Nyhets-PM

Anders Igel ny Teliachef

* Anders Igel, vd för Esselte, har utsetts till ny chef för Telia efter Marianne Nivert, som ska gå i pension i höst. Beskedet fick Telias aktie att stiga på en fallande börs. Esseltes aktie föll mer än börsen som helhet. Igel tillträdde vd-posten på Esselte 1999, efter en tjugoårig sejour på Ericsson. De sista åren där var han chef för affärsområdet Infocom Systems. Igel, som är känd för sina hårda nypor, sitter i Telias styrelse sedan 1999.

Övriga affärer

* Investmentbolaget Industrivärden har sålt sin ägarandel i det danska läkemedelsföretaget Lundbeck – motsvarande 3,6 procent av rösterna – för 2,4 miljarder kronor. Affären ger en reavinst på hela 1,5 miljarder kronor.

Övrigt

* ABB har nått en uppgörelse med tre storbanker om nya villkor för sin bankkredit på nära 31 miljarder kronor. Bolagets aktiekurs steg med 12 procent efter beskedet.

* Dentalbolaget Nobel Biocare flyttar sin juridiska hemvist till Schweiz. Ett nytt schweiziskt holdingbolag bildas. Det kommer att noteras på börserna både i Zürich och i Stockholm. Skälet till flytten är att bolaget vill minska sina skatter. Huvudkontoret blir kvar i Göteborg.

* Principerna för avtalet med Percy Barnevik var rätt, men avtalet skulle ha följts upp och det borde ha funnits ett tak på pensionsdelen. Det skriver Wallenbergfamiljens nestor, Peter Wallenberg, på DN Debatt. Som en av de två ordförandena i ABB som gjorde upp med Barnevik tar han sin del av ansvaret för pensionsavtalet som gav Barnevik drygt 900 miljoner kronor.

Ekonomi & politik

* Ratinginstitutet Moodys höjer Sveriges långsiktiga kreditvärdighetsbetyg från Aa1 till Aaa, vilket är den högsta nivån. l Den fortsatt starka utvecklingen av de offentliga finanserna är en viktig bidragande orsak till höjningen.

* Stockholmarna kan räkna med höjd landstingsskatt efter valet, på grund av att Stockholms läns landsting går med mångmiljardunderskott. Men finanslandstingsrådet Ralph Lédel (m) hävdar att landstinget i själva verket visar överskott. Underskottet ser han som en direkt följd av de skatteutjämningsbidrag som landstinget måste lämna ifrån sig.

Personnytt

* Ångpanneföreningens vd Gunnar Grönkvist lämnar företaget efter 13 år på posten.

Internationell politik

* Israels offensiv på Västbanken har pågått över en vecka med hundratals döda palestinier och 13 israeliska döda som följd, enligt den israeliska armén. USA:s president Bush har signalerat hårdare krav på premiärminister Ariel Sharon. Utrikesminister Colin Powell är på väg till Israel för att medla, vilket tros leda till att Sharon kommer att avbryta sin offensiv. Bush och Storbritanniens premiärminister Tony Blair har träffats och föreslår internationella övervakare och att FN ställer sig bakom det saudiska fredsförslaget. Oljepriset gick upp i förra veckan.

* Nya uppgifter om utvecklingen i den amerikanska ekonomin är blandade. Mot tidigare positiva uppgifter står nu bland annat en oväntad ökning av ansökningarna om arbetslöshetsunderstöd.

* EU-kommissionen kommer att rekommendera att revisoruppdrag roteras inom revisionsfirmorna för att undvika revisionsskandaler à la Enron. Revisorerna är lättade över att kommissionen nöjer sig med rekommendationer och inte inför nya regler.

* Nord- och Sydkorea kommer åter att låta splittrade familjer återförenas.

* Det amerikanska försvarsdepartementet vill att alla stora utländska köp av amerikanska företag ska godkännas av en nationell försvarskommitté. Syftet är att reglera tillgången till amerikansk teknik. Européerna är upprörda.

* Amerikanska Dell, världens största tillverkare av persondatorer, ska höja priserna eftersom priserna på minnen och platta displayer stigit.

Internationellt näringsliv

* Bankerna planerar för konkurs för Kirch Media, tv- och filmrättighetsdelen av det krisdrabbade tyska medieimperiet.

* Spaniens riksbank misstänker 16 chefer eller före detta chefer vid storbanken Banco Bilbao Vizcaya Argentaria för inblandning i skumma utlandsaffärer som inte redovisats. Bland annat är det fråga om handel med egna aktier, bidrag till politiska kampanjer och hemliga pensionskonton.

* Tyska mediejätten Bertelsmann bjuder 150 till 200 miljoner kronor för att få kontroll över musiksajten Napster.

* Amerikanska läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb har varnat för att vinsten kan snudd på halveras i år. Anledningen är bland annat stora lager och hård konkurrens. Aktien föll med 16 procent och det spekuleras om uppköp.

* NTT, Japans största telekomföretag, har varnat för mer än dubbelt så stor nettoförlust mot vad som tidigare spåtts. Bolaget har tvingats till stora nedskrivningar till följd av misslyckade utlandsaffärer under telekombubblan.

* Tysk-amerikanska tillverkaren av regionalflygplan Fairchild Dornier har begärts i konkurs. Tyska och bayerska regeringarna vill rädda bolaget.

* Credit Suisse First Bostons nye hårdföre chef, John Mack, har sparkat 300 anställda inom investmentbanking, inklusive 50 chefer, för att få bukt med höga kostnader.

* Coca-Cola ska lansera en vaniljsmak. Kolaläskedrycker har tappat marknadsandelar till andra läskedrycker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.