Nyhets-PM

Våldet ökar i Mellanöstern

* Minst 25 israeler dog i helgen i självmordsattacker från islamska extremistgrupperna Hamas och Jihad, vilket försvårar försöken att få fred. USA reagerade med att sätta press på Arafat för att få stopp på våldet. Israel svarade med missilattacker mot Gaza och Betlehem.

Företagsköp

* Allt tyder på att SAS kommer att köpa norska Braathens. Detta sedan SAS förhandlat klart med den största ägaregruppen om att köpa dess 68,8 procent av aktierna. Priset som parterna kommit överens om är 870 miljoner kronor, 230 miljoner billigare än när SAS lade sitt första bud i maj. Övriga aktieägare kommer att få samma erbjudande.

Övriga affärer

* Telia har sålt hela sitt återstående innehav i katalogföretaget Eniro, 41,8 miljoner aktier, till institutionella investerare. Aktierna såldes till kursen 74,50 kronor, sammanlagt 3,1 miljarder kronor. Affären gav Telia en kapitalvinst på 2,4 miljarder kronor.

* Det svensk-amerikanska läkemedelsföretaget Pharmacia delar ut agrokemidelen Monsanto till sina aktieägare. Transaktionen är en parallell till Astra Zenecas beslut i fjol att dela ut agrokemiföretaget Syngenta till aktieägarna.

Order

* Ericsson får största delen av ett kontrakt värt cirka 30 miljarder kronor från den amerikanska mobiloperatören Cingular. Ericssons andel uppskattas vara värd minst 10 miljarder kronor.

Ekonomi & politik

* Fackförbundet Metalls ordförande Göran Jonnsson har tagit initiativet till en allians mellan fack, näringsliv och samhälle för att göra svensk industri världsledande. Ordförande för gruppen är industrimannen Carl Bennet, huvudägare i företagen Getinge och Elanders. Statminister Göran Person bjuder in näringslivet till en diskussion om företagsklimatet.

* Handelsminister Leif Pagrotsky beklagar att den svenska kronan stärkts och säger att det är bra för Sverige med en svag valuta. Uttalandet retar svenska importörer.

* Konjunkturinstitutet spår att tillväxten i Sverige i år och nästa år blir blygsam. Ökningen inskränker sig till 1,2 respektive 1,5 procent. KI:s bedömning sammanfaller med vad de flesta andra prognosmakare kommit fram till på senaste tiden.

Internationell politik

* Afghanska ledare har förhandlat hela veckan i Bonn om en övergångsregering. I Afghanistan slåss man om talibanernas sista fäste, staden Kandahar.

* USA:s ekonomi krympte med 1,1 procent tredje kvartalet, mycket snabbare än vad preliminära siffror visat. USA:s börser verkar dock tro att vändningen är nära, att döma av deras kraftiga uppgång på senare tid.

* Krisen i Argentina fortsätter. Argentinarna tar ut pengar från banken. I fredags var interbankräntan uppe i 500 procent. Ekonomiministern Cavallo manar till lugn.

* Bankerna i euroländerna får inte ta ut högre avgifter för överföringar mellan EU-länder än vad de gör för överföringar inom det egna landet, enligt en ny EU-förordning. Förordningen gäller överföringar upp till drygt 117 000 kronor. Ändringen införs med början nästa sommar. Sverige kommer att ansluta sig.

* Storbritanniens BNP väntas minska med 1,7 procent nästa år men redan år 2003 tar den fart igen och ökar med 2,3 procent, tror OECD. Britterna väntas därmed klara sig bättre än de flesta andra länder i Europa.

* Tyska kartellmyndigheterna är kritiska till att utlänningar vill köpa tre tyska bolag. Det visar på svårigheterna att bortse från nationalistiska hänsyn när det gäller företagsaffärer i Tyskland.

* USA:s president Bush säger att Irak kan bli nästa militära mål i kampen mot internationell terrorism.

Internationellt näringsliv

* Det stora amerikanska energimäklarbolaget Enron är nära konkurs sedan konkurrenten Dynegy dragit tillbaka sitt bud på bolaget. Enrons aktiekurs har fallit med 99 procent sedan toppnoteringen för ett år sedan.

* Den norske finansmannen Kjell Inge Rökke vann kampen om konkurshotade brittisk-norska verkstads- och varvskonglomeratet Kvaerner. Han har tvingat både bankerna och den andra stora ägaren, ryska Yukos, att acceptera en lösning. Den innebär att Aker Maritime, som han äger, och Kvaerners offshorverksamheter fusioneras och att Aker får kontrollen över Kvaerner.

* Deutsche Telekom, som är Europas största teleoperatör, gjorde en förlust på nästan sex miljarder kronor för tredje kvartalet sedan bolaget gjort stora nedskrivningar på telekomaktier och goodwill. Rörelsen gick något bättre än väntat. Kursen trycks av oro för att stora poster är på väg ut på marknaden.

* EU-kommissionen väntas sätta i gång en konkurrensundersökning av tyska Bayers köp av franska Aventis jordbrukskemikalier. Tillsammans skulle bolagen bli näst störst i världen inom området.

* Tecken på att Japans storbanker har börjat skynda på reformarbetet satte fart uppåt på Tokyobörsen. I halvårsrapporterna har bankerna meddelat att de gör stora nedskrivningar på dåliga lån och att de minskar personalen och stänger kontor. Annars fortsätter siffrorna om Japans ekonomi att vara dystra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group