya banken, som ska heta SEB Swedbank. Samgåendet beräknas sänka bankens kostnader med 2,5-3 miljarder kronor per år. På tre år ska 2.000 anställda bort.

Företagsköp

* Länsförsäkringar lägger ett bud värt 203 miljoner kronor på SBI-noterade branschkollegan Svenska Brand.

* Amerikanska Sanmina tar konsekvenserna av kursraset i den egna aktien och höjer budet på elskåpstillverkaren Segerström & Svensson.

Övriga affärer

* Norska Elkem har köpt aktier motsvarande 32 procent av kapitalet och blivit största ägare i Sapa, som tillverkar profiler i aluminium.

Övrigt

* Ericssons styrelse sitter kvar, trots kritiken från bland andra Skandia. Ericssons styrelse föreslår dock att en nomineringskommitté tillsätts som ska föreslå ledamöter till stämman om ett år.

* Förlusttyngda Framfab säger upp ytterligare 400 personer. I november i fjol meddelade företaget att 340 anställda skulle bort.

* Astra Zeneca har fått efterföljaren till Losec, magsårsmedicinen Nexium, godkänd i USA.

* En anställd vid ABB Power Systems i Ludvika misstänks för spioneri. Han kan under 22 år ha försett bland annat det tidigare Sovjetunionen med svenska industrihemligheter.

Sysselsättning

* Mobilföretaget Allgon varslar 100 anställda om uppsägning. Anledningen är kraftigt sänkta försäljningsprognoser från kunderna.

Ekonomi & politik

* Finansminister Bosse Ringholm vill att ingen ska betala mer än fem procent av inkomsten i fastighetsskatt. Tidigare låg gränsen på sex procent.

Personnytt

* NCC:s vice ordförande Tomas Billing föreslås till ny ordförande efter Hans Larsson.

* SSAB har utsett Anders Ullberg till ny VD. Han efterträdde Torsten Sundin som t.f. VD då denne i höstas avgick av hälsoskäl och har varit vice VD sedan 1988.

Internationell politik

* Turkiet har efter tre dagars intensiv spekulation tvingats släppa sin valuta fri, vilket lett till att den fallit kraftigt eller med 28 procent i slutet av förra veckan. Frisläppandet innebär ännu ett bakslag för IMF:s försök att stötta bestämda valutakurser.

* Den japanska regeringen uppmanar bankerna att skriva av sina dåliga lån. Uppmaningen ses som ett av de viktigaste stegen hittills för att komma till rätta med bankernas problem sedan regeringen betalade ut stöd till dem 1998 och 1999.

* Thailändska staten ska ta över större delen av bankernas dåliga lån och försöka få fart på omstruktureringar.

* Storbritannien har drabbats av ett utbrott av mul- och klövsjuka.

* I USA har skandalen om den förre presidenten Bill Clintons benådningar vidgats från att gälla affärsmannen Marc Rich till bland andra fyra judar, vilkas benådningar kopplas till bidrag till Hillary Clintons senatorskampanj. Hon förnekar samband.

* EU-kommissionen undersöker hur EU ska underlätta för regeringar att stötta riskkapitalsatsningar. I dag riskerar sådant stöd att stoppas av EU:s regler om statsstöd.

Internationellt näringsliv

* Amerikanska elektronikjätten Motorola varnar för att recessionen för halvledare i USA håller på att spridas till Europa. Bolaget varnar också för att det kan komma att visa förlust för första kvartalet i år. Sun och Intel, två andra stora teknikbolag, har också varnat för dåliga tider.

* Usinor i Frankrike, Arbed i Luxemburg och Aceralia i Spanien, går ihop till världens största stålföretag. Bolaget, som får 100.000 anställda, lovar klara 6,4 miljarder kronor i kostnadsbesparingar utan stora avskedanden.

* Nestlé, världens största livsmedelsföretag, redovisade 22 procents bättre vinst för förra året och höjde utdelningen med 28 procent, ett tecken på tillförsikt.

* Kursen på amerikanska operatören Sprints aktier föll kraftigt sedan Deutsche Telekom och France Telekom sagt att de ska sälja sina aktier i bolaget, sammantaget motsvarande 20 procent.

* Coca-Colas aktier föll med mer än sex procent sedan bolaget offentliggjort ett samarbete med konsumentvarujätten Procter & Gamble inom juice och tilltugg.

* Tysk-amerikanska fordonsjätten Daimler Chrysler har fattat beslut om den mest omfattande omstruktureringen sedan fusionen 1998. Målet är bland annat en kraftig minskning av antalet plattformar och ökad delning av teknik.

* Aktierna i tyska biltillverkaren Volkswagen steg sedan bolaget redovisat rekordökning av helårsvinsten.

* Amerikanska musiksajten Napster (som samarbetar med tyska mediegruppen Bertelsmann) har lovat betala 1,5 miljarder kronor per år till de fem ledande musikföretagen i världen för att den förmedlar musik över nätet. Pengarna ska tas från en medlemsavgift, som Napster ska börja ta ut. Franska Vivendi Universal har gjort upp med japanska Sony att etablera en liknande verksamhet.

* En grupp ledande bioteknikföretag har bildat en särskild organisation, Human Proteome Organisation (Hupo), för att skapa en databas om proteiner. Sådana ses som nästa stora område för biologisk forskning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.