Nyhets-PM
o Internetkonsulten Framfab säger upp 340 av sina 1.350 anställda i Sverige för att få bukt med den dåliga lönsamheten. Nio av bolagets 36 Sverigekontor läggs ned. Samma öde drabbar två affärsområden, Marketing och Investments. Ralf Pispers, tidigare VD för Framfab Deutschland, blir ansvarig för den internationella verksamheten, som inte berörs av neddragningarna. Framfabs branschkollega Cell Network varslar 70 anställda om uppsägning.
Företagsköp
o Scania lägger ett bud värt cirka 2,5 miljarder kronor på resten av sin holländska marknads- och serviceorganisaion, Beers. Scania äger sedan tidigare 49,9 procent av Beers.
Övriga affärer
o Fastighetsbolaget Realia har fått en ny storägare i Thomas Hopkins. Han har köpt 1,4 miljoner aktier, motsvarande 17 procent av kapitalet och 12 procent av rösterna, och är därefter näst största ägare efter Columna. Han har en framgångsrik placering i Diös bakom sig.
Personnytt
o SAS. JørgenLindegaard har utsetts till ny VD efter Jan Stenberg. Han tillträder den 1 juli 2001. Lindegaard är för närvarande VD för det danska, börsnoterade teleutrustningsföretaget GN Store Nord.
o OM Stockholmsbörsens chef Carl Johan Högbom lämnar företaget för att starta egen verksamhet.
Internationell politik
o Klimatmötet i Haag slutade utan någon överenskommelse om hur växthuseffekten ska bekämpas. EU och USA skyller på varandra. Bråket gäller bland annat till hur stor del USA ska få räkna in skogar som tar upp koldioxid. Målen för nedskärningarna sattes redan vid det förra mötet i Kyoto 1997. Förhandlarna i Haag trodde dock att det skulle kunna gå att nå en kompromiss inom sex månader.
o EU-kommissionen har höjt sin inflationsprognos och sagt att tillväxten i EU inte kommer att nå samma takt som i USA förrän år 2002. Inflationen har drivits upp av oljepriserna och den svaga euron. USA:s högre tillväxttakt brukar anföras som en förklaring till varför euron är så svag.
o I USA fortsätter de juridiska turerna om vem som vunnit presidentvalet.o Argentina, som drabbats av en förtroendekris på finansmarknaderna, har lovat omfattande åtgärder inom 30 dagar mot pengar från IMF, kanske mer än 200 miljarder kronor.
o EU-kommissionen ber, som ett första steg mot en gemensam invandringspolitik, medlemmarna att uppskatta hur många invandrare de vill ta emot i fortsättningen och vilka yrken dessa bör ha. EU:s befolkning krymper.o EU har beslutat om avreglering av tågfrakt. Transportkommissionären säger att ett förslag att avreglera även persontrafiken kommer att presenteras nästa år.
Internationellt näringsliv
o Spaniens största bank, Banco Santander Central Hispano, köper statliga brasilianska Banespa för 37 miljarder kronor, mer än tre gånger så mycket som näst högsta budet. Banco Santander konsoliderar därmed sin ställning som största utländska bank i Latinamerika.
o Amerikanska telekomtillverkaren Lucents aktie föll ytterligare sedan bolaget varnat för ett eventuellt redovisningsfel i sin senaste kvartalsrapport. Bolaget har redan vinstvarnat flera gånger i år.
o Forskare vid Cambridge i Storbritannien har kommit på ett sätt att göra superbilliga halvledare av plast. Bolaget som ska kommersialisera projektet, Plastic Logic, hoppas kunna presentera prototyper nästa sommar.
o Tyska Siemens ska organisera om och förstärka sin verksamhet i USA nästa år. Aktien ska noteras i New York i mars och verksamheten i USA är sedan i fjol, för första gången, större än den på hemmamarknaden Tyskland, mätt i order.
o Amerikanska teleoperatörsjätten AT&T har stoppat vidare beställningar av utrustning för bredband resten av året. Bolaget hänvisar till sin budget, men analytiker oroar sig för att hela telekombranschen kommer att bli snålare med beställningar framöver.
o Tysk-amerikanska fordonsjätten Daimler Chrysler fortsätter åtgärderna i den amerikanska verksamheten. Hundratals miljoner dollar ska sparas genom att övergå till mer flexibla tyska produktionsmetoder. Uppsägningar kan inte uteslutas, säger koncernens finanschef.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.