Nyemission i Pergo efter akut kassakris

Sju månader efter börsnoteringen tvingas golvkoncernen Pergo genomföra en nyemission för att rädda verksamheten. Kassasituationen beskrivs som kritisk och styrelsen vill genomföra ett omfattande besparingsprogram som bland annat innebär stora personalneddragningar. Pergo-aktien sjönk kraftigt när handeln återupptogs på tisdagen.

Krisen i Pergo-koncernen är större än vad som tidigare varit känt. Efter fyra dagars handelsstopp lämnade bolagets styrelse på tisdagen mycket allvarlig information om bolagets verksamhet. Styrelsen vill bland annat genomföra en nyemission på 394 Mkr för att rädda bolaget undan en akut kassakris.

Orsaken är att Pergo inte lyckats vända den negativa utvecklingen i bolaget. Sista kvartalet 2001 beskrivs som årets sämsta resultatmässigt. Omsättningen för hela fjolåret hamnar strax under 3,8 miljarder kronor vilket bara är marginellt bättre än omsättningen 2000. Rörelseresultatet beräknas till -300 Mkr och resultatet före skatt till -890 Mkr.

Pergo har under de senaste veckorna förhandlat med bolagets kreditgivare om utökade lån och bryggfinansiering i väntan på att en nyemission kan genomföras. Detta är ett tydligt tecken på att kassabristen är akut. Pergostyrelsen skriver i dagens pressmeddelande att ”bolagets likviditetssituation blivit kritisk under december 2001”.

Som Ekonomi24 tidigare berättat var tveksamheterna stora kring Pergos finansiella styrka inför börsnotering i juni förra året. Trots det godkände Stockholmsbörsen noteringen på O-listan. Ett noteringskrav var att bolagets kassa skulle räcka i minst ett år efter noteringen. Mindre än sju månader efter börspremiären tvingas styrelsen backa på den punkten och be aktieägarna om mer pengar.

Styrelsen vill under februari rikta en nyemission till de nuvarande aktieägarna som ska ge 394 Mkr. Kursen är 11 kronor och två nya aktier får tecknas för varje gammal. Rabatten är stor jämfört med nivåerna före årsskiftet då Pergo handlades mellan 38 och 40 kronor. Efter informationen på tisdagen sjönk Pergo-aktien med över 20 procent till 30 kronor i den inledande handeln.

Pergos storägare Custos och Industrikapital (via Sydsvenska Kemi) deltar i nyemissionen liksom andra storägare som Nordea fonder och en rad AP-fonder. Totalt uppger styrelsen att ägare till närmare 60 procent av kapitalet ställer sig bakom emissionen. Flera privatpersoner och anställda på Pergo, bland annat ordföranden Christer Gardell och VDn Raimo Issal, kommer också att teckna aktier. Något garantikonsortium har dock inte bildats enligt den information som gavs på tisdagen.

Nyemission ska godkännas på en bolagsstämma den 7 februari. Innan dess ska Pergo lämna bokslutet för 2001 samt offentliggöra nyemissionsprospektet. Upplägget är också villkorat av att kreditgivarna godkänner de utökade lånen under januari.

Pergo har under de senaste två åren genomfört flera besparingsåtgärder. Det senaste programmet presenterades i december och det utökas nu ytterligare. Målet är att resultatet ska kunna förbättras med 500 Mkr årligen inom två år. För detta krävs omfattande personalneddragningar vid samtliga produktionsanläggningar, skriver Pergo i pressmeddelandet. Färre mellanchefer, förenklade interna strukturer och en genomgång av den befintliga produktionen står också på programmet.

Pergo hade drygt 1000 anställda vid årsskiftet. Hur många tjänster som försvinner är oklart. Varken Pergos VD Raimo Issal eller ordföranden Christer Gardell var anträffbara för en kommentar på tisdagsförmiddagen.

Styrelsens mål är att Pergo ”ska nå lönsamhet under 2002 och därtill ha positiva kassaflöden från och med 2003”. Att snabbt nå lönsamhet får ses som en nödvändighet i rådande marknadsläge. Styrelsen skriver att det pågår diskussioner med andra aktörer i branschen om olika strukturaffärer men det troliga är att Pergo själva måste lösa bolagets problem innan en sådan affär kan slutföras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.