Nyhets-PM
* Skandia säljer för 3,2 miljarder kronor sin kapitalförvaltning till Den norske Bank, DnB. Det förvaltade kapitalet uppgår till 280 miljarder kronor och utgörs till största delen av Skandia Livs placeringstillgångar. Skandias reavinst uppgår till 2 miljarder kronor. DnB kommer efter affären att förvalta cirka 400 miljarder svenska kronor och blir därmed Nordens fjärde största kapitalförvaltare. Skandia Liv samlar också sina fastigheter, värda 39 miljarder kronor, i ett enda bolag, Diligentia. Det kan vara en förberedelse för att sälja dem också.
Företagsköp
* Fondkommissionären Aragon köps av den isländska investmentbanken Kaupthing, enligt en avsiktsförklaring mellan företagen.
* Dentalbolaget Mediteams styrelse rekommenderar aktieägarna att säga nej till budet från läkemedelsbolaget Meda.
Övrigt
* Den kvinnliga Nordbankenmäklaren, som misstänkts för att ha orsakat banken förluster på 290 miljoner kronor, friades av tingsrätten. Samtidigt får Nordbanken skarp kritik av rätten för bristande rutiner.
* Golvföretaget Pergos aktiekurs rasade sedan bolaget meddelat att det ska göra en nyemission på närmare 400 miljoner kronor. Aktien hade varit börsstoppad, vilket fått marknaden att hoppas på en företagsaffär.
Ekonomi & politik
* Statsminister Göran Persson har en tidtabell för en svensk EMU-anslutning: folkomröstning våren 2003, vilket skulle kunna göra det möjligt att byta kronan mot euron 2006. Kring nyår öppnade han för en folkomröstning redan i höst, men anser nu att det alternativet inte är realistiskt.
* Biträdande näringsminister Mona Sahlin har på nytt hamnat i blåsväder på grund av privatekonomiskt slarv. Denna gång har hon låtit bli att kontrollbesiktiga sin bil och missat att betala fordonsskatten i tid. Sahlin är också misstänkt för att ha kört bilen som var belagd med körförbud.
* Låt arbetsgivarna få ett större ansvar för att sjukskrivna anställda kan återgå till jobbet. Det föreslår regeringens utredare Jan Rydh som medicin mot den snabbt ökande sjukfrånvaron.
Personnytt
* Atlas Copco. Gunnar Brock har utsetts till ny vd efter Giulio Mazzalupi, som går i pension. Brock är f.d. vd för Alfa Laval och Tetra Pak och tillträder sin nya tjänst den 1 juli.
* Glocalnet. Jan Edholm har utsetts till ny vd efter Stefan Krook. Edholm har tidigare varit vd för bland annat Svensk Filmindustri, SF.
Internationell politik
* Den amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan har dämpat optimismen på börserna genom att säga att det är för tidigt att tala om ett tillfrisknande för den amerikanska ekonomin.
* Amerikansk militär har fått tillstånd att leta efter Usama bin Ladin i Pakistan, om så behövs.
* Tysklands högeropposition, alliansen mellan partierna CDU och CSU, har valt Edmund Stoiber, konservativ delstatsledare för Bayern, som sin kandidat i höstens förbundsdagsval.
* EU-kommissionens tolvåriga kamp för att införa nya regler om företagsköp över gränserna har tagit ny fart. En expertgrupp har presenterat en kompromiss för att gå EU-parlamentet och tyska företag till mötes. De nya reglerna skulle kunna innebära att röststarka aktier inte gäller.
* I USA har regeringen dragits in i undersökningen av kollapsen för den stora energimäklaren Enron. President Bush är god vän med Enronchefen Kenneth Lay.
* I Israel har några veckors relativt lugn avbrutits av nya våldsdåd. Hamas, extrema islamister, satte ny fart på våldsspiralen genom att döda fyra israeliska militärer.
Internationellt näringsliv
* Amerikanska biljätten Ford drar ned med 22 000 anställda i Nordamerika och minskar produktionskapaciteten med nästan en miljon bilar för att spara pengar.
* AOL Time Warner, den amerikanska internet- och mediekoncernen, har varnat för att vinsten i år kommer att öka med bara mellan 8 och 12 procent. Tidigare har en vinstuppgång med 20 procent ställts i utsikt. Bakgrunden till vinstvarningen är bland annat den dåliga annonsmarknaden. Bolaget gör också en engångsavskrivning av kostnaderna för fusionen på 623 miljarder kronor.
* Deutsche Bank och mäklarjätten Goldman Sachs har blivit sittande med aktier i franska mediejätten Vivendi sedan ett försök att placera fem procent i bolaget misslyckats. Vivendis aktiekurs föll kraftigt i samband med bland annat varningen från AOL.
* Norsk Hydro, Norges näst största företag, har köpt aluminiumtillverkaren VAW för 28 miljarder kronor från tyska energikoncernen Eon. Därmed stärker det norska företaget sin ställning som världens tredje största aluminiumtillverkare.
* Patricia Russo blir ny chef för krisdrabbade amerikanska telekomtillverkaren Lucent, som hon lämnade för att bli chef för Kodak för ett år sedan.
* Amerikanska mäklarjätten Merrill Lynch ska göra en engångsavskrivning på 22 miljarder kronor för fjärde kvartalet i fjol till följd av kostnaderna för stora neddragningar.
* Europeiska mjukvarujätten SAP säger att vinsten för helåret blev högre än väntat, bland annat till följd av större efterfrågan från amerikanska bolag.
* Order på nya plan från Boeing, världens största flygplanstillverkare, minskade med 45 procent i fjol.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.