Nyhets-PM
* Munksjös styrelse säger nej till budet från Jefferson Smurfit. Den anser att nivån, 77 kronor per aktie, är för låg. I stället planerar Munksjö ett eget företagsköp inom specialpapper. Även SEB Fonder och finansmannen Sven Norfeldt, som tillsammans kontrollerar 11,4 procent av aktierna i Munksjö, säger nej till budet av samma skäl som styrelsen.
Övriga affärer
* Den tyska däcktillverkaren Continental har, enligt uppgift, erbjudits EU-stridiga skattelättnader av Portugal för att flytta dit produktionen från Gislaved.
Förhandlingar
* Det svensk-norska rederiet Wallenius Wilhelmsen förhandlar med sydkoreanska Hyundai om att köpa dess bilfraktfartyg.
Övrigt
* En amerikanska domstol har slagit fast att läkemedelsbolaget Pharmacia är medansvarigt för att ha dumpat PCB i delstaten Alabama.
* Handelsbanken har sparkat sin mäklarchef Anders Rudolfsson. Anledningen är att han brutit mot bankens interna regler. Exakt vad som har hänt vill banken inte kommentera.
Sysselsättning
* ABB ska lägga ned sin fabrik i Olofström i Blekinge. De 167 anställda varslas om uppsägning.
Personnytt
* ABB:s förre vd Göran Lindahl får, efter det att hans pension på drygt 500 miljoner kronor blivit känd, inte förlängt mandat som rådgivare åt FN:s generalsekreterare Kofi Annan. Lindahl har arbetat med projektet Global Compact som ska stärka samarbetet mellan näringslivet och världsorganisationen och som tillkom på Annans personliga initiativ.
* Astra Zeneca. Lars Ramqvist lämnar styrelsen vid bolagstämman. Ordföranden Percy Barnevik sitter kvar tills vidare.
* KF. Börje Fors har utsetts till ny vd efter Roland Svensson, som ska bli vd för dagligvarukoncernen Coop Norden. Fors är f.n. vd för KF Media.
Internationell politik
* Konjunkturen verkar ha vänt uppåt i USA efter nära två års nedgång. Inköpschefsindex, ett mått på amerikansk tillverkningsaktivitet, ökade från 49,9 i januari till 54,7 i februari. Allt över 50 betyder tillväxt. Riksbankschefen Alan Greenspan säger att han tror att det vänt, men att återhämtningen blir ganska långsam. Även i Europa tyder flera indikatorer på att det börjar ljusna.
* Israeler och palestinier har en blodig vecka bakom sig med flera tiotal döda på vardera sidan. Attackerna överskuggar ett saudiskt fredsinitiativ från tidigare under veckan.
* Hinduer och muslimer bråkar i Indien sedan muslimer satt eld på ett tåg med hinduer på väg från en omstridd tempelplats. 57 personer dog vid tågbranden.
* Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder kritiserar EU-kommissionen som ett led i kampanjen inför valet i september. Därmed hoppas han ta udden av sin konservative motståndare Edmund Stoibers budskap om EU-byråkrati. Schröder vänder sig bland annat mot kommissionens ambitioner att införa nya regler om företagsköp, regler som skulle kunna innebära att de svenska rösträttsskillnaderna skulle försvinna i samband med företagsköp.
* Schweizarna har med knapp majoritet röstat ja till medlemskap i FN.
* EU väntas döma två av världens största bryggerier, holländska Heineken och danska Carlsberg, till böter för kartellverksamhet.
* EU har satt i gång ett ettårsmöte om interna reformer i syfte att stärka unionen.
* Rysslands president Vladimir Putin har understrukit sin västvänliga inställning genom att säga att han stödjer amerikanska planer på att ta itu med terrorister i grannlandet Georgien.
* Italiens center/högerregering har antagit en ny lag som tillåter Silvio Berlusconi att behålla sitt ägande i landets största mediegrupp, trots att han är premiärminister.
Internationellt näringsliv
* Cheferna för två stora schweiziska försäkringsbolag, Swiss Life och Zurich Financial Services, har avgått. Aktierna i båda bolagen har fallit dramatiskt det senaste året och schweiziska myndigheter har begärt information om deras finansiella ställning. Båda bolagen har haft problem att förverkliga sina ambitiösa tillväxtplaner.
* Swiss Re, världens näst största återförsäkrare, redovisar för fjolåret sin största förlust någonsin, en följd av terrorattackerna den 11 september.
* Credit Suisse First Boston har spelat en viktig roll vid skapandet av de kontroversiella partnerbolagen i konkursade amerikanska energimäklaren Enron, visar det sig när utredarnas sökarljus nu nått Wall Street.
* Banca di Roma, Italiens fjärde största bank, köper Bipop-Carire, en medelstor italiensk bank som fått lönsamhetsproblem på grund av sin internetsatsning. Affären har uppmuntrats av Italiens riksbank som var rädd att Bipops problem skulle sprida sig till andra banker.
* Schweiziska Nestlé, världens största tillverkare av livsmedel, har redovisat 16 procent bättre nettovinst för fjolåret. Bolagets försäljning växte, trots den svaga konjunkturen.
* Amerikanska datortillverkaren Dell, som hittills vuxit organiskt, vill nu köpa företag inom högmarginalverksamheter, ett tecken på att IT-branschen konsolideras.
* Halvledartillverkaren Texas Instruments varnar för fortsatta problem i telekomsektorn. Efterfrågan från bolag som Lucent, Nortel och Cisco är fortfarande svag.
* BNP Paribas, Frankrikes största bank, har redovisat en förbättring av rörelseresultatet med 11 procent. Ledningen säger att det beror på god kostnads- och riskkontroll.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.