Nyhets-PM

Kärnkraft i 40 år till

* Staten och kärnkraftsindustrin ska komma överens om hur mycket el den svenska kärnkraften ska producera. När kvoten är uppfylld stängs kärnkraftverken. Det är huvudtanken i regeringens, centerns och vänsterpartiets gemensamma förslag om att avskaffa kärnkraften. Det kan ta 30-40 år innan den sista reaktorn stängs, tror näringsminister Björn Rosengren.

Företagsköp

* Jefferson Smurfit höjer sitt bud Munksjö från 77 till 85 kronor per aktie och dammsuger marknaden på aktier.

Övriga affärer

* Läkemedelsföretaget Pharmacia säljer sin 45-procentiga andel av företaget Amersham Biosciences, som tillverkar forskningsutrustning. Köpare är den andra delägaren, brittiska Amersham. Priset är drygt 10 miljarder kronor och Pharmacia gör en reavinst på drygt 8 miljarder kronor på affären.

Övrigt

* Bioteknikbolaget Q-Meds aktie rasade, sedan en studie visat att bolagets nya medel mot slitna knäleder, Durolane, är verkningslöst. Studien var ett obligatoriskt led i lanseringen av medlet i USA.

Förhandlingar

* Scania och den japanska lastbilstillverkaren Hino förhandlar om ett samarbete för att minska bolagens utvecklingskostnader.

* Spendrups förhandlar om att bilda en nordisk bryggeriallians med danska Bryggerigruppen och norska Borg Bryggerier. Syftet är att de tillsammans ska bli mer jämspelta med branschjätten Carlsberg.

Ekonomi & politik

* Ett svensk EMU-medlemskap kräver ett ökat överskott i de offentliga finanserna för att kompensera att vi då inte längre kan använda räntan och valutan som instrument i den ekonomiska politiken. Det är huvudbudskapet i EMU-utredningen som presenterades i förra veckan.

* Företag som är inblandade i karteller ska kunna slippa hela kartellavgiften om de skvallrar för konkurrensverket, föreslår regeringen. Om tjallarsystemet inte fungerar kan det bli aktuellt att kriminalisera karteller.

Personnytt

* Percy Barnevik sitter kvar som ordförande i Astra Zeneca. Telias vd Marianne Nivert föreslås som ny styrelseledamot i SSAB. Finansmannen Melker Schörling föreslås till motsvarande post i Skandia.

Internationell politik

* EU:s toppmöte i Barcelona innebar inga dramatiska genombrott. Frankrike gick med på att avreglera el- och gasmarknaden, men bara för företag. Frågor om ett gemensamt europeiskt luftrum och ett Europapatent löstes dock inte. Brittiska och italienska krav på flexiblare regler på arbetsmarknaden uppfylldes inte heller. Det är kanske inte är så konstigt med tanke på att två tunga socialdemokratiska regeringar, den tyska och den franska, står inför val.

* USA:s president George W Bush manade på halvårsdagen av attacken mot World Trade Center till fortsatt stöd för kriget mot terrorism. Irak, och dess president Saddam Hussein, har kommit alltmer i fokus. Samtidigt höjer USA sitt bistånd kraftigt för att mildra intrycket av att landet bara prioriterar säkerhet. Höjningen sker dock från en mycket låg nivå.

* Nordkorea har hotat återuppta sin kärnvapenutveckling till följd av att landet är med på USA:s lista över “terrorländer”.

* I Pakistan har terrorister dödat minst fem personer, varav två amerikaner, genom att kasta granater i en protestantisk kyrka.

* Israelisk militär har genomfört en stor offensiv mot Ramallah, huvudstad på Västbanken, med många döda som följd men därefter antytt en något mjukare attityd. Amerikanska sändebudet Anthony Zinni är nu i Israel för att försöka få i gång förhandlingar.

* EU hotar införa tullar på amerikanskt stål och textilvaror som ett svar på amerikanernas tullar på stålimporten.

* Zimbabwes sittande president Robert Mugabes seger i valet blev oväntat stor, 56 procent av rösterna. Flertalet västmakter har fördömt valet som “riggat”.

* Japan har höjt sina prognoser för landets ekonomiska utveckling för första gången sedan juni 2000, en följd av både några positiva tecken på hemmaplan och de ljusnande internationella konjunkturutsikterna.

Internationellt näringsliv

* Andersen, den stora amerikanska revisionsfirman, har stämts av det amerikanska justitiedepartementet för att ha undanhållit material i samband med energijätten Enrons konkurs. Bolaget försöker rädda sig genom att gå ihop med en konkurrent men bara KPMG är kvar vid förhandlingsbordet. Flera europeiska Andersenbolag manövrerar för att hitta egna partners.

* Telekombolagen fortsätter att komma med dystra besked. Kanadensiska Nortels kreditvärdighet har åter värderats ned, denna gång till skräpnivå av ratinginstitutet Moody’s. Nokia redovisade betydligt sämre resultat än väntat för sin systemsida i det proformaresultat för första kvartalet som presenterats. Lucents nya chef, Patricia Russo, har varnat och sagt att det dröjer till nästa år innan den amerikanska telekomtillverkaren kommer att gå med vinst.

* Krisdrabbade franska datatillverkaren Bull har fått 3,2 miljarder kronor i lån av den franska staten, vilket ska ses mot bakgrund av att det är valår. EU-kommissionen lär ha synpunkter.

* Amerikanska leksakstillverkaren Toys R Us, har redovisat 37 procents lägre vinst för fjärde kvartalet på grund av kostnader för omstrukturering och hårdare konkurrens från varuhuskedjan Wal-Mart.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.