Nyhets-PM
* Kurserna på Stenbecksfärens bolag föll djupt sedan Tele 2 och MTG redovisat sina rapporter för första kvartalet. Åtminstone när det gäller Tele 2 var det, enligt bolaget, inte siffrorna i sig som utlöste kursraset. Vd Lars-Johan Jarnheimer skyllde på felaktigheter om bolaget i media. Metros vd Pelle Törnberg antydde att bolaget är utsatt för en kampanj.
Företagsköp
* Fastighetsbolaget Columna lägger ett bud på branschkollegan Realia. Två aktier i Realia ger fem nyemitterade aktier i Columna, enligt erbjudandet. Columna är redan Realias största ägare och har ett konvertibelt vinstandelsbevis som kommer att göra Realia till dess dotterbolag.
* Låskoncernen Assa Abloy köper dörrautomatikföretaget Besam av Industrivärden för cirka 3,1 miljarder kronor. Industrivärdens realisationsvinst är cirka 2,3 miljarder kronor.
Övrigt
* Industrikoncernen Alfa Laval åternoteras på Stockholmsbörsen den 15 maj. Inför noteringen säljs 65 miljoner aktier i en kombinerad nyemission och utförsäljning av nuvarande ägares aktier. Priset per aktie kommer att fastställas i intervallet 108-140 kronor. Värdet på aktieerbjudandet är cirka 7,6 miljarder kronor, om priset hamnar mitt i intervallet.
* Vägverket medger att dess resultatenhet Vägverket Produktion medverkat i den asfaltkartell som också NCC erkänt sig vara delaktig i.
* Vice överåklagare Bo Skarinder begär att riksåklagaren ska driva Trustormålet vidare i Högsta domstolen. Nyligen frikändes Tomas Jisander och Peter Mattsson av hovrätten.
Sysselsättning
* Ericsson har varslat 840 anställda i Kista, Nynäshamn, Gävle och Katrineholm. Fler varsel väntas inom kort. Ericsson har sagt att 4 000-5 000 anställda i Sverige ska bort under året.
* Föreningssparbanken skär ned sin personalstyrka med cirka 500 personer för att minska personalkostnaderna.
Ekonomi & politik
* Riksbanken höjde som väntat reporäntan från 4 procent till 4,25 procent.
* Regeringen och samarbetspartierna vänstern och miljöpartiet har beslutat att höja arbetslöshetsersättningen från den 1 juli. Både den högsta och den lägsta dagsersättningen höjs med 50 kronor för de första 100 dagarna av arbetslöshet. Från 101:a dagen höjs ersättningen med 100 kronor till maximalt 680 kronor per dag.
Internationell politik
* USA:s ekonomi växte första kvartalet med en årstakt på 5,8 procent, den snabbaste takten på två år. Förhoppningarna om en snabb återhämtning dämpades dock av andra uppgifter, till exempel en om lägre förtroende bland konsumenterna.
* I Tyskland har oron för den ekonomiska utvecklingen ökat sedan ett viktigt index för klimatet i näringslivet oväntat föll i april samtidigt som OECD spått låg tillväxt i år.
* Israels belägring av PLO-ledaren Yassir Arafats högkvarter i Ramallah löper mot sitt slut sedan båda parter gått med på ett amerikanskt förslag till lösning.
* I Frankrike har de stora vänsterpartierna lovat att rösta på sittande högerpresidenten Jacques Chirac i den andra omgången av det franska presidentvalet, söndagen den 5 maj. Detta för att stoppa Le Pen, den andra kandidaten, som är invandrarfientlig och högerextremistisk.
* Den ekonomiska krisen i Argentina fortsätter. I förra veckan avgick den femte ekonomiministern på ett år. Den nye heter Roberto Lavagna.
* USA hotar med ytterligare upptrappning av handelskriget om EU går vidare med sina planer på sanktioner mot amerikanska varor. EU:s planer är i sin tur är ett svar på amerikanska ståltullar.
* Världen står inför ökad protektionism, enligt en rapport från en internationell 0juristfirma som grundar sin analys på en kraftig ökning av antalet anti-dumpningsfall. Sådana kan leda till kraftiga importtullar och anses av kritikerna vara förtäckt protektionism.
Internationellt näringsliv
* Bråket i franska mediejätten Vivendi Universal fortsätter. Kontroversielle chefen Jean-Marie Messier har ogiltigförklarat en elektronisk omröstning om en omdiskuterad optionsplan. Aktieägarna hotar med stämning.
* Tyska läkemedels- och kemijätten Bayer har rapporterat kraftigt sämre rörelseresultat för första kvartalet. Försämringen var väntad, men marknaden oroades av att ledningen inte vågade ge någon prognos för helåret. Bolaget har haft problem med flera produkter och lider också av höga råvarupriser i sin kemiverksamhet.
* Tysk-amerikanska fordonsjätten Daimler Chrysler har rapporterat kraftigt förbättrad rörelsevinst för första kvartalet, en följd av omstrukturering av Chrysler, bra försäljning av Mercedesbilar och avyttringar.
* Europeiska IT-konsulten Cap Gemini Ernst & Youngs aktiekurs föll kraftigt sedan bolaget varnat för att en resultatåterhämtning dröjer.
* Honda Motor, Japans tredje största biltillverkare, har rapporterat an kraftig förbättring av vinsten. Den steg till ny rekordnivå det gångna räkenskapsåret, en följd av svag yen och god försäljning i USA.
* Tyco, ett av världens största industrikonglomerat, har övergett planerna på att dela upp sig i fyra delar. Kursen har fallit kraftigt sedan bolaget presenterade sin delningsplan, vilken ledde till att bolagets redovisning granskades närmare. Tyco var aggressiv köpare av bolag under slutet av 1990-talet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.