Nye vd:n börjar på topp

Fettfabrikanten AAK har startat året starkt. Nu är det dags att ta hem vinsten.

Den 13-åriga skapelsen AAK, matfett- och ingredienssammanslagningen designad av finans- och industrimannen Melker Schörling, lade i och med utgången av maj ett på samma gång lyckosamt som sorgligt år till handlingarna.

Sorgligt, eftersom bolagets vd sedan sju år, Arne Frank, hastigt avled i cancer förra sommaren.

Lyckosamt eftersom bolagets nye vd, Johan Westman som tillträdde i slutet av månaden, kan glädjas åt att bolaget går bättre än någonsin och nu är på väg mot ännu ett rekordår. Förstakvartalsresultatet var det starkaste som bolaget hittills har presterat, enligt den tillfällige vd:n Fredrik Nilsson.

Lite smolk i bägaren ger det faktum att försäljningen under kvartalet backade en aning, ned en halv procent till 6,6 miljarder kronor, men det är något som i huvudsak förklaras av en negativ valutaeffekt om drygt en kvarts miljard kronor.

Oräknat valutasvängningarna ser det onekligen ut som om bolagets historiska tillväxttakt håller i sig. Försäljningen har under de senaste åren ökat med i snitt nära 7 procent årligen.

Det är gruppens största affärsområde Ingredienser, som bland annat tillverkar margarin till bageribranschen, som håller farten uppe. Försäljningen steg ungefär 1 procent till 4,5 miljarder kronor. Jämförelsen med fjolåret haltar emellertid en smula. Eftersom råvarupriserna varierar så kraftigt brukar det mest rättvisande måttet vara att i stället jämföra volymerna. Volymtillväxten under kvartalet nådde 9 procent där nästan hela kakan är organisk tillväxt.

”Det är tydligt att vi tar marknadsandelar”, konstaterade tillfällige vd:n Fredrik Nilsson när han summerade förstakvartalsrapporten.

Chokladdivisionen – vars vegetabiliska fetter används som ersättning för kakaosmör i allehanda chokladprodukter, och står för en fjärdedel av koncernens försäljning – har däremot tappat farten. Här var volymtillväxten mer beskedliga 4 procent samtidigt som rörelsevinsten föll till 190 miljoner.

Koncernens vinster, som under många år ökat dubbelt så snabbt som omsättningen, ligger kvar på historiska nivåer. Rörelseresultatet steg 7 procent till 460 miljoner kronor under perioden.

De här båda divisionerna har under de senaste åren förändrat bilden av bolaget. Borta är den margarinstinna fettfabrik som brukat vara den gängse bilden av AAK. När företaget levererar alltmer av komplexa ingredienser och specialiserade tillsatser till livsmedelsindustrin förskjuts bolagets tyngdpunkt uppåt i värdekedjan. Företaget kan alltså ta mer betalt.

Ett företag som utgjort en förebild för AAK är det danska livsmedelstillsatsföretaget Chr Hansen som har sett den egna aktiekursen mer än dubblas på tre–fyra år. Chr Hansens framgångar och skyhöga värdering lockar naturligtvis AAK-ledningen och bolaget kryper sakta, med förvärv och intern forskning och utveckling, mer och mer åt det hållet.

När Affärsvärlden granskade aktien i mars förra året fann vi många av de företräden vi letar efter. Flera finns kvar. Som att bolaget har en stark huvud­ägare, och en affärsidé som gör bolaget nära nog unikt. Och så klart den stabila tillväxten.

Positionen som eftersläntrare i det allmänna kurslyftet på börsen har AAK däremot tappat i takt med att aktien har rusat på börsen. Kursuppgången under perioden är anständiga 40 procent.

Analytikerna är överlag mer pessimistiska till aktien nu än för ett år sedan, då det var jämnt skägg mellan köp- och sälj­rekommendationerna. Nu finns ingen köprekommendation längre i marknaden.

Vinstprognoserna har heller inte skrivits upp, snarade tvärtom. P/e-talen för i år och nästa år uppgår till 28 respektive 25.

AAK kan nog fortsätta att växa i god takt, men riktigt så snabbt som fram till nu blir det inte, vilket får dagens värdering att framstå som ansträngd. Köpläget är förbi. Sälj och köp tillbaka på nivåer under 752 kronor. Där var aktien så sent som i april i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG