Nyhets-PM

ABB-chefer avstår pension

* ABB:s båda tidigare vd:ar, Percy Barnevik och Göran Lindahl, har kommit överens med ABB om att betala tillbaka sammanlagt 843 miljoner kronor av sina pensioner. Barnevik betalar tillbaka 554 miljoner av de 910 miljoner kronor som han redan kvitterat ut. Lindahl betalar tillbaka 289 miljoner av den ursprungliga pensionen på 523 miljoner kronor.

Företagsköp

* Säkerhetsföretaget Gunnebo har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa den tyska branschkollegan Leicher, som omsätter ca 250 mkr och har 170 anställda.

Övriga affärer

* Ledningen i tryckfärgstillverkaren Akzo Inks köper loss företaget från den holländska kemijätten Akzo Nobel, uppger Dagens Industri. Huvudkontoret för företaget, som omsätter 1,7 miljarder kronor, hamnar i Trelleborg.

Övrigt

* Ericsson presenterade nya mobiltelefoner med färgskärm och andra finesser. Men marknaden hade väntat sig mer och sänkte aktiekursen.

* Den tyska däcktillverkaren Continental har fattat det formella beslutet att lägga ned fabriken i Gislaved och meddelat de 700 anställda att de sägs upp.

Sysselsättning

* Internetbolaget Icon Medialab, som nyligen gått samman med holländska Lost Boys, säger upp ytterligare 350 anställda.

Personnytt

* Cell Network. Maria Lilja föreslås till ny ordförande efter Lars O Petterson, som dock blir kvar i styrelsen.

* Icon Medialab. Vd Rens Buchwaldt avgår. Han efterträds av Robert Pickering, tidigare chef för IT-bolaget Origin.

* SEB. Investors nye ordförande Claes Dahlbäck lämnar styrelsen och ersätts av Investors vd, Marcus Wallenberg.

* Skanska. Bo Rydin avgår som ordförande vid bolagsstämman. Han ersätts av Sverker Martin-Löf, vd för SCA.

Internationell politik

* Valet i Zimbabwe i helgen förlängdes sedan många inte hunnit rösta, en följd av trakasserier och fördröjningar iscensatta av president Robert Mugabe som är rädd att inte bli omvald. Opinionsundersökningar har pekat på seger för oppositionens kandidat, Morgan Tsvangirai.

* I USA steg antalet anställda i februari för första gången sedan i juli i fjol. Det ses som den starkaste signalen hittills om att recessionen som började i mars i fjol är över.

* USA hotar länder som Irak, Iran, Nordkorea, Libyen och Syrien med kärnvapen om de går till storskalig attack mot USA eller dess allierade.

* USA har infört tullar på importerat stål på upp till 30 procent, det mest omfattande stödet till den inhemska stålindustrin hittills. Åtgärden kan leda till en bitter internationell handelsdispyt. Flera andra handelsfrågor är på tapeten, bland annat funderar EU på restriktioner för flygbolag som får stöd, vilket skulle drabba amerikanska bolag. USA:s regering varnar, å sin sida, för handelshinder även inom andra branscher om inte EU och Japan sätter fart på sina ekonomier.

* Våldet mellan israeler och palestinier fortsätter att eskalera. Döda på båda sidor räknas i många tiotal varje vecka. En politisk lösning tycks avlägsen.

* Uppemot tio amerikanska soldater har dödats i omfattande strider i Afghanistan.

* USA:s president Bush har lagt fram ett förslag till nya federala regler för ägarstyrning. Han föreslår bland annat en ny myndighet som kontrollerar revisorer. Han vill också ha en hårdare koppling mellan redovisningen och chefers bonus. Hans förslag är ett försök att mildra kritiken mot regeringen för dess koppling till konkursade Enron.

* Frankrike vill koppla diskussionerna om avregleringen av energimarknaden vid toppmötet i Barcelona nästa vecka till betoning av sociala frågor, bland annat harmonisering av bolagsskatt.

Internationellt näringsliv

* Teleoperatörsjätten Deutsche Telekom har redovisat sitt första förlustår (minus 32 miljarder kronor) sedan börsintroduktionen 1996. Förlusten är en följd av stora kostnader för köpet av operatören Voice Stream i USA och för 3G-licenser. Rörelsen utvecklades bra. Mobiloperatören T-Mobiles lönsamhet förbättrades.

* Franska mediejätten Vivendi Universal redovisar en förlust på 124 miljarder kronor för förra året. Det är en följd av stora avskrivningar av goodwill efter en rad stora företagsköp, bland annat av sprittillverkaren Seagram och tv-kanalen Canal Plus.

* British Airways redovisade en måttlig minskning av trafikvolymen för februari, ett tecken på att återhämtningen efter krisen i samband med terrorattackerna den 11 september går fortare än väntat.

* Amerikanska mjukvarujätten Microsofts chef Steve Balmer säger att bolaget måste ta mer ansvar när det samarbetar med andra företag. Uttalanden signalerar en önskan om mer samarbeten och en ny självuppfattning: Microsoft är inte längre ett uppstickarföretag, utan branschledande och måste ta ansvar därefter.

* Den amerikanska revisionsjätten Andersen tappar kunder i spåren av skandalen kring konkursade energimäklaren Enron. Andersen var Enrons revisor.

* Franska energigruppen Suez uppmanades vid upprepade tillfällen av investmentbanker att anamma amerikanska Enrons finansiella strategi, säger chefen Gérard Mestrallet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.