Nyhets-PM

Barnevik fortsätter reträtten

* Percy Barnevik avgår efter 19 år som ordförande i Sandvik, det företag där han gjorde karriär innan han rekryterades som chef för Asea 1980. I höstas bestämde han sig för att lämna ordförandeposten i ABB. Han har därmed på kort tid gjort slut med bägge de företag där han tillbringat nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Ny ordförande i Sandvik blir nuvarande vd-n Clas Åke Hedström. Han efterträds i sin tur av sin kronprins Lars Pettersson. Han har arbetat 22 år inom Sandvik och är f.n. vice vd och chef för affärsområdet Specialty Steels.

Företagsköp

* SCA köper för 230 miljoner kronor det amerikanska Polyfoam Packers, som tillverkar skyddsförpackningar.

* Medicinteknikföretaget Getinge köper för 160 miljoner kronor det tyska företaget Heraeus Medical Technology, som tillverkar bl.a. operationslampor.

Övrigt

* Tingsrätten i Ängelholm dömer Skanska till maximala tre miljoner kronor i böter för miljöskandalen i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen. Två chefer döms till dagsböter.

Ekonomi & politik

* Skolminister Ingegerd Wärnersson har avgått för att bli landshövding i Blekinge. Utbildningsminister Thomas Östros tar över ansvaret för skolfrågorna. Regeringen har också fått ett nytt statsråd, Lena Sommedal. Hon ska vara miljöminister medan Kjell Larsson är sjukskriven efter en canceroperation. När han kommer tillbaka har Göran Persson lovat att ge henne andra arbetsuppgifter i regeringen. Sommedal är professor i ekonomisk historia och chef för Institutet för Framtidsstudier.

* Stockholmsberedningen, som har regeringens uppdrag att åstadkomma parlamentarisk enighet kring trafiken i Stockholm, föreslår omedelbara åtgärder för att öka pendeltågens framkomlighet i huvudstaden. Den ger dessutom grönt ljus för bl.a. Österleden, Yttre tvärleden och nya pendeltågs- och t-banelinjer.

Personnytt

* Twilfit. Åsa Gabriel har utsetts till ny vd för företaget som numera ägs av Lindex. Hon kommer närmast från Statoil Detaljhandel.

* WM-datas förre vd Lars Harrysson är ny vd på företaget IN, som sköter företagsadministration på entreprenad. Han har tidigare varit med om att starta företaget.

Internationell politik

* Storbritannien överväger att föreslå en uppdelning av makten inom EU till förmån för de tre största länderna, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Detta för att underlätta beslutsfattandet när unionen utvidgas från 15 till 25 länder. Britterna funderar bland annat på att föreslå ett permanent ordförandeskap. Frågan är kontroversiell.

* USA och Storbritannien överväger militära räder mot terroristnätverket al Qaida i andra länder. Underrättelsetjänsten undersöker terroristernas närvaro i Somalia, Jemen, Filippinerna och Indonesien.

* EU-kommissionen tror att ekonomierna i euroländerna börjar växa igen under innevarande kvartal.

* De amerikanska konsumenterna börjar bli mer optimistiska, enligt en undersökning.

* Danmarks nya regering har föreslagit ändringar för att minska antalet utlänningar som släpps in.

* Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, säger att Italien vill inta en roll som sammanjämkare av olika viljor inom EU. Han försöker lugna alla som oroats av hans regerings EU-kritiska hållning, som bland annat lett till att utrikesministern nyligen avgick Just nu sköter Berlusconi utrikesjobbet.

* Den finländska regeringen vill bygga en femte kärnkraftsreaktor i landet.

* EU-kommissionens chef Romani Prodi, har hotat tvinga Frankrike att öppna sin energimarknad om landet inte liberaliserar före den 1 juli i år.

* På Cypern har ledarna för den turkiska, respektive grekiska delen lovat att träffas regelbundet. EU vill få ett slut på konflikten om ön mellan Turkiet och Grekland innan Turkiet ska gå med i EU, vilket kan bli 2004.

* Kina har hittat spionutrustning på ett Boeingplan som specialbyggts under kinesiskt överinseende i USA för president Jiang Zemin.

Internationellt näringsliv

* Skandalen med konkursen i den stora amerikanska energimäklaren Enron fortsätter att fördjupas. Revisorsjätten Andersen, som dras in allt mer, har sparkat en chef som förstört en massa papper. USA:s vicepresident Dick Cheneys kontakter med bolaget granskas.

* Amerikanska dataföretaget Sun Microsystems redovisade 4,5 miljarder kronor i förlust för sitt andra kvartal, en följd av omstruktureringar och lägre försäljning. Men bolaget ser tecken på förbättring från första kvartalet.

* Fordonstillverkaren Fiat, Italiens största företag, hoppas dra in 19 miljarder kronor genom att sälja verksamheter.

* Deutsche Bank tänker anpassa sin styrelse och ledning i amerikansk riktning, det vill säga från den tyska konsensusmodellen till den mer centralstyrda amerikanska med en stark chef.

* Brittiska telekomtillverkaren Marconis styrelse får kritik för att den tackade nej till ett förslag om samgående i februari 2000. Sedan dess har bolagets aktiekurs fallit som en sten. Allt enligt sparkade finansdirektören John Mayo, som talat ut.

* Holländska ASML, en av världens största tillverkare av utrustning för att tillverka halvledare, säger sig se de första tecknen på tillfrisknande för branschen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.