Nyhets-PM
* Ericsson föreslår en nyemission på 30 miljarder kronor och förbereder ett nytt besparingspaket på 10 miljarder kronor. Bakgrunden är att bolagets utsikter försämrats. I slutet av förra året räknade ledningen med en rörelsemarginal på 5 procent i år. Nu är bedömningen att även 2002 blir ett förlustår. Ericssons aktiekurs rasade med 24 procent till 27,30 senast betalt efter beskeden.
Övriga affärer
* Verkstadsföretaget Cardo, som ingår i Lundbergsfären, har träffat en principöverenskommelse om att sälja affärsområdet Rail. Tilltänkt köpare är det internationella riskkapitalföretaget Vestar Capital Partners.
Övrigt
* SAS slutar trafikera 13 destinationer. Sju läggs ned. Här kommer andra, mindre flygbolag att ta över. Trafiken på de andra sex rutterna övertas av andra SAS-ägda flygbolag. Neddragningen i flygverksamheten innebär en besparing på cirka två miljarder kronor, vilket är ungefär hälften av SAS sparprogram på fyra miljarder kronor.
* Skandia drog på bolagsstämman tillbaka sitt omstridda förslag till ett treårigt optionsprogram för 350 ledande befattningshavare. En extra stämma ska ta ställning till ett nytt, ettårigt. Tredje AP-fondens vd Tomas Nicolin, som kallat det treåriga optionsprogrammet “orimligt förmånligt”, tyckte att beslutet var ett steg i rätt riktning.
Ekonomi & politik
* Skattemyndigheten utreder om anställdas privatsamtal i tjänstemobiler ska förmånsbeskattas. Mobiloperatören Vodafone, tidigare Europolitan, är det första företag som granskas.
Personnytt
* Framfabs förre vd Jonas Birgersson gör comeback på börsen. I samband med att det O-listenoterade programvaruföretaget Connova köper Birgerssons företag Labs 2 blir han vice vd i Connova och ledamot av styrelsen. Men hans huvuduppgift blir att fortsätta driva Labs 2.
* Förre centerledaren Olof Johansson har utsetts till ny ordförande i Systembolaget. Nya styrelseledamöter är bl.a. Telias vd Marianne Nivert.
* Socialborgarrådet Kristina Axén Olin efterträder Carl Cederschiöld som moderaternas gruppledare i Stockholms kommun.
Internationell politik
* Socialisten och premiärministern Lionel Jospin slogs överraskande ut i den första omgången av det franska presidentvalet. Främlingsfientliga högerextremisten Jean-Marie Le Pen kom tvåa efter sittande presidenten Jacques Chirac. Valdeltagandet var mycket lågt. Den andra och sista valomgången, då Chirac förmodas vinna, går av stapeln den 5 maj.
* I valet i Ungern förlorar enligt preliminära uppgifter mitten/ högerpartiet makten till socialdemokrater i koalition med liberaler. Skillnaden mellan blockens politiska syn anses dock liten. Börsen väntas glädja sig åt de EU-vänliga socialdemokraternas seger.
* USA:s utrikesminister Colin Powell fick resa hem tomhänt från sin medlarresa till Mellanöstern. Israelernas offensiv sägs vara över men de letar fortfarande efter terroristledare. Israel har fått hård kritik av FN:s särskilda sändebud för sin brutala framfart i flyktinglägret i Jenin. Israelerna belägrar fortfarande PLO-ledaren Yassir Arafats huvudkvarter i Ramallah.
* EU-kommissionen har föreslagit omfattande sanktioner mot politiskt känsliga amerikanska produkter, ett svar på USA:s ståltullar.
* Ett plan kraschade i ett höghus i centrala Milano med minst fyra döda som följd. Det var frågan om en olycka, tror man, inte ett nytt terrordåd, vilket först befarades.
Internationellt näringsliv
* Finska mobiltelefonjätten Nokia varnade i samband med sin kvartalsrapport för lägre total försäljning av mobiltelefoner i världen. Bolaget sänkte också sin tillväxtprognos för i år. Kursen föll med 13 procent och drog med sig andra telekomaktier.
* Kritiken mot franske kändisen Jean-Marie Messier, chef för mediejätten Vivendi Universal, har ökat ytterligare sedan han sparkat grundaren av och chefen för betal-tv-kanalen Canal Plus, Pierre Lescure. Canal Plus har stöttat fransk film med stora inköp men också gått med stora förluster.
* Sotheby’s och Christie’s, världens två stora auktionshus, har enligt en preliminär rapport från EU-kommissionen gjort upp om priser. Därmed hotas de av rättegångar och stora böter. Det har redan tidigare avslöjats att företagen gjort upp om kommissioner.
* Sydkoreanska Samsung, världens största tillverkare av minneschips, har rapporterat rekordvinst för första kvartalet, en följd av bättre priser och ökad försäljning av mobiltelefoner. Rapporten går på tvärs med andra från telekomindustrin, till exempel den från Nokia.
* Amerikanska fordonsjättarna Ford och General Motors går åt olika håll. GM, som strukturerat om i USA, redovisade god försäljning där och kraftig vinstförbättring för första kvartalet. Ford rapporterade en nettoförlust på 8,2 miljarder kronor till följd av dålig försäljning i USA och kostnader för omstrukturering.
* Brittiska kabeloperatören NTL har presenterat planer på att byta över hundra miljarder kronor i skulder mot eget kapital för att rädda bolaget från konkurs efter det sena 1990-talets uppköpsrunda. Uppgörelsen anses visa hur skicklig den globala finansmarknaden blivit på att hantera stora företagskriser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.