Nyhets-PM

Jordskredsseger för Jacques Chirac

* Jacques Chirac vann en storseger i andra omgången av det franska presidentvalet, som kännetecknades av högt valdeltagande. Hela 82 procent röstade på den sittande presidenten medan den högernationalistiske utmanaren Jean-Marie Le Pen fick 17 procent.

Företagsköp

* Electrolux köper diamantverktygstillverkaren Diamant Boart. Säljare är den brittiska investeringsfonden Candover och priset 1,7 miljarder kronor. Diamant Boart omsatte i fjol 2,5 miljarder kronor och hade 2 000 anställda. Genom köpet blir Electrolux störst på området.

Övrigt

* Före detta internetkometen Icon Medialab är på väg ut ur Sverige. Detta sedan kontoren i Malmö och Stockholm försatts i konkurs. Avvecklingen av kontoret i Göteborg är snart avslutad. I januari i år gick Icon ihop med sin holländska motsvarighet Lost Boys.

Sysselsättning

* Ericsson varslar 3 500 anställda i Stockholm om uppsägning. Då ingår de 600 i Kista och Nynäshamn som tidigare fått besked om att de måste lämna företaget. Det område som drabbas hårdast av varslet är produktutvecklingen.

Ekonomi & politik

* Kristdemokraterna vill slopa den statliga fastighetsskatten och ersätta den med en kommunal avgift. Det var en av få nyheter när de borgerliga partierna presenterade sina budgetalternativ. Avgiften ska, enligt kd-förslaget, vara maximalt 2 600 kronor per år för småhus. För hyreslägenheter blir avgiften 800 kronor om året. Förslaget ska finansiera med att reavinstskatten höjs från 20 till 30 procent.

* Kampen mot sjukskrivningar och förtidspensioner blir socialdemokraternas stora uppgift i nästa mandatperiod, sade statsminister Göran Persson i sina första maj-tal. Han riktade också skarp kritik mot att Israels premiärminister Ariel Sharon vägrar att samarbeta med FN. Regeringens relation till det svenska näringslivet har aldrig varit så avspänd som nu, enligt Persson.

* April var en bra månad för bilförsäljningen i Sverige. Antalet nyregistreringar ökade med 5,8 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Under årets första fyra månader ökade nybilsförsäljningen med 1,6 procent.

Personnytt

* Teligents vd Krister Skålberg har lämnat sin befattning. Han efterträds av Ulf Lindstén, en av företagets grundare.

Internationell politik

* Den spanska fackföreningsrörelsen hotar med generalstrejk i juni i protest mot premiärminister José Maria Aznars planer på att ändra reglerna för arbetslöshetsersättningen. Aznars motiv för förändringen är att skapa mer dynamik i ekonomin.

* Pakistans starke man general Pervez Musharraf fick ja i en folkomröstning till att sitta som president i fem år till. Musharraf tog makten i en kupp 1999.

* EU:s medlemsländer vågade inte följa kommissionens förslag att avskaffa förmånliga skatteregler i åkeribranschen.

* Argentina har fått sin sjätte ekonomiminister på 14 månader, Roberto Lavagna. Dennes uppgift blir att försöka få till stånd ett avtal om nödkrediter från Internationella valutafonden.

* Israel beslöt att säga nej till att låta en FN-kommission utreda händelserna i flyktinglägret i Jenin. Palestinier hävdar att en massaker skett, något som avvisas av Israel.

Internationellt näringsliv

* IG Metall, det tyska metallfacket, inledde en serie strejker för att få ut ett högre löneavtal. Det är den första strejken i sitt slag sedan 1995.

* Dollarkursen skakade till sedan USA:s finansminister Paul O’Neill antytt att det inte fanns mycket politikerna i Washington kunde göra för att påverka valutakurserna. Terminsmarknaden indikerar att fler placerare än någonsin tror på en försvagning av dollarkursen mot euron.

* Den amerikanska teleoperatören Worldcom sade upp sin legendariske chef Bernie Ebbers. Aktiekursen har rasat och myndigheterna ifrågasätter Worldcoms redovisning och Ebbers hantering av en jättekredit som denne fått från sin arbetsgivare.

* Vodafone, världens största mobiloperatör, har sänkt sina prognoser för marknadstillväxten. Trots att det inte rör sig om någon regelrätt vinstvarning reagerade börsen surt. Aktien har inte varit så lågt värderad på fyra år.

* Vivendi Universal, den franska mediejätten, gör en välbehövlig goodwillnedskrivning på hela 17 miljarder euro (150 miljarder kronor). Koncernens börsvärde har halverats sedan årsskiftet och dess kreditbetyg sänktes i förra veckan av Moody’s.

* Fiatkoncernen skjuter till 1,8 miljarder euro (16 miljarder kronor) i nytt rörelsekapital till sin förlusttyngda personbilsrörelse.

* En storaffär i halvledarbranschen mellan sydkoreanska Hynix och amerikanska Micron verkar inte bli av. Hynix ägare stretar emot trots att företaget är i kris.

* Den tjeckiska regeringen sade nej till ett bud på 51 procent i teleoperatören Cesky Telecom värt 16 miljarder kronor. Tilltänkta köpare var ett konsortium lett av Deutsche Bank.

* Det brittiska lågprisflygbolaget Easyjet har inlett samtal om att slå ihop företaget med konkurrenten Go.

* Den första i en serie rättegångar mot revisionsfirman Andersen för dess medverkan i Enronskandalen inleddes i Houston.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.